Memahami Beck inventori kemurungan

Memahami Beck inventori kemurungan

Kemurungan adalah jadi biasa ramai orang cenderung untuk self-diagnose. Hanya kerana anda telah menangis untuk beberapa hari tidak benar-benar bermakna anda sedang mengalami kemurungan klinikal. Untuk menentukan jika anda mempunyai keadaan perubatan atau tidak, anda perlu menjalani beberapa ujian. Salah satu peperiksaan yang paling terkenal adalah ujian inventori kemurungan Beck.

Apakah ujian inventori kemurungan Beck?

Ia juga dirujuk sebagai BDI. Ia adalah ujian penilaian yang penghidap berpotensi yang perlu untuk menentukan keterukan gejala-gejala kemurungan beliau. Ia bukanlah satu ujian biasa. Ia telah diiktiraf oleh Persatuan psikiatri Amerika.

Siapakah yang boleh mengambil peperiksaan?

Sesiapa yang berumur 13 tahun dan sehingga boleh mengambil peperiksaan.

Tanda-tanda apa yang ia tidak cuba untuk mengukur?

Hampir semua tanda-tanda biasa yang kemurungan yang diukur oleh BDI. Ini termasuk yang berikut:

• Rasa kesedihan dan kekecewaan gelita
• Pandangan mengenai kegagalan yang lepas
• Perasaan bersalah atau self-dislike
• Pemikiran membunuh diri
• Menangis kecenderungan
• Rasa tidak bernilai
• Kekurangan minat dalam aktiviti-aktiviti tertentu
• Kehilangan tenaga, keletihan atau lesu
• Insomnia
• Cepat marah

Bagaimana ia berfungsi?

Inventori kemurungan Beck yang terdiri daripada 21 soalan, masing-masing dengan empat pilihan yang berbeza atau jawapan yang anda boleh memilih daripada. Berehatlah di salah satu daripada pilihan-pilihan ini mempunyai skor sepadan dari 0 ke 3, tetapi yang akan tidak akan didedahkan kepada anda, sehingga peperiksaan selesai. Selain itu, soalan-soalan dibahagikan kepada dua set. 13 Pertama mengukur gejala psikologi manakala selebihnya menilai tanda-tanda fizikal keadaan perubatan.

Sebaik sahaja peperiksaan selesai, setiap jawapan akan diberikan skor sepadan, dan mereka diringkaskan seperti berikut. Tafsiran keputusan bergantung kepada pemenang peperiksaan. Jika anda mengidap kemurungan klinikal sebelum ini, julat antara 30 dan 63 menandakan kemurungan yang teruk. Jika anda tidak telah didiagnosis, skor 21 dan cara anda boleh mengalami kemurungan. Kerana teknik yang berbeza untuk mentafsirkan keputusan, ia adalah lebih mudah untuk clinician tersebut atau pemberi jagaan kesihatan untuk menentukan subtype yang anda mungkin mempunyai.

Apakah had peperiksaan?

Inventori kemurungan Beck tidak akan dianggap sebagai alat diagnostik. Ini hanya langkah-langkah gejala-gejala kemurungan. Ujian lanjut perlu dilakukan sebelum doktor secara rasminya boleh mengesahkan keadaan perubatan anda seperti kemurungan.

Selain itu, anda tidak boleh mengambil ini semua sendiri walaupun terdapat borang-borang yang disediakan di Internet. Hanya clinician profesional atau penyedia jagaan kesihatan yang dibenarkan untuk meminta, memberi dan menilai peperiksaan.

Apa yang perlu saya lakukan jika ujian itu mengatakan saya mempunyai kemurungan?

Langkah pertama adalah untuk tidak risau. Pertama, anda masih perlu mendapatkan diagnosis rasmi daripada doktor anda. Kedua, walaupun anda klinikal tertekan, Terdapat cara bagaimana untuk mengurus atau bahkan merawat, selagi anda di Koperasi.

Ia juga membantu jika anda cuba untuk mengekalkan sikap yang lebih positif. Dengan mengekalkan pemikiran yang positif dalam fikiran anda, anda boleh menaikkan mood anda dan mengurangkan tanda-tanda kemurungan yang tipikal. Anda boleh menggunakan mesej subliminal atau penegasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *