Memaksimumkan keuntungan dengan mengurangkan kos penjagaan kesihatan untuk masyarakat Obamacare

Memaksimumkan keuntungan dengan mengurangkan kos penjagaan kesihatan untuk masyarakat Obamacare

Kos penjagaan kesihatan adalah kebimbangan kalangan pemilik perniagaan kecil dan besar sepanjang America. Kos perubatan di Amerika Syarikat adalah di luar kawalan, dengan purata imbasan CT atau MRI yang berharga beribu-ribu ringgit. Rawatan yang mudah dan kompleks, lawatan pejabat dan prosedur akan berharga majikan berjuta-juta dolar ketika mengurangkan keuntungan organisasi mereka. Kerana kos penjagaan kesihatan semakin meningkat, majikan terpaksa mengurangkan bonus, mengurangkan perbelanjaan, dan kadang-kadang layoff pekerja, yang meningkatkan tekanan.

Majikan boleh menguruskan kos penjagaan kesihatan dalam masyarakat yang sedang bersedia untuk kerja-kerja pengubahsuaian penjagaan kesihatan utama dengan memantau kelayakan untuk suami atau isteri dan tanggungan, menyiasat dan melaporkan semua tuntutan, beralih kepada polisi-polisi berbeza, menggalakkan isteri insurans kesihatan, mengurangkan bayaran pampasan pekerja dan membangunkan undang-undang pasukan untuk mengendalikan litigasi dan penyelesaian isu-isu.

Menggunakan strategi-strategi perniagaan yang berdaya saing yang memantau perbelanjaan rapat boleh mengawal kos insurans kesihatan. Pada tahun 2007 majikan purata dibayar $12,106 dalam kos penjagaan kesihatan, dengan pekerja yang mengambil $3,281 Rang undang-undang. Kos penjagaan kesihatan terus meningkat, menyebabkan majikan kesulitan kewangan.

Menjalankan audit kelayakan keluarga

Employee\ untuk keluarga adalah salah satu perbelanjaan penjagaan kesihatan terbesar perniagaan berurusan dengan, sebagai anak-anak dan isteri menjadi sakit sepanjang dasar mereka. Ia adalah perkara biasa untuk perniagaan untuk membelanjakan berjuta-juta yang employee\ bergantung pada atau pasangan. Syarikat-Syarikat boleh mengurangkan jumlah wang yang dibelanjakan ke atas suami atau isteri dan tanggungan dengan aktif menyiasat tuntutan bebas-pekerja.

Dalam kebanyakan dasar-dasar bergantung yang ditakrifkan sebagai seseorang yang di bawah umur 18 atau Siapakah pelajar sepenuh masa di bawah umur tertentu. Pembaharuan insurans Obamacare memerlukan majikan untuk membayar tanggungan di bawah 26; Walau bagaimanapun, banyak dasar-dasar semasa menetapkan umur 23 atau 24.

Majikan boleh meminimumkan kos penjagaan kesihatan dengan memastikan mana-mana orang lebih daripada 18 pelajar dikecualikan sepenuh masa. Majikan boleh menggalakkan pekerja untuk ditubuhkan tanggungan mereka dengan insurans sekolah yang ditaja, yang mengurangkan keseluruhan kos majikan. Di samping itu, majikan boleh mengubah dasar untuk menghapuskan unrestrictive verbiage dari dokumen-dokumen, seperti dasar-dasar yang tidak memerlukan tanggungan yang lebih tua berada di sekolah. Pengesahan taraf dependent\ yang boleh diperolehi dari clearinghouses negara yang terkemuka dan pengesahan Perkhidmatan di sebahagian kecil daripada harga pelan kesihatan mereka.

Terdapat celah insurans kesihatan lain yang majikan dapat memanfaatkan, seperti faedah pesara bagi tanggungan serta pergigian dan visi Perkhidmatan. Menghadkan skop pelan kesihatan pesara dengan mengalih keluar perlindungan bergantung, hanya menyediakan perkhidmatan kesihatan kepada pasangan yang employee\. Di samping itu, pertimbangkan untuk mengubah suai visi dan pergigian perlindungan bagi tanggungan dengan membataskan untuk Perkhidmatan penting dan pencegahan.

Deduktibel dan keluar daripada poket perbelanjaan

Majikan dapat secara signifikan mengurangkan jumlah wang yang mereka belanjakan pada pelan insurans kesihatan untuk employee\ dengan menggunakan pelan dengan deduktibel yang tinggi, yang memastikan bahawa pekerja mereka dilindungi dalam kes utama penyakit atau kecederaan. Di samping itu, deduktibel meletakkan sebahagian perbelanjaan Tahunan pekerja, dengan majikan yang berkhidmat sebagai sandaran dalam kes penyakit, operasi yang mahal, dan lain-lain prosedur yang mahal, seperti mengimbas CT atau MRI yang mengancam nyawa.

Pelan-pelan boleh ditolak yang tinggi sangat sesuai untuk perniagaan kecil dan besar yang ingin mengurangkan kos penjagaan kesihatan dan risiko yang berkaitan dengan pelan-pelan tradisional premium yang tinggi. Pekerja menyedari mereka deduktibel yang tinggi dan mengambil pendekatan yang proaktif untuk kesihatan mereka, mengelakkan hospitalizations mahal untuk penyakit-penyakit yang boleh dicegah jika tidak, seperti kencing manis.

Apabila pekerja mengetahui benar kos penjagaan kesihatan, meningkatkan demeanor keseluruhan mereka ke arah gaya hidup yang sihat. Mereka juga akan lebih menghargai perkhidmatan dan manfaat tawaran majikan semasa mereka.

Mengurangkan kos penjagaan kesihatan dengan membahagikan atau menukar pelan

Menggalakkan pekerja untuk menggunakan majikan spouse\ mereka yang membayar pakej insurans kesihatan jika ada. Strategi yang boleh dipasarkan sebagai memberikan perlindungan maksimum, menunjukkan bagaimana program pasangan mereka adalah alternatif yang berdaya maju. Mendidik kakitangan mengenai prosedur pendaftaran terbuka, memupuk komunikasi dalam lingkungan keluarga mereka mengenai topik ini.

Pekerja boleh menjimatkan sehingga $5,000 dengan beralih kepada insurans spouse\ mereka, terutamanya jika berkata pekerja pada dasar boleh ditolak yang tinggi. Pilihan lain adalah untuk menggalakkan pekerja untuk memisahkan mereka dependent\ perlindungan antara kedua-dua rancangan Kesihatan, mengurangkan risiko kewangan kepada perniagaan anda.

Ianya adalah haram untuk permintaan pekerja bertukar ke pelan spouse\ mereka atau mengeluarkan tanggungan daripada dasar mereka. Program insentif adalah tidak beretika tetapi boleh memandu kos penjagaan kesihatan yang lebih rendah di organisasi anda. Menggunakan kaedah ini sebagai pilihan terakhir kerana beberapa pekerja boleh mengambil tindakan terhadap Syarikat. Mengkerut Pesuruhjaya insurans atas insentif atau menukar atur cara spousal, oleh itu adalah lebih baik untuk menggalakkan pembahagian perlindungan suami/isteri dan pekerja.

Memulakan atur cara hidup yang sihat

Cara yang terpantas dan paling berkesan untuk mengurangkan kos penjagaan kesihatan adalah dengan menggalakkan pekerja dan kakitangan pengurusan anda untuk hidup gaya hidup sihat dan pencegahan. Pencegahan penjagaan kos jauh kurang daripada prosedur perubatan lain, yang mengurangkan daripada poket perbelanjaan bagi kedua-dua perniagaan dan pekerja. Menawarkan Anugerah atau program-program insentif bagi pekerja yang berhenti merokok, mengurangkan berat badan, berhenti minum atau mengambil pendekatan yang proaktif untuk kesihatan mereka.

Hati-hati apabila secara terbuka, menghormati pekerja di hadapan rakan sekerja mereka, sebagai sebahagian mungkin akan saraf atau terpelihara, ini adalah topik-topik sensitif Lagipun. Program hidup sihat memupuk gaya hidup sihat, di mana pekerja menerima pemeriksaan rutin dan kerja-kerja untuk mengurangkan syarat-syarat yang boleh dicegah, obesiti dan kolesterol tinggi. Program gaya hidup sihat boleh menyasarkan diet, berat badan, rokok, ketagihan arak, penuaan dan tekanan. Selain itu, pekerja-pekerja yang sihat boleh menyertai terus bersenam secara rutin dan mengurangkan tahap tekanan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *