Melindungi hidung daripada kerengsaan ini musim sejuk

Melindungi hidung daripada kerengsaan ini musim sejuk

Bulan cuaca sejuk kita sering mengalami Hidung berair, hidung tersumbat dan stuffiness. Walaupun kita sering mengaitkan selesema dengan musim sejuk, ia adalah sangat biasa sepanjang tahun menghidap resdung atau ketidakselesaan hidung. Ianya sejuk, alahan atau sinus? Sampai ke bahagian bawah simptom anda. Sinus dicirikan oleh

Biasanya, ramai tidak memahami sifat mereka hidung tersumbat atau apa menghasilkan tanda-tanda mereka. Sebelum melawat mereka ENT tempatan, mereka mendapatkan pelepasan untuk saluran hidung dan sinus ketidakselesaan dengan mengambil ubat-ubatan ubat, yang tidak mungkin mensasarkan kawasan-kawasan yang sesuai untuk rawatan yang betul. Kesesakan membran hidung boleh membawa kepada tersumbat atau tiub Eustachian yang membawa kepada telinga, yang boleh menyebabkan perasaan tersumbat dalam telinga atau cecair di sebalik eardrum kepada.

Tips bagi penghidap Sinus semasa musim cuti

Resdung adalah merupakan keradangan lapisan membran sinus mana-mana. Resdung akut adalah keadaan jangka pendek di mana antibiotik dan decongestants telah terbukti untuk bekerja dengan baik. Resdung kronik ditentukan sekiranya anda mengalami sekurang-kurangnya empat berulang yang berbeza daripada resdung akut. Dalam kes ini, sama ada ubat-ubatan atau pembedahan juga adalah satu pilihan rawatan yang boleh didapati.

Beberapa rawatan di rumah mungkin termasuk:
• Semburan hidung limpahan yang melembapkan rongga hidung, mengurangkan kekeringan dan membantu mukus yang jelas tebal
• Pelembapan anda ruang hidup dalam iklim yang kering akan membantu pergerakan mukus melalui sinus
Lawati ENT anda untuk menentukan jika anda mempunyai memerlukan rawatan antibiotik untuk jangkitan. Di samping itu, ENT anda boleh temui jika anda memerlukan rawatan perubatan yang intensif bagi keadaan seperti halangan dalam hidung.

Merawat Hidung berair (titisan Post-Nasal)

Kelenjar di hidung dan tekak anda sentiasa menghasilkan mukus. Harian, hidung dan tekak anda boleh menghasilkan satu hingga dua quarts daripada mukus. Mukus yang dihasilkan moistens dan membersihkan membran hidung, humidifies udara, perangkap dan membersihkan inhaled perkara asing dan melawan jangkitan. Ditelan tidak sedar, perasaan mukus ketidakhadiran di tekak anda atau titisan dari belakang hidung anda dipanggil titisan post-nasal. Selalunya, ini adalah disebabkan oleh rembesan terlalu tebal atau otot tekak dan menelan gangguan.

Selsema, selsema, alahan, suhu sejuk, lampu terang, makanan/rempah tertentu, kehamilan dan perubahan hormon lain, anda boleh mempamerkan rembesan mukus nipis, jelas yang meningkat. Pada musim sejuk, rembesan bertambah tebal selalunya boleh disebabkan kekeringan di bangunan-bangunan yang dipanaskan dan rumah. Ia juga boleh menjadi hasil daripada sinus atau jangkitan hidung dan alahan. Selalunya, ini boleh dikaitkan dengan alahan kepada makanan seperti produk tenusu. Jika anda rembesan nipis menjadi tebal dengan warna hijau atau kuning, ianya mungkin membangunkan jangkitan bakteria resdung.

Diagnosis betul kerengsaan sinus anda memerlukan terperinci telinga, hidung, dan tekak peperiksaan. Rawatan anda boleh berbeza-beza berdasarkan kepada sebab-sebab:

• Bakteria menjangkit sering kali boleh dirawat dengan antibiotik. Dalam kes-kes resdung kronik, pembedahan mungkin disyorkan untuk membuka sinus disekat.
• Alahan cenderung untuk diuruskan dengan mengelakkan sumber kerengsaan.
• Gastroesophageal reflux sering dianggap oleh membeli kepala katil dengan enam hingga lapan inci, mengelakkan makanan dan minuman selama dua hingga tiga jam sebelum tidur dan alkohol dan kafein dari diet harian anda.

Ia adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga tambahan musim sejuk ini untuk melindungi hidung daripada kerengsaan. Selesema biasa, jika tidak dirawat dengan betul, boleh membawa kepada malah lebih banyak masalah resdung. Atas kerengsaan sinus yang awal penting untuk melawat tempatan telinga, hidung dan tekak doktor di Bend untuk arahan selanjutnya bagaimana untuk menghapuskan gejala-gejala anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *