Membakar lidah – tahu punca pembakaran lidah

Membakar lidah – tahu punca pembakaran lidah

Pembakaran Sindrom mulut paling biasa berlaku di kalangan wanita pertengahan umur atau lebih tua. Kira-kira 5% daripada populasi, selalunya wanita selepas menopaus dan orang-orang berumur 60 lebih dipengaruhi oleh keadaan ini. Pembakaran Sindrom mulut mungkin mewakili sejumlah syarat-syarat yang berbeza dengan sebab-sebab yang berbeza tetapi gejala biasa.

Selepas putus haid, sesetengah wanita mempunyai perasaan yang tiba-tiba lidah mereka telah dibakar. Ini dipanggil terbakar lidah Sindrom atau idiopathic glossopyrosis. Terdapat tiada rawatan yang spesifik bagi membakar lidah Sindrom.

Pembakaran mulut Sindrom dicirikan oleh perasaan terbakar lidah atau laman lain lisan, biasanya dalam ketiadaan klinikal dan makmal. Pesakit-pesakit yang terlibat sering hadir dengan pelbagai aduan lisan, termasuk membakar, kekeringan dan rasa perubahan. Pembakaran mulut aduan dilaporkan lebih kerap di kalangan wanita, terutama selepas menopaus. Biasanya, pesakit membangunkan tanpa rasa sakit tetapi perhatikan gejala-gejala yang semakin meningkat sepanjang hari dan ke sebelah petang.

Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Mulut yang kering adalah kesan sampingan yang biasa banyak preskripsi dan ubat-ubatan yang nonprescription, termasuk ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat kemurungan, kebimbangan, kesakitan, alahan dan selsema (antihistamin dan decongestants), obesiti, jerawat, epilepsi, hipertensi (diuretics), cirit-birit, loya, gangguan psikotik, kencing, asma (bronchodilators tertentu) dan penyakit Parkinson. Mulut yang kering adalah juga kesan sampingan yang tahan otot dan sedatif.

Rasa Bahang pada bibir, lidah atau dalam mulut dipanggil ‘pembakaran mulut Sindrom’ apabila punca tidak diketahui dan ia bukanlah gejala penyakit yang lain. Gejala-gejala lain termasuk kekeringan dan rasa yang diubahsuai dan ia adalah perkara biasa dalam orang dengan gangguan kebimbangan, kemurungan dan personaliti. Wanita selepas menopaus adalah berisiko tinggi bagi sindrom ini. Ubat penahan sakit, terapi hormon, antidepresan semua telah dibicarakan sebagai penawar boleh didapati. Kajian ini tidak menemukan bukti cukup untuk menunjukkan kesan-kesannya.

Kesukaran menggerakkan lidah
Masalah pergerakan lidah biasanya disebabkan oleh kerosakan saraf. Walau bagaimanapun, masalah yang bergerak lidah juga mungkin disebabkan oleh ankyloglossia, satu gangguan di mana Kumpulan tisu yang melekat di lidah ke lantai mulut adalah terlalu pendek. Gangguan pergerakan lidah boleh mengakibatkan masalah pertuturan atau kesukaran bergerak makanan semasa mengunyah dan menelan.

Sindrom mulut pembakaran (BMS) adalah masalah yang agak biasa dan tidak berbahaya yang menjejaskan menopausal peri dan post wanita terutamanya (walaupun kira-kira 10-20% daripada pesakit yang mana kita lihat dengan keadaan ini adalah lelaki). Walaupun ia adalah satu keadaan yang mengganggu, ianya biasanya tidak progresif (tidak mendapat lebih teruk dan lebih teruk), mewakili satu bentuk kanser, dan tidak boleh dihantar kepada sesiapa sahaja. Ia sering lilin dan wanes keterukan, dan ia tidak dikaitkan dengan mana-mana peristiwa sebelumnya yang tertentu.

Walaupun keadaan yang dipanggil Sindrom mulut terbakar, ia benar-benar adalah satu masalah yang memberi kesan kepada beberapa jenis apa yang dipanggil “deria” saraf di rantau lisan. Deria yang boleh terjejas termasuk:

Sakit (ini adalah sensasi terbakar atau scalded yang ramai pesakit akan mengalami. Dalam banyak kes, sensasi terbakar-kurangnya terkenal pada waktu pagi dan membina dalam keamatan sepanjang hari.)

Rasa sama ada (hilang rasa) atau rasa “phantoms” – merasa garam, pahit, manis atau masam walaupun terdapat apa-apa di dalam mulut

Tekstur (sensasi bengkak, sliminess, kekeringan atau roughness).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *