Membetulkan satu kelas III (Underbite) Malocclusion

Membetulkan satu kelas III (Underbite) Malocclusion

Terdapat ramai orang yang mengalami keadaan yang dikenali sebagai mandibular prognathism. Juga, dikenali sebagai underbite, ini menyebabkan keadaan rupa chin terkemuka dan menggigit hubungan di mana gigi lebih rendah berada di depan gigi atas apabila rahang yang ditutup. Istilah teknikal bagi keadaan ini dipanggil Malocclusion III kelas satu.
Untuk membaiki kelas III Malocclusion pesakit perlu melalui satu prosedur yang dikenali sebagai pembedahan orthognathic. Ia adalah satu prosedur yang sengit yang dilakukan oleh pakar bedah mulut. Pakar bedah akan dipotong mandible dan maxillary tulang (di atas dan bawah rahang), dan mengubah tulang-tulang untuk menyelaraskan ruang yang mana gigi atas dan bawah bertemu. Pembedahan ini sukar memerlukan banyak masa, dan boleh menyebabkan risiko kesihatan yang berterusan. Walau bagaimanapun, prosedur ini adalah benar-benar perlu untuk orang yang mengalami malocclusion kelas III yang teruk.
Pesakit harus berunding dengan doktor gigi beliau untuk melihat sama ada keterukan malocclusion mereka bernilai risiko-risiko yang berkaitan dengan pembetulan. Kebimbangan yang paling biasa yang deters orang-orang dari pembedahan orthognathic adalah kos.
Pembedahan awal julat antara 30,000 dan 50,000 dolar, dan Syarikat-syarikat insurans yang selalunya meletakkan peraturan-peraturan yang ketat pada perlindungan. Syarikat insurans akan tidak mempertimbangkan pesakit bagi pembedahan jika ia tidak termasuk dalam pakej perubatan mereka. Mereka sering memerlukan pakar bedah ortodontik untuk mengesahkan keterukan malocclusion dengan rekod pergigian dan perubatan. Dalam kes ini adalah seorang pesakit yang mendapat perlindungan bagi pembedahan orthognathic, ia adalah perkara biasa bahawa syarikat insurans hanya akan merangkumi separuh pembayaran dan pesakit masih bertanggungjawab ke atas bahagian yang lain. Dalam apa yang dipanggil “gaji co”.
Di samping itu, untuk mencari perlindungan untuk pembedahan orthognathic, terdapat perbelanjaan untuk rawatan ortodontik pasca pembedahan. Gabungan kedua-dua prosedur-prosedur membuat keseluruhan kos pembetulan yang terlalu tinggi.
Proses penyembuhan pembedahan orthognathic juga mempunyai kelemahan, kerana ia memerlukan pesakit berwayar mulut mereka ditutup untuk tempoh masa yang. Ini adalah satu-satunya cara untuk rahang untuk menyembuhkan dengan betul. Masalah ini adalah bahawa pesakit diletakkan pada diet cecair, dan bergantung kepada masa yang diperlukan untuk penurunan berat badan sebab-sebab yang unwired dan atrofi di dalam perut.
Kesan pembedahan orthognathic telah menyebabkan ramai pesakit untuk mencari alternatif. Prosedur yang paling popular yang orang sering memilih adalah teknik pemulihan termasuk veneers dan Mahkota. Veneers dan Mahkota, doktor gigi yang maju boleh meningkatkan gigitan dan menambah facings porselin gigi membawa mereka ke hadapan dan mencipta ilusi gigi disambung.

Opsyen pemulihan adalah jauh lebih murah dan dapat disiapkan dalam hanya beberapa Lawatan ringkas. Ia telah diketahui, yang bukan sahaja keputusan menggunakan alternatif kepada pembedahan orthognathic Malocclusion III kelas yang lebih berkesan, ia dikira satu tolak “perkara” yang mengakibatkan komplikasi kesihatan yang berkaitan dengan pendekatan pembedahan yang lebih radikal.
Maklumat lanjut boleh didapati dan www.underbitecorrection.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *