Membangunkan Kpi peribadi dan beberapa contoh

Membangunkan Kpi peribadi dan beberapa contoh

Hari ini, antara perkara yang paling banyak digunakan alat adalah petunjuk prestasi utama atau KPI ini. Kerana mereka serba boleh, mereka boleh digunakan dalam industri, perdagangan dan juga kerajaan. Mereka adalah berkesan dalam mengukur kemajuan matlamat berbanding strategi entiti. Sekarang, KPI bukan sahaja digunakan untuk organisasi tetapi ia boleh juga digunakan secara individu. Ini bermakna bahawa anda boleh mengamalkan petunjuk untuk diri sendiri. Dalam usaha anda untuk memulakan amalan ini, anda perlu belajar bagaimana untuk membangunkan KPI peribadi.

KPI yang menggambarkan prestasi bahagian yang penting kepada orang. Apabila digunakan dalam perniagaan, anda mungkin mendapati bahawa ini sering digunakan untuk mengukur kos operasi, kepuasan pelanggan dan semangat pekerja. Ini boleh didapati biasanya firma berorientasikan jualan. Sekarang, apabila anda memohon ini hidup anda sendiri dan membangunkan KPI peribadi, anda boleh menggunakan KPI-KPI individu ini supaya anda boleh mencapai kejayaan yang berterusan dalam kehidupan anda sendiri. Ini digunakan oleh ramai Ketua Pegawai Eksekutif dan pengurus-pengurus yang datang dari kemakmuran organisasi.

Untuk membangunkan KPI peribadi yang akan bekerja untuk diri sendiri dan matlamat anda, anda perlu tahu apa yang anda perlu untuk mengukur. Ini adalah sama seperti dalam perniagaan – anda hanya boleh memperbaiki apa yang anda boleh mengukur. Walau bagaimanapun, Terdapat beberapa orang yang tidak tahu apa yang mereka perlu mengukur dan oleh itu, mereka hanya menumpukan pada celik kewangan dan kemahiran vokasional mereka. Apa yang berlaku ialah bahawa mereka meninggalkan sebahagian daripada aspek-aspek yang paling penting dalam hidup termasuk kesihatan dan hubungan mereka. Untuk membuat petunjuk prestasi, anda harus mempunyai koleksi pelbagai petunjuk prestasi utama yang akan membantu anda berkembang, memperbaiki dan menikmati kehidupan anda.

Salah satu petunjuk yang paling berkesan yang seharusnya anda sertakan semasa anda membangunkan KPI peribadi adalah keupayaan pengamal, yang semua tentang kecekapan terus peka alam sekitar yang anda. Ini akan membolehkan anda untuk meningkatkan keyakinan anda dan membantu anda dalam mengenal pasti nilai-nilai yang betul supaya anda boleh memberikan berkesan emosi dan perasaan. Ini juga akan membantu anda dalam memilih niat yang berdasarkan nilai-nilai dan matlamat tersebut. Apa yang anda akan menguasai di sini adalah pengurusan masa dan motivasi antara lain.

Juga penting adalah ukuran keadaan fizikal anda, yang akan membantu anda mengikuti perkembangan kesihatan dan kecergasan anda sendiri. Anda juga harus sedar tentang hubungan anda seperti yang disebutkan tadi. Ini akan membantu anda dalam memilih, mengekalkan dan membangunkan hubungan yang berfungsi dan menyeronokkan. Kemahiran vokasional perlu juga dianggarkan dimana anda akan menggunakan KPI individu yang praktikal yang akan membantu anda membina dan memperbaiki diri sendiri secara profesional.

Anda tidak harus lupa tentang kecekapan bahan yang amat sinonim dengan kewangan anda. Anda akan mempunyai keupayaan untuk memahami aspek-aspek penting kehidupan yang akan membolehkan anda untuk terus hidup melalui keperluan kewangan dan bahan. Anda juga harus mengukur kecekapan anda rekreasi yang anda keupayaan untuk memberi nafas baru, mendapatkan semula dan memperbaharui diri anda sendiri. Hal ini cukup penting bagi kedua-dua peniaga dan orang-orang biasa kerana kedua-duanya memerlukan masa lapang untuk menikmati kehidupan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *