Membandingkan perbelanjaan belanjawan dan sebenar

Membandingkan perbelanjaan belanjawan dan sebenar

Apabila merangka bajet peribadi, ia adalah penting untuk menyedari perbezaan antara perbelanjaan peribadi anda idealized dan perbelanjaan peribadi sebenar yang wujud expresses bajet anda. Pastikan bahawa anda tidak delusi dalam memikirkan perbelanjaan tunai anda yang “tidak yang tinggi” atau bahawa anda tidak menghabiskan wang sebanyak itu berdasarkan bajet anda didokumenkan yang menyatakan sebaliknya. Anda perlu berfikir tentang barangan yang anda boleh membeli sepanjang minggu serta perbelanjaan tetap anda lebih besar. Jika anda mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk memenuhi perbelanjaan anda dari segi kos tetap (contohnya bayaran pinjaman perumahan) dan keperluan anda (makanan, dll), maka anda merancang bajet anda dengan betul. Jika bertentangan dengan yang benar, ia adalah masa untuk meneliti beberapa pembolehubah dalam bajet peribadi anda.

Faktor yang pertama untuk memastikan bajet yang seimbang untuk memastikan anda pendapatan peribadi ini mampu meliputi kos hidup dan perbelanjaan wang yang perlu anda. Jika ini tidak berlaku, anda perlu lebih banyak pendapatan untuk melindungi barang-barang yang utama. Ada gunanya dalam belanjawan jika anda tidak mempunyai wang untuk menyediakan kertas yang menulis fakta-fakta dan angka, jadi pastikan bahawa anda mempunyai keupayaan kewangan yang cukup untuk menunjukkan tanggungjawab dan membayar bil-bil yang perlu untuk mendapatkan barang-barang yang diperlukan untuk berfungsi sebagai seorang manusia.

Apabila ini telah diwujudkan, anda boleh kini beralih kepada bajet anda dalam erti kata yang rasmi. Pastikan anda sedar perbelanjaan anda dan bagaimana untuk mengatasi perbelanjaan anda dengan merangka bajet yang berkesan untuk memperuntukkan Wang Tunai anda. Bajet anda harus mempamerkan semua perbelanjaan anda, walaupun yang tidak diketahui seperti kecemasan dan keadaan yang tidak diduga, supaya anda secara visual tentang di mana anda berdiri kewangan pada setiap masa dengan hanya mengambil lihat pada maklumat yang didokumenkan. Dari situ, anda akan dapat melihat di mana anda pergi salah dengan perancangan anda fiskal dan apa yang boleh dilakukan pada masa hadapan untuk mengelakkan apa-apa kesilapan.

Andaikan anda tidak membuat apa-apa kesilapan bajet, anda tidak dapat memproses aspek perbelanjaan peribadi bajet anda di kawasan luar dikenali kos dan kos tetap. Ini adalah di mana perbandingan bajet untuk perbelanjaan sebenar datang banyak memainkan peranan kerana anda tidak akan membandingkan apa yang tersisa dengan apa yang diingini. Sebagai contoh, jika anda mahu memasang Kolam Renang belakang rumah dan anda perasan yang bajet anda telah anda datang dengan kira-kira seratus ringgit tambahan sebulan selepas semua dikenali dan perbelanjaan tetap anda mungkin menolak bahawa ia bukan satu idea yang baik. Ini juga akan membolehkan anda untuk melihat sama ada anda berada dalam kedudukan untuk mendapatkan pinjaman peribadi atau gaji hari terlebih dahulu.

Jenis perbandingan ini adalah penting kerana ia membolehkan anda untuk melihat, secara harfiah, masa depan anda situasi fiskal dan mewujudkan kestabilan kewangan tanggungjawab yang akan berlangsung seumur hidup jika dilaksanakan dengan betul. Walaupun merangka bajet yang tidak mungkin tugas paling menarik, ia benar-benar boleh membantu anda menjadi lebih dari segi kewangan yang dianjurkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *