Memaksimumkan Uptime pelayan dengan pemantauan alam sekitar yang selamat

Memaksimumkan Uptime pelayan dengan pemantauan alam sekitar yang selamat

Seperti perdagangan Internet dipanjat popular, uptime pelayan adalah penting untuk perniagaan. Uptime merupakan pengukuran pelayan berapa lama tetap operasi bagi pengguna tanpa terhempas atau memerlukan but semula. Interaksi antara pelayan dan persekitaran mereka sering menimbulkan risiko yang utama untuk pelayan ketersediaan. Sebahagian penting daripada mengekalkan ketersediaan tinggi terletak dalam mengenal pasti dan pemantauan ancaman alam sekitar, yang membolehkan respons yang segera untuk mengesan bahaya sebelum mereka memuncak.

Perubahan pesat dalam suhu dan kelembapan, pencerobohan tanah dan air, gangguan kuasa, getaran, kesilapan manusia invasif pencerobohan akan ancaman alam sekitar paling biasa yang dihadapi oleh perniagaan. Setiap satu daripada ancaman ini boleh dipantau, tetapi keberkesanannya berbeza mengikut kaedah yang digunakan. Pemantauan alam sekitar yang tipikal cenderung membentuk kakitangan memerhati persekitaran fizikal dan melaporkan masalah. Apabila menggunakan pemerhatian secara manual, banyak isu-isu yang berdasarkan kesilapan manusia boleh timbul, seperti jurang dalam pemantauan, ketidakupayaan untuk mengenal pasti ancaman, oversights akibat kemalangan dan sebagainya.

Sebagai contoh, pentadbir rangkaian sering bergantung termometer yang tunggal dan tafsiran yang subjektif mengenai “selesa” untuk mengawal suhu pusat data dan bilik pelayan. Seseorang individu boleh bergerak peralatan di dalam Bilik tanpa menyedari kesannya pada aliran udara di dalam Bilik, yang boleh mengakibatkan Hotspot yang baru. Peningkatan suhu boleh mengurangkan jangka hayat perkakasan atau menyebabkan pemproses untuk memperlahankan turun prestasi. Kelembapan yang terlalu tinggi atau terlalu rendah mungkin tidak dapat dilihat dengan mudah; kelembapan yang rendah dalam Bilik pelayan hangat mungkin berasa lebih selesa untuk manusia, tetapi boleh menjadi sangat bahaya untuk pelayan kerana peluang yang tinggi untuk melaksanakan elektrostatik. Gangguan kuasa, “coklat out,” dan harga rendah voltan dan pancang boleh menyebabkan downtime reboots perkakasan pelayan atau kerosakan litar yang tetap, tetapi kakitangan mungkin tidak mempunyai menyedari tiada masalah kuasa. Sistem pemantauan alam sekitar secara automatik berkesan alamat kelemahan tersebut.

Melalui pengesanan serta-merta dan pemberitahuan daripada ancaman, sistem pemantauan alam sekitar yang khusus mencegah kerosakan kepada perkakasan pelayan dan mengekalkan uptime tinggi yang perlu. Sistem tipikal sentiasa memantau kawasan terpilih untuk ancaman alam sekitar, bukan sahaja termasuk suhu dan kelembapan, tetapi juga di dalam rak pelayan – di mana manfaat pengesanan awal amat penting. Bahaya lain, seperti pencerobohan, dikesan oleh pengesan hubungan pintu, kaca pengesan cuti, suis bega dan Pengesan pergerakan. Pengesan asap, pengesan karbon monoksida, dan air cecair kimia pengesan dan mengenal pasti kehadiran peristiwa-peristiwa yang tidak selamat. Ciri-ciri tersebut adalah biasanya standard dalam sistem pemantauan alam sekitar.

Kakitangan akan dengan serta-merta diberitahu jika sistem mengesan keadaan yang tidak normal, membolehkan pelaksanaan tindakan pencegahan sebelum masalah berlaku. Amaran sering dihantar melalui internet, telefon, atau rangkaian selular. Oleh kerana menghantar semua maklumat yang disediakan kepada anggota adalah kritikal, masih gambar atau rakaman video semasa penggera akan juga sering dihantar. Gambaran yang jelas mengenai perubahan sebenar dalam Bilik server boleh menjadi penting untuk mengambil kursus ini betul tindakan.

Manakala sistem pemantauan alam sekitar boleh membantu mencegah kerosakan alam sekitar kepada pelayan, mereka mungkin tidak akan terlindung dari serangan itu sendiri. Sebagai contoh, beberapa sistem pemantauan alam sekitar di pasaran mungkin terdedah kepada masalah-masalah: Jika kuasa gagal di dalam bangunan, sistem pemantauan juga boleh kehilangan kuasa; atau jika rangkaian padam, ia mungkin tidak dapat melaporkan kegagalan. Oleh itu, tahap ketersediaan tinggi dan kestabilan adalah penting dalam sistem pemantauan alam sekitar supaya dapat memaksimumkan uptime pelayan, rangkaian teknologi Inc (NDANG) termasuk dalam barisan produk yang.

NDANG memastikan ketersediaan tinggi pelayan dengan sistem pemantauan alam sekitar ENVIROMUX. ENVIROMUX-MINI-LXO baru beroperasi pada inti Linux, yang mempunyai sejarah yang terbukti ketersediaan, Keselamatan dan keupayaan untuk menyokong antaramuka rangkaian yang canggih. Linux firmware melindungi terhadap pencerobohan rangkaian sasaran yang sistem pemantauan itu sendiri, oleh itu menghalang sebarang sabotaj jauh. Dengan sistem bidang dinaiktaraf, firmware terbaru boleh dengan mudah diperolehi dalam talian dan dipasang apabila ciri-ciri baru, sensor, atau ancaman keselamatan muncul, memberikan kelebihan segera untuk perniagaan yang dinamik.

ENVIROMUX-MINI-LXO sentiasa mengawasi suhu, kelembapan, dan lima pengesan berhubung dengan seting sepenuhnya disesuaikan. Sensitif untuk menghubungi penutupan input digital boleh digunakan dengan alat untuk mengesan cecair, bahan kimia, asap, karbon monoksida, kenalan pintu, getaran, gerakan, rehat kaca, kegagalan kuasa AC, dan banyak lagi. Sistem ini juga boleh ping sehingga enam belas rangkaian peranti, seperti, titik capaian tanpa wayar, penghala berasaskan rangkaian IP masa jam. Menghantar laporan dan penggera melalui internet, telefon (melalui di ENVIROMUX-AVDS-LCP) dan rangkaian selular (melalui ENVIROMUX-3GU), sistem ENVIROMUX juga memiliki keupayaan untuk memantau kamera pengawasan dan menghantar gambar bersama-sama dengan status. ENVIROMUX-MINI-LXO mempunyai penyampai output yang boleh mencetuskan keadaan sebelum diprogramkan atau secara manual pengguna yang jauh, yang boleh digunakan untuk membuka pintu atau bahkan mengaktifkan sistem kecemasan. Padat dan cekap dengan keupayaan pelekap sifar-RU, ENVIROMUX-MINI-LXO menjimatkan ruang rak yang berharga. Pasangan USB modem selular 3G dengan bateri sandaran yang dalaman, dan jumlah kuasa dan gangguan rangkaian masih boleh diumumkan kepada anggota luar tapak yang mungkin tidak pernah dikenali tiada adalah sistem pemantauan masalah sebaliknya, menyelesaikan kelemahan utama alam sekitar dengan berkesan.

ENVIROMUX-MINI-LXO selamat boleh mengenal pasti dan melaporkan masalah tanpa mengambil kira perubahan dalam persekitarannya, membolehkan ia Menyimpan Semua kawasan dipantau selamat dan menyediakan dimaksimumkan uptime pelayan – langkah-langkah pencegahan yang sesuai untuk perniagaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *