Membangunkan personaliti kompeten untuk kebal

Membangunkan personaliti kompeten untuk kebal

Penyiasatan dari terbaru dan menarik bidang Sains, dipanggil psychoneuroimmunology, (kajian hubungan antara minda, emosi, neuroendocrine sistem dan sistem imun) membawa walaupun memprovokasi maklumat baru tentang jenis personaliti yang kita boleh berkembang untuk memastikan kita sihat dan muda. Ia dipanggil keperibadian kuasa imun.

Agak beberapa orang telah mendengar secara umumnya jenis A dan B personaliti. Pada masa-masa apabila anda mempunyai impatiently weaved jalan anda melalui trafik atau marah tentang tidak mempunyai masa yang cukup; seseorang yang telah dikenakan anda menjadi sejenis A. Mungkin seseorang telah dinyatakan bahawa anda mempunyai rasa tiada kecemasan dan terlalu malas, yang dapat anda dilabel B. jenis yang Terdapat pelbagai kategori personaliti yang lain seperti di Myers Briggs berdasarkan kajian ahli psikologi Carl Jung, dan Enneagram, yang menjelaskan jenis 9, kedua-duanya digunakan secara meluas dalam psikoterapi dan pertumbuhan peribadi kerja. Di samping itu, dalam psikopatologi, Terdapat banyak gangguan personaliti yang diterangkan seperti personaliti berlebihan mendalam dengan anda diri sendiri, bergantung, Introvertedness dan kejengkelan kompulsif.

Kebijaksanaan biasa adalah ciri-ciri personaliti yang sukar untuk berubah. Mereka adalah pada dasarnya asas kepada tingkah laku seseorang. Berita baik mengenai personaliti kuasa imun adalah bahawa ini adalah salah satu yang anda boleh menanam. Ciri-ciri personaliti jenis ini direkabentuk menggunakan kajian 7 psychoneuroimmunology terkenal (PNI) penyelidik dari tujuh Universiti atas.

Untuk membuat ini lebih mudah untuk diingati, saya telah membangunkan konsep-konsep tersebut ke dalam singkatan, MENYEMBUHKAN. Untuk SEMBUH menjadi keseluruhan. Kesempurnaan dicipta dengan memulakan sambungan dengan semua ciri-ciri tubuh dan jiwa, makhluk lain dan personaliti rohani anda.

1. Hardiness kawalan, komitmen, dan cabaran
Adakah anda berasa dalam kawalan hidup anda? Komited kepada matlamat hidup, Peraduan kreatif atau hubungan tertentu. Adakah anda mampu untuk Tukar masalah kepada cabaran? Orang dengan sikap jenis ini muncul untuk menghadapi isu-isu utama kesihatan yang sedikit dan mempunyai imuniti lebih kuat.

2. Keyakinan
Menyoal diri sendiri, Apakah pandangan anda tentang diri anda? Adakah anda tahu kemampuan anda? Adakah anda suka yang anda? Orang-orang kita yang tahu keupayaan mereka mampu memimpin situasi tekanan hidup dan kurang berisiko rendah menghidap sakit kesihatan.

3. Kesedaran – ungkapan isyarat badan
Berfikir tentang ini untuk diri sendiri. Apabila anda menghadapi kesakitan atau tekanan, boleh anda rasa ia? Adakah anda sedar apabila anda suram, kecewa atau gembira dan boleh anda meluahkan emosi ini? Atau Adakah anda mengabaikan mereka dan sentiasa berterusan? Penyelidik telah mendapati bahawa orang-orang yang berjaga-jaga ke mindbody mendapat perasaan ketidakselesaan, keletihan, kesusahan, kesedihan dan keseronokan dengan lebih baik psikologi, telah bertambah baik, tindak balas imun dan sistem kardiovaskular yang sihat.

4. Suka hubungan, membantu
Kajian juga menunjukkan bahawa orang-orang yang mempunyai persatuan-persatuan yang baik, dan merakamkan dan mendapat kasih-sayang tanpa syarat menjadi kurang kerap sakit, dan hidup sihat. Orang-orang yang khusus untuk membantu orang lain sering pengalaman baik “Pembantu” tinggi, yang juga bukan sahaja emosi dan rohani, tetapi fizikal. Cinta adalah penyembuh besar banyak masalah, emosi, mental dan fizikal.

Bagaimana seseorang tidak memupuk sifat-sifat ini? Mari kita lihat beberapa cara.

Hardiness

1. Mengenal pasti manja anda dan ketahui di mana anda dan boleh memperolehi kawalan dalam hidup anda.
2. Mencari sesuatu untuk melakukan diri anda yang akan memberi makna kehidupan.
3. Berfikir “Ya”. Pengalaman kekuatan pemikiran yang positif.
4. Membina kepercayaan dalam “Boleh.”
5. Memahami bahawa anda akan bertanggungjawab ke atas hidup anda.

Keyakinan

1. Membangunkan sambungan sosial yang kukuh dan rakan-rakan.
2. Mengakui perbuatan anda.
3. Mengambil bahagian dalam terapi atau Kumpulan.
4. Meneroka dan mewujudkan amalan kerohanian.
5. Belajar untuk menggantikan pemikiran negatif gelung dengan kepercayaan yang positif.
6. Menimbang empathizing dan menerima diri anda dengan cara anda mungkin berhati-hati untuk orang lain.

Kesedaran

1. Melibatkan diri dalam kegiatan, doa, meditasi atau senaman berjalan kaki yang mudah dan faham mesej badan.
2. Mencari kelas yoga yang baik atau paip video dan amalan harian
3. Mengambil banyak masa bercakap dengan keluarga.
4. Tulis dalam sebuah diari.

Cinta

1. Memberi dan meminta masa dan perhatian kepada keluarga dan sahabat.
2. Memberi daripada timeand anda sendiri hadiah kepada orang lain.
3. Memberi dan menerima sentuhan.
4. Belajar mencintai diri sendiri.

Menikmati kehidupan yang sihat dan panjang seperti yang anda membangunkan sifat-sifat yang memberikan anda satu personaliti kuasa imun!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *