Memikirkan tentang persaraan awal yang melampau?

Memikirkan tentang persaraan awal yang melampau?

Ada anda pernah telah jadi fed up dengan grind perlumbaan tikus harian yang anda fikir tentang melambung dengan tuala – ingin bahawa anda hanya boleh bersara walaupun 65 dimatikan dengan cara lama? Jika anda mempunyai, anda boleh menjadi calon untuk persaraan awal yang melampau.

Lebih ramai orang akan mempertimbangkan untuk bersara sebelum 50 – beberapa walaupun bersara dalam 30-an mereka. Ramai orang menganggap persaraan awal yang melampau kerana mereka akan terbakar pada kerjaya semasa. Orang lain hanya ingin drop out untuk meneruskan kehidupan mereka benar panggilan. Apa-apa sebab sekalipun, rayuan persaraan yang melampau boleh menjadi besar – tetapi ia tidak mungkin untuk semua orang.

Salah satu perkara pertama yang anda perlu pertimbangkan ialah lain orang dalam persaraan anda keluarga dan bagaimana melampau akan menjejaskan mereka. Walaupun ia tidak mustahil untuk bersara awal dengan kanak-kanak, ia sudah tentu merumitkan gambar. Anda perlu memberikan beberapa fikir berhati-hati untuk pengorbanan yang mereka mungkin perlu membuat kerana keputusan anda. Adakah pasangan anda atas kapal dengan idea? Bagaimana keputusan anda akan mempengaruhi semua lain-lain ahli keluarga anda? Jika pelan anda untuk menjana pendapatan dari sumber lain dan bukannya kerja biasa, ia mungkin mengambil masa untuk membina perniagaan anda. Bergantung kepada pilihan dan dedikasi untuk usaha baru anda anda anda boleh membuat lebih kurang sejumlah wang untuk masa yang sangat lama. Anda tidak boleh dipadankan dengan pendapatan anda lama – atau – anda amatlah mungkin melebihi jangkaan anda dan membuat wang yang banyak. Ini membawa saya kepada balasan kedua – tidak menentu.

Jika anda boleh berurusan dengan ketidaktentuan, maka persaraan yang melampau mungkin untuk anda. Walau bagaimanapun, ramai orang tidak suka ketidakpastian dan harus mengelak daripada jika ia menghasilkan terlalu banyak tekanan emosi. Anda akan dapat menangani ketidakpastian pendapatan stabil? Anda boleh berurusan dengan ketidakpastian bagaimana anda akan menghabiskan setiap hari atau akan hari-hari hanya hanyut oleh anda tanpa tujuan? Salah satu pelarasan terbesar yang pesara yang melampau perlu membuat adalah kekurangan secara tiba-tiba struktur untuk setiap hari. Walaupun kebanyakan orang mempunyai tanggapan khayalan yang ini menjadi sesuatu yang indah, ramai mendapati sukar untuk berurusan dengan kerana mereka akhirnya melakukan apa-apa hari, hari dan kemudian dengan cepat jatuh ke dalam sebuah funk, membawa kepada kemurungan.

Faktor yang ketiga perlu dipertimbangkan ialah bagaimana anda akan berurusan dengan keluarga dan rakan-rakan apabila anda bersara awal. Anda akan bersedia untuk kritikan dan kebimbangan mereka? Pertubuhan keluarga (terutamanya ibu dan bapa) boleh benar-benar Haus anda tentang keputusan bahawa mereka tidak boleh memahami dan berfikir kewangan bunuh diri. Jika anda boleh menunjukkan kepada mereka bahawa anda telah fikir perkara-perkara, mempunyai rancangan dan memahami mereka bimbang anda akan dapat lebih banyak kebimbangan mereka memesongkan sinaran. Kawan-kawan mungkin terlalu kritikal kerana mereka benar-benar cemburu dengan keputusan anda berani untuk mengambil melampau bersara awal. Memikirkan cara untuk berurusan dengan semua naysayers bahawa anda akan hadapi sebelum anda mendedahkan rancangan anda.

Sebaik sahaja anda telah diberikan beberapa pemikiran yang berhati-hati kepada isu-isu ini anda akan membuat langkah pertama untuk menentukan apakah yang sesuai untuk anda dan kehidupan yang anda mahu. Mengurangkan perbelanjaan dan pembelajaran to live frugally akan menjadi sebahagian daripada pelan anda terlalu, jadi pastikan untuk menyemak keluar pautan dalam kotak Bio saya di bawah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *