Membuat minyak wangi tahan lama pada kulit anda – beberapa petua yang baik

Membuat minyak wangi tahan lama pada kulit anda – beberapa petua yang baik

Kadang-kadang, anda dapati minyak wangi yang sempurna, tetapi ia mempunyai satu kecacatan yang serius. Selepas beberapa jam, aroma telah hilang seolah-olah anda telah tidak pernah meletakkan ia! Apa yang boleh anda lakukan untuk membuat minyak wangi anda tahan agak lama (dan bernilai harga botol?)

Pertama, di sini adalah sedikit latar belakang tentang apa yang menjadikan bau minyak wangi. Jika minyak wangi yang tidak pernah TORIMAN, kita Jangan sekali-kali akan menghidunya! Molekul-molekul bau evaporate dan minyak wangi udara di sekeliling kita, di mana hidung tanya kami sensitif mengesan bau. Komponen-komponen yang berlainan dalam minyak wangi evaporate pada kadar yang berlainan, yang bermaksud bahawa minyak wangi itu akan berubah dari masa ke masa. (Ini juga dipanggil “ketidakstabilan.”)

Mengapa Sesetengah minyak wangi yang lebih lama akan berpanjangan daripada yang lain? Mengapa sesetengah menginap pada orang lain, tetapi tidak pada anda? Ketidakstabilan wangian juga bergantung kepada pemakainya. Suhu badan, cuaca, dan kekeringan kulit menjejaskan berapa cepat anda minyak wangi pelancaran luar kulit anda.

Orang yang mempunyai kulit oilier mengekalkan Haruman yang lebih lama daripada orang yang mempunyai kulit yang kering. Minyak aroma yang sedang direncanakan untuk kulit dan menyebabkan pelepasan bau yang lebih terkawal dari semasa ke semasa. Pada orang berkulit Cucian, wangian yang cenderung untuk melantun betul-betul mati. Redheads atau si pucat dengan kulit kering mempunyai lebih banyak masalah dengan minyak wangi panjang umur daripada kebanyakan.

Jika hal ini menggambarkan anda, cuba menggunakan minyak wangi untuk oiliest bahagian-bahagian badan anda. Kerana setiap orang adalah berbeza, anda perlu mencuba dan lihat apa yang paling sesuai untuk anda. Bagi wanita, antara payudara adalah tempat yang hebat untuk minyak wangi. Hampir menewaskan kumpulan itu juga baik untuk ramai orang, tetapi ia mungkin pertembungan dengan bau produk penjagaan rambut anda.

Juga, tidak meletakkan wangian anda sejurus selepas anda keluar dari bilik mandi. Haba, sabun dan air kaki mengambil minyak semulajadi kulit anda. Cuba gunakan losyen badan terlebih dahulu, dan berikan masa kulit anda untuk memulihkan kelembapan kira-kira. Ini akan memberikan minyak wangi yang sesuatu untuk mengunci ke.

Menutup minyak wangi dengan produk wangian sama yang berbeza membantu untuk mengelak di bau. Jika anda mulakan dengan membasuh badan dan losyen di bawahnya minyak wangi anda, ia boleh mengawal dan melambatkan pelepasan aroma. Anda juga boleh membawa eau de toilette dompet semburan atau roll-on minyak untuk menyegarkan bau selepas beberapa jam.

Bagaimana jika anda minyak wangi kegemaran tidak datang dalam produk penjagaan badan? Anda boleh membuat pekatan sendiri oleh wangian berjenama menambah produk-produk yang unscented. Minyak Reka bentuk tidak dari pengeluar minyak wangi yang asal, tetapi dibuat oleh sesebuah syarikat yang berasingan untuk tutup – jika tidak tepat – sepadan dengan minyak wangi. Kebanyakan orang tidak boleh memberitahu perbezaan di antara mereka dan “perkara sebenar”, dan ia sering adalah satu-satunya cara yang anda boleh untuk mendapatkan losyen, gel mandian dan produk-produk lain di bau berjenama kegemaran anda.

Anda akan kagum pada berapa banyak disediakan, dan kebanyakannya tidak dapat dibezakan daripada “perkara yang sebenar.” Jenama yang kecil atau khusus, seperti Demeter, tidak disediakan, tetapi hampir setiap minyak wangi moden yang popular. Beribu-ribu minyak wangi mempunyai duplikasi berkualiti tinggi untuk anda gunakan.

Bau produk anda sendiri adalah mudah. Jika anda boleh membuat sendiri Aiskrim Sundaes yang menyeronokkan, anda boleh menambah bau losyen asas. Produk-produk yang unscented boleh didapati di kedai-kedai makanan kesihatan, makanan seluruh dan liar oat, dan kedai-kedai ubat seperti CVS. Anda juga boleh membuat syampu wangi dan dingin! Berita baik adalah bahawa unscented produk berkualiti biasanya kerana mereka adalah bagi orang-orang dengan sensitiviti kulit.

Mulakan dengan beberapa titis dalam sedikit losyen, dan meningkatkan kekuatan seperti yang anda suka. Ia adalah idea yang baik untuk membeli beberapa bekas bersaiz perjalanan kosong supaya anda boleh melakukan percubaan. Jika anda menambah wangi terlalu banyak, produk anda boleh berasingan atau keluar nipis. Jangan bimbang jika ini yang berlaku – ianya masih baik!

Hanya goncang atau menambah produk yang lebih unscented untuk mencairkan ia. 1% adalah biasanya had untuk produk-produk seperti syampu atau badan basuh sebelum mereka mula penipisan; anda biasanya tidak boleh menambah lebih daripada 1% tertumpu wangian untuk mana-mana produk yang membasuh atau buih. 1/2% adalah jumlah yang disyorkan.

Ingat, walaupun, minyak wangi itu adalah alat solek. Ia hanya sementara, dan tidak kira apa yang anda lakukan, ia akan akhirnya evaporate sepenuhnya. Menikmatinya semasa ia berlangsung!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *