Membuat kajian – Richistan oleh Robert Frank

Membuat kajian – Richistan oleh Robert Frank

Buku Robert Frank yang berjudul Richistan adalah tentang kehidupan orang kaya baru dan orang-orang yang membentuk ledakan kekayaan yang berlaku di Amerika Syarikat. Buku ini adalah 250 muka surat yang panjang dan menyeronokkan untuk dibaca. Walaupun kita tahu ada jutaan jutawan di dunia, Frank mendedahkan mereka dengan cara yang benar-benar baru, dari bagaimana mereka Penyewaan butler untuk cara bodoh di mana mereka menjadikan nasib mereka. Frank memberikan kita perspektif yang kita tidak pernah berfikir tentang apabila ia datang kepada penduduk buatan sendiri, kaya.

Untuk memulakan buku ini, penulis memberikan pembaca idea hanya berapa ramai jutawan di Amerika Syarikat; kira-kira lapan juta sehingga 2003. Jumlah ini telah meningkat secara drastik antara tahun 2003 dan 2009. Beliau juga berlaku untuk mentakrifkan istilah “Richistan”, dan membahagikan negara baru itu ke dalam tiga kategori yang berbeza berdasarkan nilai bersih isi rumah. Richistan rendah terdiri daripada isi rumah yang bernilai $1 juta kepada $10 juta dolar. Richistan tengah terdiri daripada isi rumah bernilai $10 juta kepada $100 juta dolar. Elit yang Richistanis atas terdiri daripada isi rumah bernilai $100 juta kepada $1 bilion dolar. Terdapat isi hanya beberapa ribu rumah dalam kategori atas Richistani.

Bab satu ini bertajuk, “Butler Boot Camp: Housetraining orang kaya baru.” Bab ini merupakan pengenalan kepada dunia rahsia keluarga baru kaya. Frank yang bercakap mengenai kem but butler, terutamanya boot camp yang diadakan di Institut Antarabangsa Starkey berprestij pengurusan isi rumah. Di sini, lelaki dan wanita keretapi untuk hanya menjalankan isi rumah jutawan dan jutawan dan dibayar sejumlah wang untuk menjawab kepada kehendak yang tidak masuk akal dan keperluan super kaya. Butler ini dibayar di mana-mana dari $75,000 ringgit ke baik ke angka enam Wilayah. Mereka perlu tahu bagaimana untuk Sila super kaya, dan tugas-tugas termasuk mencuci kereta mewah, bergolek cerut, menubuhkan sistem hiburan rumah dan perkhidmatan yang biasa seperti memasak dan menjaga.

Bab 2 bertajuk, “gelombang ketiga: Era Instapreneur itu.” Terdapat beribu-ribu orang-orang yang menjadi jutawan segera setiap tahun. Malah, pada tahun 2005 terdapat kira-kira 227,000 jutawan kewangan baru di Amerika Syarikat sahaja. Robert Frank menerangkan dalam Bab ini, enam cara kebanyakan orang memperoleh kekayaan mereka dan mata keluar beberapa individu yang serta-merta telah membuat berjuta-juta dolar menerusi pembangunan dan penjualan beberapa syarikat besar. Jared Polis, sebagai contoh, telah dibangunkan lebih daripada sedozen syarikat dan menjualnya untuk lebih daripada jumlah $600 juta ringgit.

Bab tiga bertajuk, “menjadikannya: Ed Bazinet, Raja seramik Kampung.” Bab ini ditujukan kepada orang-orang yang telah membuat kekayaan dengan cara yang mungkin. Satu orang yang disebut dalam Bab ini adalah Sydell Miller. Cik Miller dikendalikan salon rambut dan membangunkan talian syampu dipanggil matriks, air yang dia adalah bernasib baik untuk menjual kepada Bristol-Myers off untuk yang semata-mata $1 bilion dolar. Kemudian terdapat dalam Bab tajuk lelaki, Ed Bazinet, yang dicipta rumah seramik kecil dan berakhir dengan jisim yang menghasilkan mereka untuk Kedai-kedai Jabatan. Dengan mengambil peluang dan menghasilkan barisan rumah mini, beliau adalah bernilai lebih daripada $100 juta dolar. Bab ini memberikan anda rasa bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi kaya jika anda mempunyai kehendak dan idea yang baik.

Bab empat bertajuk, “hidup: Tim Blixseth.” Bab ini bercakap tentang orang-orang yang suka kerja mereka dan membuat kerja-kerja mereka hidup mereka. Lelaki dan wanita seperti Tim Blixseth seolah-olah tidak mempunyai keupayaan untuk berehat; mereka akan sentiasa berfikir tentang perniagaan. Tim mungkin bercuti atau berehat kapal layar beliau, tetapi beliau tidak pernah berhenti bekerja pada perniagaan beliau. Blixseth memulakan perniagaan pada usia Muda dengan membeli dan menjual kayu kepada pelbagai syarikat-syarikat lain, dan akhirnya mula di Yellowstone kelab, yang caj $250,000 dolar untuk menyertai dan berjuta-juta dolar bagi hak untuk membina rumah atas tanah itu. Kelab ultra-exclusive ini mempunyai ahli-ahli seperti Bill Gates dan Dan Quayle yang mahukan percutian mereka sendiri di mana privasi di maksimum.

Bab enam yang bertajuk, “Orang gasar di the Ballroom: baru wang vs lama.” Perayaan rasmi dan bola yang popular di dunia yang ultra-rich. Orang yang dijemput dan dijangka hadir, mengetahui bahawa besar sumbangan kewangan kepada amal pilihan adalah wajib. Orang kaya mesti mendermakan jumlah wang yang besar dan apabila mereka gagal untuk menderma, kontroversi yang timbul. Bukan sahaja orang dijangka akan menderma sehingga berjuta-juta dolar pada satu masa, tetapi terdapat juga kontroversi mengenai siapa yang dibenarkan atau dilantik untuk menjadi Pengerusi bagi acara-acara rasmi ini. Bab ini juga membincangkan rumah-rumah yang dimiliki oleh Donald Trump dan Sean sikat dan berapa banyak harta di pelbagai bahagian negara boleh menjual untuk. Bab ini-kurangnya menarik daripada buku, tetapi masih memberikan maklumat yang baik di dunia yang ultra-rich.

Bab tujuh bertajuk, “saiz benar-benar penting: bot saya adalah lebih besar daripada bot anda.” Bab ketujuh adalah semua tentang membandingkan harta dan perbelanjaan mereka yang kaya berbanding dengan ultra-rich. Kapal layar Mega kelihatan seperti harta tanah standard untuk orang kaya hari ini, dan bot-bot akan datang dalam saiz yang besar dengan semua jenis pilihan yang gila. Beberapa pemimpin asing mempunyai bot yang dibuat yang kira-kira 500 kaki panjang, bernilai lebih daripada $200 juta ringgit untuk membina. Bot-bot yang dilengkapi dengan bot yang lebih kecil, pad helikopter, berpuluh-puluh Tab Mandi Panas, Kolam Renang, teater, Bilik mandi yang bersalut emas, dan lain-lain. Pengarang juga menyebut bagaimana jutawan Bandingkan Kereta, jam tangan, dan rumah-rumah, dan membelanjakan jumlah wang yang besar hanya supaya mereka boleh mempunyai yang terbesar dan terbaik.

Bab lapan dipanggil, “dermawan prestasi: memberi bagi keputusan.” Bab ini adalah menarik, dan ia membincangkan kebajikan keusahawanan. Orang suka Philip Berber yang membuat sejumlah besar wang dengan satu saham dalam talian perdagangan Syarikat yang beliau dijual hampir setengah bilion ringgit, akan mencari cara baru untuk membelanjakan wang mereka. Berber memulakan berkilau harapan, sebuah syarikat yang menggunakan jumlah wang yang besar untuk menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik. Lain jutawan dan jutawan seperti Michael Dell telah menderma berjuta-juta dolar untuk membantu Berber membina sekolah, Klinik Kesihatan, air telaga dan klinik haiwan di negara-negara di mana kemiskinan adalah masalah yang teruk. Lelaki dan wanita seperti Berber dan Dell menaruh harapan yang tinggi untuk sembuh dunia dan telah mengambil inisiatif untuk membantu menangani kemiskinan dengan nasib mereka telah terkumpul.

Bab sembilan bertajuk, “bergerak melalui, Christian Coalition: Kingmakers politik yang baru.” Bab Kesembilan berkaitan dengan wang yang mendorong politik dan kempen. Bab ini membentangkan bagaimana penggubal dasar telah meminta wang untuk menjana kempen mereka dan menggunakan perbezaan di antara teknik-teknik Republikan dan Demokrat untuk mencari wang mereka sangat diperlukan. Empat penyokong demokrasi di Colorado membantu untuk memilih calon mereka ke Dewan Rakyat. Bukan sahaja ini pula berlaku di Colorado dan Dewan Rakyat, tetapi ia berlaku sepanjang masa dalam perlumbaan untuk Presiden Amerika Syarikat. Parti Republikan sering keuntungan jumlah wang yang besar dalam cara yang awam sementara Parti Demokratik sering mengumpul wang dari yang ultra-rich dengan cara yang lebih peribadi. Bab ini menunjukkan bahawa orang akan berhenti pada apa-apa perlu calon mereka dicalonkan ke Pejabat, walaupun ia bermakna menderma berjuta-juta ringgit setiap tahun.

Bab sepuluh dan sebelas bertajuk, “Bimbang kekayaan: The masalah dengan Wang,” dan, “Aristokids: kita akan sentiasa mempunyai Paris.” Bab dua ini bercakap tentang masalah-masalah yang datang dengan jumlah wang yang besar. Sebagai contoh, lebih separuh daripada Super-kaya Amerika bersetuju bahawa wang membeli kebahagiaan. Wang boleh menguasai kehidupan mereka dan meninggalkan sedikit waktu untuk peribadi masa dengan anak-anak dan pasangan. Wang boleh menyebabkan masalah tersebut bahawa jutawan telah memulakan Mesyuarat Kumpulan untuk membincangkan hal-hal kewangan dan bertemu dengan orang yang sama dalam situasi yang serupa untuk kebimbangan keluar secara terbuka. Yang lebih baik untuk berbincang tentang anda berjuta-juta dolar dengan daripada jutawan lain? Bab akhir buku perbualan tentang kanak-kanak yang super kaya, atau orang-orang yang berada dalam kedudukan yang utama untuk mewarisi kekayaan. Kanak-kanak hari ini akan menghadiri kelas-kelas untuk belajar tentang adab dan high-life dalam hidup. Mereka juga dipaksa untuk belajar tentang kewangan dan apa kaitan dengan berjuta-juta dolar jadi apabila mereka mewarisi wang satu hari, mereka tidak akan membuat keputusan yang kurang bijak dan tamparan wang kaki seperti ramai selebriti hari ini dan waris/heiresses lakukan.

Secara keseluruhan, Richistan adalah buku yang terlibat dan menyedarkan tentang hari ini baru kaya. Buku ini akan memastikan anda membaca seperti anda yang mengetahui fakta-fakta mengenai orang kaya yang anda mungkin tidak pernah tahu. Bab tentang butler yang berprestij dan bagaimana “lebih besar adalah lebih baik” khususnya menarik dan akan memberikan anda satu idea yang hebat bagaimana jutawan dan jutawan benar-benar hidup dan menghabiskan nasib mereka. Buku ini diberi nilai 4.5 out of 5.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *