Memerangi kelemumur

Memerangi kelemumur

Kelemumur boleh menyebabkan sama ada kulit kepala terlalu kering untuk dengan kepingan putih gatal yang mungkin waxy atau berminyak atau kelemumur boleh nyata sebagai kulit kepala berminyak yang berminyak dengan skala. Kelemumur kebanyakannya berlaku selepas akil baligh, biasanya antara umur 20 dan 30, dan memberi kesan kepada lelaki lebih daripada perempuan.

Kulit kering. Kulit kering mudah — jenis yang anda Dapatkan pada musim sejuk apabila udara sejuk dan bilik yang terlampau panas — punca paling biasa kulit gatal, flaking. Seborrheic dermatitis. Keadaan ini, punca kerap kelemumur, ditandakan dengan kulit berminyak, merah yang dilindungi dengan skala putih atau kuning yang tidak stabil. Seborrheic dermatitis mempengaruhi bukan sahaja kulit kepala anda tetapi juga kawasan-kawasan lain yang kaya dengan kelenjar minyak, seperti kening anda, di sisi hidung dan bahagian belakang telinga anda, breastbone anda, bahagian sulit anda dan kadang-kadang ketiak anda. Kelemumur adalah menumpahkan mati yang berlebihan kulit kepingan dari kulit kepala.

Orang-orang yang benar-benar mempunyai kulit kepala yang kering akan kering seluruh kulit mereka. Sesetengah orang mengatakan kelemumur mereka menjadi lebih teruk lagi apabila tekanan, kebimbangan dan ketegangan. Kelemumur merupakan keadaan kronik yang boleh hampir sentiasa dikawal, tetapi rawatan kelemumur mungkin mengambil masa sedikit kesabaran dan ketabahan. Zinc pyrithione syampu ini mengandungi agen antibakteria dan antikulat zinc pyrithione, yang telah terbukti untuk mengurangkan kulat yang boleh menyebabkan kelemumur dan seborrheic dermatitis. Umur-kelemumur biasanya bermula di akil baligh — kira-kira masa yang sama sebagai jerawat. Ia adalah perkara biasa seluruh remaja dan dewasa muda dan puncak sekitar 40 tahun. Rambut berminyak dan kulit kepala. Malassezia suapan minyak pada kulit kepala anda.

Sebab itu, mempunyai rambut dan kulit yang terlalu berminyak membuatkan anda lebih cenderung untuk kelemumur. Anti bahu & kepala syampu mengandungi bahan aktif Zinc pyrithione. Syampu Nizoral anti-fungal/anti-dandruff syampu mengandungi bahan aktif Ketoconazole. Sifat-sifat antikulat minyak pokok teh (minyak Melaleuca) telah dilaporkan sebagai berguna dalam rawatan memerangi kelemumur.

Tip-Tip rawatan kelemumur

1. Basuh rambut dengan menggosok alkohol mendapat menghapuskan kelemumur itu dan meninggalkan rambut rasa lembut dan bersih.

2. Ketua & bahu anti syampu mengandungi bahan aktif Zinc pyrithione.

3. Nizoral syampu anti-fungal/anti-dandruff syampu mengandungi bahan aktif Ketoconazole.

4. Teh pokok minyak (minyak Melaleuca) telah dilaporkan sebagai berguna dalam rawatan kelemumur.

5. Selenium sulfida dilaporkan sebagai yang paling berkesan daripada syampu ini diuji pada merawat kelemumur.

6. Lisan anti-fungals dan lisan antibiotik jika kulit kepala anda menjadi dijangkiti.

7. Topik Kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan, keratolytics untuk menghilangkan tompok-tompok scaly yang tebal.

8. Nizoral syampu anti-fungal/anti-dandruff syampu mengandungi bahan aktif Ketoconazole.

9. Tar mengandungi syampu juga digunakan untuk rawatan kelemumur.

10. Basuh rambut dengan menggosok alkohol mendapat menghapuskan kelemumur itu dan meninggalkan rambut rasa lembut dan bersih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *