Membasmi Aiptasia dengan Bergia yang

Membasmi Aiptasia dengan Bergia yang

Reef gol Survival panduan – IntroducingThe Bergia Nudibranch

Aquariasts air garam boleh bergembira kerana bergia nudibranches telah menjadi boleh diakses oleh orang-orang yang berjuang dengan serangan aiptasia. Nudibranches khusus ini perayaan aiptasia dan dengan pantas boleh memulihkan ketenteraman dalam tangki terumbu karang.

Aiptasia telah menjadi sakit-tempat untuk aquariasts rumah selama beberapa dekad. Syukurlah, Berghia yang bersaiz sangat kecil, dan boleh masuk ke dalam kawasan yang kecil, tanpa merosakkan batu karang atau liverock. Nudibranches adalah spesies sahaja yang mampu untuk mengambil aiptasia seluruh, dan oleh itu menghalang pertumbuhan semula aiptasia dan juga. Manfaat lain adalah bahawa Berghia yang begitu kecil, mereka tidak akan menambahkan bioload kereta kebal, atau kesan kualiti air.

Berghia akan cepat reproducers juga, kerana sifat hermaphroditic mereka. Orang dewasa yang matang boleh bertelur setiap hari. Pada Nota sampingan, anda perlu sedar bahawa suapan Berghia semata-mata kepada Aiptasia, dan atas sebab ini mestilah dipantau, kerana apabila berlaku penghapusan Aiptasia itu, makhluk akan mati kebuluran.

Berghia akan creaatures sedikit sangat bijak. Mereka mempunyai organ-organ deria yang dikenali sebagai rhinophores thata akan dapat menggunakan bahan kimia untuk mencari lokasi yang Aiptasia. Ini bermakna bahawa Berghia boleh mencari walaupun Aiptasia tiniest, tidak dapat dilihat oleh mata kasar, dan membasmi parasit ini sepenuhnya sebelum ia mencapai dewasa. Berghia boleh makan Aiptasia yang berjaya, kerana strategi-strategi yang dimilikinya untuk mendekati Aiptasia ini tanpa parasit yang berasa terancam. Ini mengelakkan pelepasan yang bersempenakan dan larva, bererti ia menghalang pembiakan yang baru daripada berlaku. Berghia juga tidak merbahaya kepada fauna dan flora di dalam akuarium lain, dan terutamanya memberi makan pada waktu malam, yang tidak akan menjejaskan keindahan tangki anda pada waktu siang.

Apa yang boleh dijangkakan selepas pengenalan Berghia

Saranan adalah untuk setiap 100 gelen air yang 8 Berghia diperkenalkan kepada kereta kebal, yang sederhana untuk serangan yang teruk daripada Aiptasia. Jika terdapat hanya sedikit Aiptasia anenomes sekarang, ia tidak disyorkan untuk menambah Bergiha kepada kereta kebal, kerana ia tidak mempunyai makanan yang mencukupi untuk menampung dirinya, dan mati akan kebuluran. Berghia adalah satu spesies laut slug dan memerlukan persekitaran yang sesuai untuk berkembang dan hidup dalam. Menyimpan ini dalam minda, Terdapat beberapa bahagian di mana slug laut ini tidak dapat membantu, itu seolah-olah satu serangan berlaku dalam tiub, powerheads atau takungan. Kawasan ini hendaklah disimpan dengan bersih pada setiap masa oleh anda, pemilik karang untuk mencegah penyebaran Aiptasia.

Berapa lama ia akan mengambil masa untuk Berghia basmi serangan Aiptasia?

Ini terutamanya bergantung pada bagaimana buruk serangan daripada Aiptasia, dan Berghia berapa banyak telah diperkenalkan ke dalam tangki. Harus diandaikan bahawa bagi 8 Berghia, dua hingga tiga bulan ini akan menjadi jumlah masa yang sesuai. Ia adalah sangat penting untuk tidak digalakkan jika anda tidak melihat keputusan serta-merta. Berghia memerlukan masa untuk acclimate kepada persekitaran baru mereka sebelum mereka dapat basmi serangan tersebut.

Menjaga Berghia

Terdapat banyak spesis haiwan yang dianggap agak selamat untuk akuarium reef, Walau bagaimanapun, ini bukanlah sentiasa kes. Berikut adalah beberapa spesies bagi mengelakkan dalam sebuah akuarium yang mengandungi Berghia. Elakkan apa-apa spesies waktu malam yang memburu berhampiran liverock, atau batu karang, Taman Rama-Rama, ikan, filefish, wrasses, dan beberapa spesis dotty balik. Spesies lain termasuk mangsa yang terakhir Berghia pudina udang, udang karang-Bersatu dan beberapa invertebrata, seperti ketam anak panah, sally lightfoot ketam, ketam pom pom, dan ketam zamrud. Aiptasia boleh mengambil Berghia jika slug laut diletakkan terus ke dalam mulut itu. Oleh itu, mengambil langkah berjaga-jaga apabila menambah Berghia itu ke dalam tangki anda karang.

Kesimpulannya, alam semula jadi telah menjawab serangan Aiptasia dengan pemangsa semulajadi, Berghia itu. Selagi ia acclimates sekitarnya yang baru, ia akan menghapuskan serangan Aiptasia dan memastikan penduduk di bawah kawalan. Ia adalah sangat penting untuk memastikan kereta kebal yang dirawat dengan baik, memastikan kesihatan makhluk yang menghuni di karang. Dengan perhatian dan penjagaan, akuarium air masin boleh bahaya secara parasit yang tidak diingini, dan menjadi tambahan yang indah kepada mana-mana rumah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *