Memahami asas penjagaan kesihatan utama

Memahami asas penjagaan kesihatan utama

Apakah rumah penjagaan kesihatan dan kenapa pesakit kanan memerlukannya? Dalam penjagaan rumah merujuk kepada pelbagai perkhidmatan penjagaan kesihatan yang disediakan di rumah pesakit. Untuk kebanyakan warga tua, ini adalah pilihan yang lebih baik daripada tinggal di rumah jagaan kejururawatan atau melanjutkan penginapan mereka di hospital, kerana ia adalah lebih mudah, lebih murah dan berkesan. Ini adalah mengapa senior banyak dengan sesuatu penyakit atau kecederaan dan yang ingin dirawat di sekitar lebih biasa memilih rumah penjagaan kesihatan. Dengan penjagaan kesihatan utama, bukan sahaja akan mereka menjadi lebih baik dengan lebih cepat, mereka boleh juga mendapatkan kemerdekaan mereka dan sebagai saradiri sebanyak mungkin.

Home penjagaan kesihatan merangkumi perkhidmatan penjagaan kejururawatan berkemahiran, terapi pekerjaan, terapi fizikal, terapi pertuturan, Perkhidmatan Sosial perubatan dan Kesihatan rumah bantuan.

Berikut adalah beberapa dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan rumah lebih khusus yang boleh anda terima:

-Luka rawatan luka pembedahan atau kudis tekanan

-Pendidikan pesakit dan penjaga

-Suntikan

-Terapi intravenous atau pemakanan

-Memantau keadaan kesihatan yang tidak stabil dan penyakit-penyakit serius

-Bantuan dengan beberapa aktiviti-aktiviti asas harian seperti mandi, berpakaian, menggunakan bilik mandi, Makan dan diri dan keluar daripada katil

-Bantuan dengan pembersihan yang ringan, memasak, Dobi, dan membeli-belah

Apa itu rumah penjagaan kesihatan dan apa yang perlu anda harapkan daripadanya?

Untuk penjagaan rumah agensi boleh datang ke rumah anda untuk membincangkan keperluan anda dan meminta anda beberapa perkara penting tentang keadaan kesihatan anda. Kakitangan yang dari agensi kesihatan rumah juga akan membincangkan pelan rawatan anda dengan doktor anda dan terus dia bimbang peningkatan anda. Dan kerana pesanan doktor diperlukan sebelum rawatan, kakitangan mesti terus melihat anda sebagaimana arahan doktor anda.

Di antara tugas-tugas ahli kakitangan kesihatan yang utama termasuk:

-Memeriksa suhu, tekanan darah, pernafasan dan degupan jantung anda.

-Menyemak makanan yang anda makan dan minum.

-Memastikan bahawa anda mengambil preskripsi dan rawatan anda dengan betul.

-Memastikan keselamatan anda di rumah.

-Mengajar anda bagaimana untuk menjaga diri sendiri

-Menyelaras rawatan anda dengan sering berkomunikasi dengan anda, doktor anda, dan dengan setiap satu memberikan anda mengambil berat.

Apa itu rumah penjagaan kesihatan pelan?

Pelan penjagaan kesihatan rumah anda dibangunkan melalui penyelarasan kakitangan agensi utama kesihatan dan doktor anda. Rancangan penjagaan termasuk perkhidmatan kesihatan utama yang bertulis arahan dari doktor anda dan rawatan yang disyorkan berdasarkan keadaan kesihatan anda.

Adalah menjadi tanggungjawab pasukan kesihatan yang utama kepada doktor tentang keadaan anda menyimpan dan mengemaskini pelan penjagaan anda bila-bila masa yang diperlukan. Anda boleh terlibat di dalam pembangunan pelan penjagaan anda. Walau bagaimanapun, ia adalah tanggungjawab sepenuhnya daripada doktor anda untuk membenarkan perkhidmatan yang anda perlukan dan untuk berapa lama anda akan memerlukannya.

Pelan tipikal penjagaan termasuk yang berikut:

-Jenis perkhidmatan yang anda perlukan

-Penjagaan kesihatan profesional yang berkelayakan untuk menyediakan perkhidmatan tersebut

-Berapa lama anda memerlukan perkhidmatan ini

-Peralatan perubatan yang anda perlu

-Doktor dijangka hasil daripada rawatan tersebut

Agensi utama kesihatan juga perlu menyediakan anda dengan jenis rumah perkhidmatan penjagaan kesihatan dan bekalan perubatan yang disenaraikan dalam pelan penjagaan anda. Untuk memenuhi keperluan anda, agensi boleh menyediakan perkhidmatan ini melalui kakitangan mereka sendiri atau penyelarasan dengan agensi lain.

Kakitangan agensi kesihatan anda doktor dan rumah akan mengkaji dan meneliti pelan anda seberapa kerap yang perlu. Sekiranya terdapat sebarang perubahan dalam kesihatan anda, adalah menjadi tanggungjawab kakitangan kesihatan rumah anda untuk memaklumkan kepada doktor anda secepat mungkin. Pelan penjagaan anda kemudian akan dikaji semula dan kali yang diperlukan. Jika anda mempunyai apa-apa soalan mengenai pelan rawatan anda, atau jika anda berfikir anda akan tidak dipenuhi, anda boleh menjadualkan janji temu dengan doktor anda dan wakil agensi kesihatan rumah anda.

Kakitangan agensi kesihatan rumah akan mengarahkan anda serta membantu anda seperti keluarga anda dan rakan-rakan untuk meneruskan apa-apa rawatan yang anda perlukan, termasuk terapi, rawatan luka, dan mengajar anda cara terbaik untuk menguruskan keadaan kesihatan anda. Masalah-masalah yang anda perlu belajar untuk mengenal pasti terdapat sesak nafas atau jangkitan. Anda juga mesti belajar bagaimana untuk menangani isu-isu tersebut dan tahu orang-orang yang terbaik untuk menghubungi sekiranya ia berlaku.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *