Memikirkan tentang pembedahan pintasan gastrik? Insurans kesihatan anda mungkin memerlukan pra-kebenaran

Memikirkan tentang pembedahan pintasan gastrik? Insurans kesihatan anda mungkin memerlukan pra-kebenaran

Pembedahan pintasan gastrik adalah mahal, jadi kebanyakan pesakit yang mempertimbangkan prosedur ini akan kelihatan mereka polisi insurans kesihatan melindungi sekurang-kurangnya sebahagian daripada kos. Sesetengah polisi insurans tidak akan menanggung apa-apa rawatan berkaitan dengan obesiti, tetapi orang-orang yang akan membayar untuk pembedahan kehilangan berat badan hampir sentiasa memerlukan pra-kebenaran.

Ini bermakna bahawa syarikat insurans anda akan mungkin meminta rekod-rekod Kesihatan, satu pelan rawatan dan mungkin Surat dari doktor utama dan pakar bedah anda untuk menunjukkan bahawa anda memenuhi kriteria mereka untuk manfaat. Doktor anda mungkin perlu untuk menunjukkan bahawa anda telah cuba berat dahulu melalui kaedah-kaedah lain, kurang berbahaya, dan gagal.

Jika anda telah tidak membaca dasar perubatan syarikat insurans anda mengenai pembedahan pintasan gastrik, anda perlu berbuat demikian sebelum anda bertanya kepada doktor anda untuk meminta pra-kebenaran. Kakitangan doktor anda mungkin sudah mempunyai satu salinan polisi perubatan, tetapi jika mereka tidak, ia memang berguna jika anda berikan ini kepada mereka. Jika ia tidak tersedia di laman web syarikat insurans anda, mereka harus boleh mel anda salinan jika anda memintanya.

Doktor dan pakar bedah anda mungkin mempunyai kepentingan kewangan dalam membantu anda mendapatkan manfaat insurans, tetapi tanggungjawab untuk mencari dana untuk pembedahan anda dihidupkan terutamanya bahu anda. Anda perlu melakukan segala-galanya yang anda boleh untuk memudahkan proses bagi kakitangan doktor anda.

Dasar perubatan khusus mengenai pembedahan kehilangan berat badan adalah satu dokumen yang berasingan daripada manfaat polisi anda – ia adalah satu dokumen yang meletakkan ke bawah peraturan-peraturan untuk perlindungan bagi prosedur khusus ini. Syarikat insurans anda mempunyai polisi perubatan untuk diagnosis dan rawatan perubatan utama, dan dasar perubatan biasanya termasuk Syarikat kriteria bagi “keperluan perubatan”.

Satu hal yang sering mengelirukan pesakit adalah Fasal yang dijumpai dalam banyak kontrak insurans kesihatan yang mentakrifkan istilah “perubatan yang diperlukan.” Orang secara semulajadi menganggap bahawa jika doktor mereka berkata satu prosedur yang diperlukan, syarikat insurans akan menerima ini sebagai benar. Walau bagaimanapun, definisi mereka “perubatan perlu” mungkin berbeza daripada doktor anda.

Ini tidak semestinya bermakna bahawa prosedur tidak diperlukan untuk kesihatan dan kesejahteraan – ia hanya bermaksud bahawa syarikat insurans kesihatan anda tidak perlu membayar untuk pembedahan.

Itulah sebabnya mengapa anda ingin Baca kontrak dan polisi perubatan syarikat insurans dengan berhati-hati sebelum membuat sebarang keputusan kewangan tentang rawatan anda.

Sekiranya syarikat insurans anda memerlukan pra-kebenaran dan anda Teruskan dengan rawatan tanpa perlu melalui proses preauthorization, kos pembedahan mungkin tidak akan dilindungi. Ini mungkin satu kesilapan yang sangat mahal, dan ia dengan mudah dapat dielakkan.

Apabila pembawa insurans menerima ajakan pra-kebenaran, kakitangan perubatan mereka akan pergi ke atas bahan-bahan yang diberikan oleh doktor anda dan memutuskan jika kriteria yang disenaraikan dalam polisi perubatan mereka telah dipenuhi.

Pendapat doktor mengenai perlunya pembedahan pintasan gastrik anda perlu dapat disokong oleh fakta-fakta yang sebenar dan Nota-Nota carta. Surat dari doktor anda yang menyatakan “Kerana saya berkata demikian” pada dasarnya tidak akan menarik perhatian syarikat insurans anda, walaupun memiliki bilangan doktor menghantar satu.

Jika anda tidak memenuhi kriteria syarikat insurans bagi manfaat, anda mungkin mahu berhati-hati mempertimbangkan keputusan anda perlu pembedahan. Pembedahan bukanlah tanpa risiko, dan tidak boleh dijalankan tanpa fakta-fakta yang sangat kukuh yang menunjukkan bahawa ia diperlukan. Jika ia diperlukan, doktor harus mampu untuk mengatakan mengapa dalam cara yang boleh diterima untuk lain-lain profesional perubatan terlatih.

Jika permintaan anda untuk pra-kebenaran ditolak, anda boleh mengemukakan rayuan keputusan sekiranya:

-Polisi meliputi pembedahan bariatric,

-Anda layak di bawah Garis Panduan dasar perubatan, dan

-Doktor telah menyediakan semua dokumen yang diminta,

Proses rayuan, jika ada, akan berhati-hati digariskan dalam buku panduan manfaat anda, dan anda mesti memberi perhatian Khas kepada jumlah masa yang anda diberi untuk rayuan, dan bentuk Apakah anda mungkin perlu mendapatkan proses bermula.

Ingat bahawa walaupun anda mempunyai hak untuk membuat rayuan, anda perlu bukti-bukti tambahan yang tidak pernah diberikan kepada pembawa insurans, melainkan keputusan sebelumnya adalah jelas dibuat dalam kesesatan. Dan tiada jaminan bahawa keputusan yang terdahulu akan menjadi terbalik.

Undang-undang insurans berbeza-beza di setiap negeri, dan tiap-tiap kontrak insurans adalah berbeza. Pastikan anda mendapatkan nasihat undang-undang dari seseorang yang akrab dengan undang-undang insurans negeri anda jika anda tidak pasti tentang manfaat dan hak-hak anda di bawah polisi anda. Kefahaman yang jelas tentang kontrak manfaat anda akan memberikan anda peluang terbaik untuk menerima semua faedah yang bayar premium insurans kesihatan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *