Memahami manfaat kesihatan Aloe Vera

Memahami manfaat kesihatan Aloe Vera

Rembesan loji aloe vera adalah terkenal untuk keupayaan untuk menyembuhkan pelbagai penyakit dan kecederaan kulit.

Loji

Ia adalah sebuah kilang yang lazat kelas Liliopsida, order Asparagales, keluarga Asphodelaceae, genus Aloe. Terdapat kira-kira 400 spesies dalam genus. Salah satu daripadanya adalah Aloe vera, dan empat pelbagai jenis Barbados Aloe, biasa Aloe, Aloe kuning dan Aloe ubat-ubatan.

Seperti namanya, perubahan perubatan adalah pelbagai aloe vera dengan manfaat kesihatan yang memberikan loji reputasinya untuk penyembuhan.

Loji menghantar sehingga luas, berserabut, daun-daun yang swordlike dengan tepi pinggan mangkuk. Tumbuhan ini mempunyai cantik merah spire berbentuk bunga, tetapi yang mana lebih rendah meninggalkan loji, bukan bunga, digunakan untuk tujuan perubatan.

Manfaat kesihatan Aloe Vera Sap

Sap daripada loji digunakan secara meluas untuk merawat ekzema, luka-luka kecil, melecur, dan ruam kulit. Kerana kesannya yang bermanfaat, sap sering ditambah kepada produk rawatan kosmetik dan kulit seperti sabun, losyen, pelembab, makeup removers, makeup, syampu, iaitu menyahbau dan dingin.

Sifat-sifat penyembuhan dan manfaat kesihatan Aloe vera untuk terbakar kulit lembut adalah begitu terkenal bahawa Tukang masak banyak menyimpan sebuah loji di ambang tingkap dapur. Jika masak mengalami terbakar ke tangan atau lengan semasa memasak, dia membuat kecil dipotong daging loji dan Picit sedikit sap ke dalam luka. Rawatan ini telah dikenali untuk mengurangkan kesakitan, kemerahan dan bengkak penulisan dan untuk mengelakkan parut daripada terbentuk pada kulit.

Aloe vera juga adalah terkenal dengan kesan yang melegakan pada kulit sunburned. Malah, ia adalah bahan aktif dalam banyak sunscreens dan ubat-ubat selaran matahari, menyediakan bantuan untuk sunburn pesakit daripada semua peringkat umur.

Satu lagi faedah kesihatan terkenal Aloe vera adalah keupayaan untuk meminimumkan kerosakan daripada radang dingin. Satu kajian di catatan perubatan kecemasan mendapati bahawa hampir 67.9% pesakit radang dingin yang telah dirawat dengan krim selain daripada rawatan standard lain sembuh tanpa kehilangan tisu, berbanding Kumpulan kawalan sebanyak 32.7%.

Faedah kesihatan yang lain

Sesetengah pembekal ubat herba mendakwa bahawa ubat gigi Aloe vera mempunyai manfaat kesihatan gusi radang dan sakit yang menenangkan. Gel organik dihasilkan ke dalam ubat gigi untuk membuat ia boleh diakses dengan mudah dan mudah untuk digunakan.

Ramai pesakit dengan sindrom usus bersumpah oleh kesan penyembuhan ingesting jus Aloe vera atau cecair mengandungi gel. Jus dipercayai meningkatkan fungsi usus dan meningkatkan keupayaan badan untuk menyerap nutrien dalam saluran penghadaman. Walau bagaimanapun, pesakit perlu minta doktor mereka sebelum mereka minum jus untuk mendapatkan manfaat kesihatan, dalam kes sebab sesetengah bahan-bahan yang terkandung di dalam gel contraindicated oleh beberapa keadaan lain yang pesakit.

Aloe vera adalah juga terkenal kerana keupayaannya untuk memperkukuh dan mempertingkatkan sistem imun. Faedah kesihatan yang dikatakan yang lain termasuk pembersihan sistem penghadaman, membaikpulih elastin dan kolagen dalam kulit dan sendi, mengambil semula amat diperlukan vitamin dan mineral kepada tubuh, dan mengembalikan lapan asid amino yang penting untuk badan.

Termakan Aloe vera juga mempunyai manfaat kesihatan mengurangkan tahap gula dalam darah dalam penyakit kencing manis. Satu-setengah sudu teh ekstrak sehari selama sehingga 14 minggu mengurangkan tahap gula dalam darah pesakit dengan purata 45%, penurunan ketara.

Suntikan di bawah kulit didapati mengurangkan jumlah bengkak dan keradangan yang dialami dalam haiwan disebabkan oleh arthritis.

Manfaat kesihatan Aloe vera yang banyak; pesakit yang mempunyai gejala-gejala serius harus berunding dengan doktor mereka sebelum cuba untuk self-treat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *