Memahami fungsi peralatan untuk fungsi yang lebih baik

Memahami fungsi peralatan untuk fungsi yang lebih baik

Dr. Brock Rondeau seminar Rondeau adalah khusus untuk membantu doktor gigi dari seluruh dunia amalan mereka melalui kursus-kursus dalam talian dan seminar pendidikan berterusan yang lebih baik. Kerana ramai pesakit yang mengalami pelbagai jenis malocclusion, Dr. Rondeau menawarkan maklumat yang berharga mengenai pelbagai peralatan berfungsi yang sedia untuk membantu menyusun semula mulut pesakit untuk menawarkan fungsi yang lebih baik melalui bercakap dan makan. Peralatan berfungsi yang disediakan termasuk: Blok berkembar, Hyrax, Sagittal, MARA, selaras, Rick-A-Nator dan Schwarz, antara lain. Dengan menghubungi Rondeau seminar, doktor gigi boleh memperluaskan pengalaman dan pengetahuan penting rawatan ortodontik untuk mulut yang lebih baik untuk mereka.

Hyrax

Perkakas hyrax maxillary-Bersatu yang merupakan salah satu yang paling popular tetap lengkung pengembangan peralatan untuk bercampur dan kekal dentition. Sejak perkakas ini tetap, kerjasama adalah dijamin. Perkakas ini terdiri daripada midline hyrax skru, band molar yang pertama, dan mesial yang terletak pada gerahamnya utama yang pertama atau bicuspids yang pertama. Bersandar mesial ini haruslah diperolehi dengan flowable komposit bagi pengekalan ditambah. Dua kali seminggu, hyrax itu perlahan-lahan dilaraskan untuk meluaskan mulut. Selepas jumlah perluasan yang dikehendaki selesai, perkakas akan dibiarkan di dalam mulut untuk tambahan 6 bulan untuk mendapatkan kedudukan dan Bentan.

Seterusnya jenis perkakas hyrax adalah hyrax maxillary-Bersatu dengan katil bayi. Perkakas ini adalah perkakas tetap paling popular yang digunakan dalam campuran dentition untuk membantu membangunkan gerbang atas untuk lebar biasa serta untuk menggunakan bayi tetap untuk berhenti menghisap ibu jari atau tabiat ibu jari. Penggunaan perkakas yang tetap adalah berjaya dalam membetulkan tabiat pada waktu malam, apabila pesakit sudah tidur. Seperti hyrax maxillary-Bersatu, hyrax dengan katil bayi dilaraskan secara perlahan-lahan dua kali seminggu. Katil bayi tersebut akan ditinggalkan di dalam mulut selama kira-kira lima bulan untuk betul tabiat lidah atau ibu jari. Selepas lima bulan telah selesai, katil bayi yang akan dibuang, tapi perkakas akan ditinggalkan dalam kira-kira enam bulan selepas tarikh penyelarasan skru hyrax untuk mengelakkan kambuh.

Perkakas Sagittal

Bahagian perkakas sagittal adalah atas tanggal ortodontik perkakas yang digunakan di dalam dentition yang bercampur-campur atau kekal untuk membetulkan anterior crossbites. Gigitan boleh dibuka dengan occlusal pad pada perkakas atau dengan komposit buildups pada gigi memberi lebih rendah. Fungsi utama dalam bahagian sagittal adalah untuk bergerak di atas yang terlalu besar ke hadapan untuk membetulkan anterior crossbite. Sama seperti lain-lain peralatan, di bahagian sagittal diselaraskan dua kali seminggu untuk mengelakkan ketidakselesaan bagi pesakit. Rawatan ortodontik awal boleh membetulkan awal malocclusions kelas III dan mengelakkan prosedur-prosedur yang lebih serius dan lebih mahal kemudian. Kanak-kanak harus dilayan lebih awal untuk mengelakkan pembedahan orthognathic apabila mereka remaja.

Selain itu, perkakas sagittal memberi adalah serupa dengan perkakas sagittal anterior. Walau bagaimanapun posterior yang sagittal digunakan di bahagian atas atau bawah arches terutamanya kepada distalize yang gerahamnya. Ini adalah alat yang sesuai apabila terdapat percanggahan yang panjang lengkung dan molar pertama telah hanyut mesially dan mungkin disekat bicuspid atau cuspid. Dilaraskan dua kali seminggu, perkakas sagittal memberi boleh membuat ruang untuk cuspids dan bicuspids, menghalang keperluan untuk pengekstrakan gigi kekal.

Perkakas berfungsi blok berkembar

Perkakas berfungsi blok berkembar terdiri daripada menggigit dua blok, atas dan lebih rendah, yang interlock pada 70 darjah. Perkakas ini direka supaya mandible ini boleh diadakan dalam kedudukan protrusive, dan adalah ideal dalam kes-kes dengan overjets besar apabila mandible yang resesif. Perkakas blok berkembar adalah selesa untuk dipakai, pesakit jarang mempunyai masalah dengan bercakap atau makan semasa memakainya. Ia juga boleh digunakan dalam kombinasi dengan elastics menegak untuk membetulkan overbites mendalam.

Hubungi Dr. Rondeau Rondeau The seminar pemimpin dalam pendidikan berterusan pergigian-untuk maklumat lanjut mengenai peralatan berfungsi dan kursus-kursus yang disediakan untuk memperluaskan kepakaran pergigian anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *