Membandingkan jenis air minuman

Membandingkan jenis air minuman

Adalah botol minum air yang lebih sihat daripada air paip yang ditapis? Air adalah ramuan utama dalam diet yang sihat dan gaya hidup. Terdapat banyak faedah kesihatan daripada air minuman. Ia membantu tarik kekotoran dan toksin daripada sistem kami. Ia membantu dalam penghantaran oksigen dan nutrien. Malah, hampir setiap sistem dalam badan kita bergantung pada air untuk berfungsi dengan baik. Tetapi Bagaimana jika air anda tidak sihat?

Dalam dekad yang lepas kebimbangan mengenai air paip dan kesan ke atas kesihatan keseluruhan menyebabkan sesetengah orang bertukar menjadi air minuman botol sebaliknya. Pada masa itu, Terdapat beberapa pilihan. Anda boleh membayar untuk mempunyai sebuah syarikat yang memberikan besar botol plastik besar air sejuk air. Atau anda boleh membeli jag gelen yang disuling atau “minum air” di kedai runcit.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat letupan dalam bilangan air botol yang berbeza tersedia, dengan pengedar besar seperti Coke dan Pepsi melompat pada kereta muzik. Tetapi Adakah botol minum air seperti jenama Dasani di Coke, Pepsi di Aquafina, atau air jenama kedai Wal-Mart benar-benar apa-apa lebih sihat daripada paip anda? Atau anda akan lebih baik dengan sistem penapisan air minuman?

Seperti yang kita telah Pelajari lebih lanjut tentang air yang kita minum, teknologi di sebalik penapis air minum dan sistem penulenan telah meningkat secara dramatik. Terdapat penapis untuk membuang kekotoran, bahan kimia, logam berat, bakteria dan kebanyakan cara-pencemaran setiap boleh anda fikirkan. Dengan saiz yang betul dan gabungan penapis untuk rumah anda khusus, air boleh menjadi sangat murni dan sihat.

Kos perbandingan minum air penapisan sistem juga telah menjadi lebih murah dan mudah untuk digunakan. Walaupun kos permulaan sistem keseluruhan Dewan yang biasanya berjalan beberapa ratus dolar, itulah kos selalunya kurang daripada $100 setiap tahun jika tersebar sepanjang hayat sistem.

Mungkin ada perbelanjaan tambahan untuk menggantikan penapis karbon, membran dalam sistem penapisan osmosis songsang minum air, atau lampu di alat rawatan air cahaya ultraviolet. Perbelanjaan ini boleh menambah satu lagi $100 atau begitu kos Tahunan operasi penapis air minum dan sistem penulenan.

Manakala sesetengah orang mungkin teragak-agak untuk menghabiskan dua atau tiga ratus ringgit setiap tahun untuk membersihkan, air minuman yang selamat, mereka mungkin membayar lebih untuk botol air minuman. Pengiraan menunjukkan bahawa pada harga dari $1 hingga $4 segelen, botol atau disampaikan air kos purata $400 setiap tahun, terutamanya jika anda membeli botol individu. Dan yang tidak mengambil kira gas yang diperlukan untuk memandu ke kedai atau kesan alam sekitar semua botol plastik kosong.

Aspek-aspek kesihatan yang ramai orang yang memilih air minuman botol memahami bahawa ia adalah lebih mahal, tetapi sanggup membayar wang tambahan kerana mereka merasakan air botol adalah lebih selamat dan sihat daripada air minuman yang ditapis. Lagipun, air botol hadiah ikhlas sering dipasarkan sebagai “air mata air semulajadi” atau “air glasier yang tulen.”

Pada hakikatnya, beberapa botol air datang dari mata air semulajadi, dan kebanyakan mereka menggunakan air paip perbandaran. Syarikat tidak dapat pergi dengan pemasaran ini palsu kerana peraturan dan standard bagi air minuman botol adalah kurang ketat berbanding sumber minum kediaman.

Kualiti air botol hadiah ikhlas dikawal oleh Food and Drug Administration (FDA), manakala sistem air minuman biasanya dikawal selia oleh peraturan-peraturan Negeri atau agensi perlindungan alam sekitar (EPA). Ini tidak bermakna bahawa FDA tidak melakukan kerja mereka. Ianya hanya bahawa peraturan-peraturan untuk air botol hanya memerlukan tidak baik sebagai paip air, lebih baik.

Di samping itu, peraturan-peraturan FDA hanya memohon untuk minum air botol yang dibawa merentasi garisan Negeri. Jika syarikat yang menjual air minuman botol mereka dalam keadaan yang sama di mana ia adalah botol, peraturan-peraturan Persekutuan tidak terpakai. Hasilnya adalah bahawa air botol yang banyak tidak apa-apa lebih sihat dari air yang ditapis, dan malah ada yang kurang tulen.

Ini dizahirkan dalam kajian yang dijalankan pada tahun 1999 oleh Majlis Pertahanan sumber asli. Mereka diuji lebih 100 jenama botol air minuman dan mendapati bahawa kira-kira 1/3 daripada pencemaran air yang terkandung dalam bentuk bahan kimia, bakteria, dan arsenik. Kajian juga mendapati bahawa sehingga 40% dari botol minuman air datang dari sistem air bandar.

Bagaimana untuk memberitahu jika anda air adalah sihat jadi bagaimana anda tahu jika air yang anda minum yang sihat? Dengan air paip, ia adalah agak mudah. Jika anda air datang dari sumber Perbandaran, pembekal dikehendaki oleh undang-undang menyediakan laporan kualiti air Tahunan. Jika anda mempunyai sebuah Perigi, anda boleh mempunyai satu makmal yang diberi kuasa menguji air anda. Ia mungkin kos $100 atau lebih, tetapi ia adalah harga kecil untuk membayar untuk ketenangan fikiran. Atau anda boleh membeli kit dan menguji diri sendiri, walaupun keputusan tidak seperti muktamad atau boleh dipercayai.

Apabila ia datang kepada botol air minuman, ia boleh menjadi lebih sukar untuk mengetahui apa yang anda peroleh. Mulakan dengan menyemak label atau penutup botol. Sesetengah mungkin memberitahu anda bahawa air yang datang dari sumber Perbandaran atau “air sistem komuniti,” yang bermaksud air paip.

Jika label tidak memberi apa-apa maklumat, anda boleh hubungi di bottler dan bertanya. Tetapi jangan terkejut jika anda berjalan di dan dipindahkan ke beberapa jabatan yang berbeza. Beberapa Negeri mempunyai satu program air botol yang mengesan botol air minuman dan boleh memberitahu anda asal-usul sumber air serta lain-lain maklumat.

Air minum yang selamat dan sihat telah menjadi perniagaan besar. Beribu-ribu Syarikat akan berusaha merebut Wang Tunai anda sukar diperolehi, dan ada yang tidak sentiasa jujur tentang apa yang menawarkan produk-produk mereka. Pelaburan awal untuk sistem penapisan air minum utama boleh kelihatan mahal pada pertama, tetapi sepanjang masa, biasanya lebih murah daripada air minuman botol. Dan dengan penapis air, anda sekurang-kurangnya tahu air yang anda minum dari mana datang dan bagaimana ia dilayan.

Sebelum pergi dan perbelanjaan anda sukar memperoleh wang bagi botol air minuman yang mungkin tidak lebih baik daripada air paip anda sendiri, ia adalah idea yang baik untuk melakukan kajian. Anda mungkin memutuskan bahawa satu sistem penapisan air minuman dan/atau penulen merupakan pilihan yang lebih sihat dan memberi nilai yang terbaik juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *