Memahami gemuk makan gejala

Memahami gemuk makan gejala

Institut Kebangsaan Kesihatan melaporkan bahawa 2 peratus rakyat Amerika mempunyai masalah dengan makan berlebihan. Makan berlebihan atau “gemuk makan” adalah satu ketagihan yang serius serupa ketagihan ketagihan arak atau dadah dan sebagai gangguan makan, adalah jauh lebih lazim berbanding anoreksia atau bulimia.

Selain itu, manakala kebanyakan gangguan makan menjejaskan lebih ramai wanita berbanding lelaki, gemuk atau makan kompulsif mempengaruhi tentang bilangan lelaki yang sama kerana ia tidak wanita.

Gemuk makan dikenal pasti melalui gejala keystone, iaitu: kerap episod gemuk makan sehingga orang jadi penuh mereka merasa sakit, terutama apabila seseorang melakukan demikian jika dia tidak lapar walaupun; malu, rasa bersalah atau berputus-asa tentang apa atau berapa banyak dia telah dimakan pada yang gemuk, biasanya berlaku semasa gemuk itu sendiri atau dengan serta-merta selepas; dan yang memberikan kepada gejala-gejala lain gemuk makan dan tidak cuba untuk membetulkan untuknya dengan menyebabkan diri vomit, tidak makan, atau senaman yang berlebihan.

Kajian menunjukkan gemuk makan episod untuk bertahan purata dua jam, Walau bagaimanapun, ramai pemakan kompulsif akan mengambil makanan dari masa mereka bangun sehingga masa yang mereka pergi ke katil.

Dan ketika ini sudah tentu gangguan makan, beberapa faktor-faktor psikologi perlu diambil kira apabila membuat keputusan jika seseorang mempunyai satu gemuk makan masalah, dan apabila memutuskan jika gemuk makan masalah atau cara mengatasi masalah pilihan yang jauh lebih mendalam.

Kita semua mempunyai maksiat kami. Penagih alkohol perlu minuman selepas sehari, dan, walaupun ia tidak menjadikan anda seorang pemakan yang gemuk yang berbahaya untuk pergi ke bandar pada kadbod biskut dan krim ais krim selepas perpecahan yang buruk, pemakan yang gemuk yang pergi ke makanan untuk melegakan rasa sakit psikologi.

Pedang double-edged, perasaan emosi sebab makan self-doubt, kejijikan dan penyesalan yang mencipta lebih psikologi kesakitan, yang seterusnya perlu menenangkan ketegangan dengan makan lebih banyak.

Berat badan akibat gemuk makan menjadikannya agak self-fulfilling nubuatan. Pemakan gemuk biasanya bermula dengan self-images yang rosak, dan sebagai gemuk makan membuatkan berat mereka naik, self-images mereka turun. Yang lebih teruk mereka merasa diri mereka sendiri, lebih banyak mereka menggunakan makanan untuk membantu mereka cope.

Gejala tingkah laku

Berani, seorang pemakan yang gemuk tidak dapat berhenti makan, walaupun seseorang mata berapa banyak mereka telah dimakan dan bagaimana masalah penggunaan banyak mungkin. Pemakan gemuk juga mengambil makanan dengan cepat dan tanpa bahkan ia merasa atau membuat apa-apa yang tidak menyenangkan dari perbuatan makan, banyak bagaimana nymphomaniac yang compulsively yang mempunyai hubungan seks tetapi tidak pernah merasakan cinta atau berasal emosi keseronokan dari perbuatan fizikal cinta.

Pemakan Bing akan makan apabila mereka penuh dan boleh menyembunyikan makanan untuk dimakan apabila sahaja atau secara rahsia. Malah, pemakan yang gemuk yang mungkin muncul untuk makan seperti biasa apabila sekitar orang lain tetapi babi apabila sahaja.

Kesan emosi

Binge pemakan yang sering laporan perasaan ketegangan atau tekanan besar daripada dalam diri mereka yang hanya makan boleh lepaskan. Sebelum gemuk yang pemakan walaupun selesai makan dia mungkin berasa malu dan malu tentang berapa banyak dia makan.

Pemakan gemuk melaporkan perasaan “kebas” semasa makan, seolah-olah seseorang makan boleh mengalih keluar mereka dari masalah mereka dan dunia.

Selepas satu nat1988 makanan, pemakan gemuk ambil perhatian perasaan kemurungan yang mendalam dan sering jijik dengan diri mereka sendiri. Ini mewujudkan rasa keadaan terdesak untuk mengawal masalah yang boleh dibantu dengan rawatan yang profesional sahaja.

Punca

Kajian terkini telah menunjukkan malformasi di dalam otak, terutamanya di bahagian-bahagian tersebut yang bertanggungjawab untuk pengeluaran dan pembiakan serotonin dan neurotransmitters dopamine. Bukti menunjukkan bahawa malformasi ini adalah keturunan dan mungkin disebabkan oleh mutasi genetik yang tertentu.

Serotonin dan dopamine tidak hanya berkaitan kepada selera makan dan metabolisma, tetapi juga kepada mood. Oleh itu, tidak terdapat hubungan yang kuat antara gemuk makan dan kemurungan. Laporan Amerika Syarikat Jabatan daripada kesihatan dan perkhidmatan manusia yang sebanyak separuh daripada semua pemakan gemuk mengalami kemurungan atau telah mengalami daripadanya pada masa lalu.

Tambahan pula, antidepresan biasanya ditetapkan untuk membantu dalam merawat gemuk makan. Antidepresan bertindak atas serotonin dan dopamine reseptor dan membantu mengawal keluaran mereka kepada bekalan darah di otak.

Akhir sekali, tekanan luaran yang boleh membuat gangguan makan gemuk. Kanak-kanak yang terdedah terus kepada komen tentang berat badan mereka mempunyai risiko yang amat tinggi untuk membangunkan sebuah gemuk makan masalah, dan mangsa-mangsa penderaan seksual yang mungkin merasakan kekurangan kawalan dalam kehidupan mungkin mengambil masa untuk gemuk makan sebagai satu cara untuk mengambil kembali satu perkara yang mereka tahu mereka boleh mengawal: badan-badan mereka sendiri.

Risiko kesihatan

Gemuk makan itu sendiri bukanlah masalah terbesar. Banyak orang telah maksiat dan menguruskan untuk memimpin kehidupan yang panjang, gembira. Ia adalah kesan fizikal gemuk makan yang cenderung menyebabkan kebanyakan masalah.

Keuntungan dalam berat badan boleh menyebabkan kolesterol tinggi dan tekanan darah, penyakit jantung, dan diabetes jenis 2; tekanan yang diletakkan pada badan anda berat ditambah boleh mencipta sakit sendi dan otot dan Osteoartritis.

Jika anda atau seseorang yang anda tahu suspek sudah gemuk yang makan masalah, orang yang dengan masalah tentu harus berjumpa doktor. Gemuk makan paling kerap adalah simptom, bukan penyakit. Program rawatan baik yang menggabungkan ubat-ubatan dengan kognitif, tingkah laku, dan bercakap terapi. Tanya doktor anda untuk maklumat lanjut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *