Memecahkan stereotaip mengenai UFC berjuang

Memecahkan stereotaip mengenai UFC berjuang

Kejohanan pertempuran muktamad (UFC) adalah sebuah syarikat Amerika yang menggalakkan Seni Pertahan Diri campur (MMA) dan menyusun banyak acara sukan di seluruh dunia. Akar sukan MMA kembali ke Sukan purba Pankration, manakala UFC yang diilhamkan oleh pertandingan Brazil yang bernama vale tudo. Presiden Syarikat adalah Dana White.

Pertandingan pertama telah diatur oleh UFC di pada tahun 1993. Syarikat menganjurkan pejuang terbaik di dunia dalam bidang-bidang yang berbeza seperti gusti, tinju, jiu-jitsu, Muay Thai serta gaya lain. Lama-kelamaan, sukan berlalu melalui pembaharuan yang menetapkan Peraturan-peraturan yang lebih ketat. Bersama-sama dengan berkembang ke negara-negara lain seperti Kanada, Australia dan mencapai pasaran yang baru di Amerika Syarikat, Syarikat juga memeterai sebuah kontrak dengan televisyen kabel. Semua ini membantu sukan itu untuk mendapatkan populariti, walaupun masih diharamkan di beberapa Negeri.

Sukan ini dianggap sebagai tidak bertamadun oleh ramai orang dan kejam. Ini adalah salah satu sebab ia telah diharamkan di New York sejak tahun 1997. Tetapi, tahun ini pertandingan seni mempertahankan diri mungkin walaupun di negeri ini. Sejak pertandingan ini melibatkan kuasa fizikal ia dapat difahami bahawa sesetengah orang mungkin menyokong yang mengharamkan. Tetapi terdapat beberapa perkataan yang boleh dikatakan di Sukan ini.

UFC yang mempunyai banyak lebih baik keselamatan rekod daripada kita mungkin berfikir. Peraturan-peraturan tertentu mengenai Bilakah pejuang yang boleh menyerang akan digunakan. Dan mogok ke mata dan pangkal paha dilarang. Jadi, MMA pergaduhan akan lebih kukuh dikawal daripada ia mungkin kelihatan. Kajian juga telah menunjukkan bahawa seorang pejuang dalam MMA adalah kurang berkemungkinan untuk mengalami trauma otak daripada Berdan yang.

Terdapat juga satu set ciri-ciri yang setiap pejuang harus memiliki untuk mengambil bahagian dalam pertandingan. Ianya tidak cukup hanya untuk menjadi besar untuk menjadi seorang pejuang MMA. Ia adalah jelas bahawa pejuang yang seharusnya mendapatkan ciri-ciri fizikal tertentu. Ia adalah penting untuk wrestlers menjadi kuat, sihat dan tangkas. Mereka harus mempunyai kaki yang kuat, paru-paru yang sihat dan bahu yang besar. Mereka juga perlu mempunyai keupayaan untuk bergerak dari satu wrestling gaya lain, menghadapi kesakitan pada masa yang sama. Pejuang MMA mewakili badan manusia yang terpantas dan paling sukar.

Selain ciri-ciri fizikal, MMA pejuang juga harus memiliki kemuliaan etika tertentu. Ia memerlukan banyak keberanian untuk mengambil bahagian dalam pertandingan UFC. Ada tempat untuk pengecut di sini. Setiap pejuang harus mahir walaupun berdepan bahaya dan kesakitan.

MMA pejuang juga perlu mempunyai banyak kawalan diri. Kerjasama dan saling mempercayai adalah penting untuk pejuang. Setiap ahli gusti harus bersedia untuk menerima yang punch dan kemudian hanya berjalan kaki apabila perjuangan sudah berakhir. Kualiti penting yang lain adalah sederhana. Ia adalah penting untuk sentiasa dalam Kesihatan yang baik, jadi dalam minuman dan makanan adalah perlu untuk wrestlers. Latihan ini juga memerlukan banyak kesabaran dan komitmen.

Sudah tentu, tidak semua wrestlers dalam satu bentuk yang besar dan boleh menampilkan semua kebajikan. Ada atlet yang mementingkan diri sendiri, tidak layak dan kejam dalam seni mempertahankan diri, seperti mana-mana jenis lain-lain sukan. Tetapi, UFC masih menggalakkan kualiti yang terbaik dalam pesawat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *