Memahami perbezaan budaya: Apakah peranan yang mereka memainkan dalam penjagaan kesihatan?

Memahami perbezaan budaya: Apakah peranan yang mereka memainkan dalam penjagaan kesihatan?

Ramon Jimenez, Pengerusi Lembaga Penasihat kepelbagaian American Academy pakar bedah Otopedik boleh tidak berkata ia lebih baik, “kompetensi budaya perlu pada skrin radar semua orang untuk generasi akan datang. Apabila datang hari yang pertembungan yang benar-benar adalah tempat pertembungan, maka kami tidak memerlukan ini, tetapi hari itu tidak ada di sini lagi.”
Pesakit berbeza dalam banyak cara. Sebahagian daripada perbezaan ini adalah disebabkan oleh penyakit pesakit, personaliti, kelas sosio-ekonomi atau pendidikan, tetapi perbezaan yang paling besar boleh menjadi budaya. Profesional kesihatan banyak berfikir bahawa jika mereka hanya merawat setiap pesakit dengan penuh hormat, mereka akan mengelakkan kebanyakan masalah budaya. Yang ini tidak sentiasa berlaku. Beberapa pengetahuan tentang adat budaya ini boleh membantu mengelakkan salah faham dan membolehkan pengamal untuk menyediakan penjagaan yang lebih baik.
Budaya generalizations tidak sesuai setiap pesakit yang melihat doktor, tetapi pengetahuan luas corak tingkah laku dan kepercayaan boleh memberi pakar-pakar perubatan dan profesional kesihatan yang lain satu titik permulaan yang memberi pelbagai etnik dan budaya lain pesakit dengan penjagaan yang paling sesuai.

Budaya sensitiviti & kecekapan untuk profesional penjagaan kesihatan dicapai melalui kursus formal, interaksi tidak formal, rangkaian, dan pengalaman.
Beberapa contoh mengapa memahami perbezaan penting

Seseorang yang berketurunan Cina telah dimasukkan ke hospital dan dimasukkan ke dalam nombor bilik 4. Dalam Bahasa Cina (dan Jepun), ciri-ciri bagi nombor itu dilafazkan dengan cara yang sama sebagai watak perkataan “mati.” Hanya kerana ramai pesakit Amerika mungkin tidak selesa di bilik 13-a jumlah yang dikira buruk nasib-banyak Cina dan Jepun pesakit suka tidak berada dalam sebuah bilik yang dipanggil “mati.” Penyedia jagaan kesihatan paling sensitif walaupun tidak dijangka tahu kepentingan nombor tanpa pengetahuan budaya dan Bahasa mereka.

Kekurangan hubungan mata dalam budaya Amerika mungkin menunjukkan perkara-perkara yang banyak, kebanyakannya adalah negatif. Doktor boleh mentafsir keengganan pesakit untuk membuat hubungan mata sebagai kekurangan minat, rasa malu, atau malah kemurungan. Walau bagaimanapun, seorang pesakit Cina mungkin menunjukkan berkenaan doktor dengan mengelakkan hubungan mata.

Jika pesakit adalah wanita dan dari sebuah negara Islam, dan doktor beliau itu lelaki, dia mungkin cuba untuk mengelakkan impropriety seksual tidak membuat hubungan mata.

Pesakit Navajo boleh cuba untuk mengelakkan jiwa kecurian atau kehilangan. Mengetahui makna hubungan mata, atau kurang daripadanya, boleh membantu mengelakkan memutarkan tingkah laku pesakit.

Jururawat biasanya diajar kepentingan sentuh. Namun, jika mereka prihatin bagi pesakit yang berlainan jantina dan pesakit itu adalah Yahudi Ortodoks yang, sebagai contoh, ia adalah penting untuk mengetahui bahawa, untuk agama itu, hubungan di luar tangan penjagaan adalah dilarang.

Adat dalam banyak budaya, termasuk Mexico, Filipina, China dan Iran, adalah untuk keluarga pesakit yang pertama untuk mendengar tentang prognosis yang miskin, yang selepas itu keluarga memutuskan sama ada dan bagaimana banyak memberitahu pesakit. Ahli-ahli kumpulan kebudayaan itu boleh percaya bahawa ia akan tendangbalas bagi pesakit diberitahu berita buruk dan bahawa ia mempengaruhi mereka prognosis bagi pemulihan.

Beberapa Kumpulan saham adalah kepercayaan bahawa hanya Allah sahaja yang tahu Bilakah seseorang akan mati secara semulajadi, demikian (mengikut bahasa dalam Kantonis, contohnya) satu-satunya cara yang doktor boleh tahu Bilakah seseorang akan mati jika doktor merancang untuk membunuh pesakit. Tidak semua ahli kumpulan berkongsi dakwaan-dakwaan tersebut, jadi doktor harus tidak secara automatik menganggap bahawa setiap pesakit yang merupakan ahli salah satu kumpulan ini mahu melindungi daripada maklumat. Walau bagaimanapun, doktor yang mengetahui tentang perbezaan budaya tersebut boleh mengatur untuk berbincang dengan pesakit, terlebih dahulu, hanya yang perlu diberi maklumat tentang keadaan pesakit.

Assisted hidup pemasaran disediakan oleh 800Seniors.com, satu sistem rujukan yang utama dalam industri hidup dibantu. Kami menyediakan padanan yang tepat antara senior yang mencari kemudahan dan dibantu hidup kemudahan di seluruh negara dan mengambil kekeliruan dan kerumitan daripada carian. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 1-800-768-8221

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *