Memasak Quinoa untuk kesihatan

Memasak Quinoa untuk kesihatan

Benih ini agak tidak diketahui Quinoa, disebut sebagai hasrina-wah, perlahan-lahan mendapat perhatian yang lebih kerana nutrien sihat dan manfaat. Dikenali sebagai emas Inca ini, bijirin ini super mengandungi banyak protein dan zat makanan, oleh itu nama samaran. Ia mungkin akan menjadi agak dikenali sekarang tetapi ia masih tidak mudah didapati di mana-mana.
Quinoa yang agak menariknya berubah warna-warna kerana terdapat juga merah, hitam, putih dan lain-lain yang banyak berwarna Quinoa. Walau bagaimanapun, untuk mencari sebagai banyak warna-warna yang dizzying atau apa-apa pengubahan benih ini, anda akan perlu mencari di kedai-kedai makanan kesihatan. Walaupun ia sering disalah anggap sebagai sebutir, ini adalah sebenarnya benih. Benih atau bijirin, pertengkaran itu masih bahawa ia perlu ditambah untuk diet anda biasa kerana manfaat kesihatan kerana ia mengandungi asid amino dan lysine. Terbaik dari semua, quinoa adalah juga bebas gluten.
Quinoa mungkin kelihatan asing dan tidak mudah untuk memasak tetapi ia adalah cukup banyak seperti beras, oleh itu ia adalah agak mudah untuk memasak. Walaupun ada sedikit resipi Quinoa untuk dijumpai, cara yang paling mudah untuk memasak Quinoa adalah untuk rebus dalam air. Bahagian ini juga mudah, hanya Tambah sebahagian Quinoa kepada dua bahagian air dan anda tidak akan pergi salah. Bahagian yang paling sukar mengenai memasak Quinoa adalah bahagian basuh pada mulanya.
Kebanyakan Quinoa yang tersedia secara komersil telah de-saponised tetapi seseorang perlu berhati-hati kerana sesetengah Quinoa Berbungkus masih dilengkapi dengan lapisan saponin. Saponin yang merupakan lapisan luar yang pahit itulah sebahagian besarnya inedible kerana dengan kepahitan. Selain itu, ia mengandungi asid dan ini adalah agak merbahaya kepada mereka yang alah kepada bahan ini. Jika anda mempunyai pakej Quinoa masih dengan dengan lapisan luar saponin, berikut adalah beberapa tips bagaimana untuk membuang saponin yang berkesan:
Rendam Quinoa dalam air untuk beberapa jam. Basuh ia dan membebankan Quinoa melalui cheesecloth yang atau penapis halus-mesh. Kemudian rendam sekali lagi dan basuh bersih. Anda akan perlu untuk mengalih keluar saponin, yang membuat air anda berendam di Quinoa di muncul sabun. Cara terbaik untuk membersihkan saponin yang dijangka terus makmal Quinoa dalam sehingga air adalah jelas dan tidak sabun.
Ia adalah selepas anda tertentu bahawa anda telah membuang semua kesan saponin yang anda boleh teruskan untuk memasak Quinoa dalam cara yang anda suka. Bagi biasa Quinoa untuk pergi dengan makanan lain, anda hanya perlu rebus dua cawan air dengan satu cawan Quinoa dan kemudian biarkan ia mereneh selama kira-kira 20 minit. Ia dimasak apabila ia mempunyai dua kali ganda dalam saiz. Anda juga boleh menambah perasa sebelum mendidih Quinoa di dalam periuk, seperti garam, sauces atau jika ia adalah untuk Sarapan Pagi, anda juga boleh menambah susu untuk Sarapan Pagi beberapa berkrim Quinoa! Cubalah dan anda akan suka rasa pedas, harum Quinoa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *