Melindungi diri sendiri apabila menjual kereta anda sendiri

Melindungi diri sendiri apabila menjual kereta anda sendiri

Anda sudah bersedia untuk menjual kereta anda dan menjualnya sendiri akan sering membawa anda wang kebanyakan. Tetapi ia juga boleh bermaksud membawa banyak orang yang tidak dikenali kepada anda. Jadi apakah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri sendiri apabila menjual kereta anda kepada individu?

Untuk memulakan, anda perlu tahu kereta anda yang menjual nilai. Panduan dalam talian kereta digunakan termasuk buku Blue Kelly untuk mewujudkan harga asas untuk kenderaan anda. Sebelum menentukan harga kereta anda melalui perisian jenis ini, anda akan perlu untuk mengetahui buatan dan model kereta anda, perbatuan dan idea yang umum kepada keadaan semasa.

Seterusnya, apabila menjual kereta anda sendiri, anda akan mahu untuk melindungi diri anda daripada pencuri. Ia boleh menjadi saranan yang cukup menakutkan untuk membenarkan orang yang tidak dikenali jumlah untuk mengambil kereta berharga anda untuk satu ujian memandu. Jadi di sini adalah beberapa tips apabila membenarkan lain untuk memandu uji kereta anda:

1. Amanah naluri anda. Jika mana-mana aspek pembeli berpotensi membuat anda tidak selesa, jangan Pusingkan kunci. Sebagai penjual persendirian, anda tidak akan dipaksa untuk membiarkan seseorang memandu kereta anda.

2. Adakah polisi insurans anda benarkan orang lain memandu kereta anda, hubungi dan mengetahui. Ini juga boleh memberikan anda sebab untuk menghalang pemacu ujian solo.

3. Pastikan pemandu mempunyai lesen memandu yang sah, serta mana-mana penumpang jika kereta akan boleh diambil tanpa anda di dalamnya. Ianya terlalu mudah untuk satu orang muncul, menuntut untuk menjadi pembeli, dan kemudian tangan off kunci kepada pemandu yang tidak berlesen.

4. Perkara yang terbaik untuk dilakukan ialah salinan apa-apa maklumat. Jika anda tidak mempunyai Fotokopi yang di rumah, memandu ke sebuah kedai serbaneka dan membuat salinan fotostat. Hanya apabila maklumat ini selamat disimpan di rumah sekiranya anda membenarkan seseorang untuk memandu kereta anda.

5. Adakah anda kereta datang dengan kekunci berjoki? Jika ya, ini adalah untuk menyerahkan.

6. Jika anda merasa cukup selesa, menemani pembeli berpotensi pada ujian memandu. Ini juga akan membantu anda memberitahu pembeli berpotensi kereta anda. Anda boleh menunjukkan kekuatan kereta dan mungkin mengganggu perhatian pembeli dari kelemahan potensi. Jika anda takut untuk pergi sahaja, meminta rakan untuk menyertai anda. Kadang-kadang ia adalah lebih baik untuk sesat di sebelah-hati.

7. Berjumpa orang-orang di tempat awam. Jika majikan anda tidak keberatan, tempat awam membolehkan lapisan dikenali daripada pembeli biasa.

8. Keluarkan apa-apa nilai dari kereta anda. Perkara-perkara yang mempunyai cara untuk hilang apabila anda tidak membayar perhatian.

9. Sentiasa mempunyai telefon bimbit anda dengan anda, walaupun Mesyuarat seseorang di jalan masuk anda. Ia adalah polisi insurans yang besar jika apa-apa masalah.

10. Memberitahu pembeli berpotensi terlebih dahulu berapa banyak masa yang mereka boleh bagi ujian memandu. Ke atas 30 minit adalah munasabah, jika anda menemani mereka. Saya akan mengatakan hanya 15 minit jika mereka berkeras untuk memandu sahaja. Terdapat terlalu banyak yang boleh salah lebih daripada 15 minit, seperti menanggalkan kereta bahagian-bahagian yang berharga.

Setelah keputusan dibuat oleh pembeli untuk membeli kereta anda, kini anda perlu memilih bagaimana anda akan dibayar. Wang Tunai hendaklah menjadi pilihan utama anda. Ia juga merupakan Tempahan disconcerting kerana ia menawarkan perlindungan tidak jika dicuri.

Satu lagi pilihan adalah untuk mempunyai pembeli yang menemui anda di bank di mana dia mempunyai akaun. Di sini mereka boleh semak mereka bertukar menjadi cek juruwang ini yang dibuat kepada anda. Tawaran untuk membayar yuran pembeli cek. Lagipun, ia dilakukan untuk kemudahan anda. Anda juga boleh berjumpa di bank anda. Sesiapa sahaja boleh mendapatkan cek peribadi atau cek juruwang ini boleh mendapatkan wang tunai. Deposit Tunai dan menyerahkan kertas kerja sana. Bank anda juga mungkin menawarkan tempat untuk menyelesaikan transaksi itu secara peribadi.

Apabila menjual online, ramai ingin menggunakan Perkhidmatan escrow. Escrow mengurangkan potensi risiko penipuan dengan bertindak sebagai sebuah parti yang dipercayai ketiga yang mengumpul, memegang dan mengagihkan dana-tujuan dana mengikut arahan pembeli dan Penjual. Mencari escrow untuk perkhidmatan yang dilesenkan dan dikawal selia. Syarikat harus dapat menerima pelbagai bentuk bayaran. Dengan escrow, anda Jangan kapal kereta digunakan sehingga Syarikat escrow memberitahu anda dana yang telah dibersihkan. Dana-dana yang dikeluarkan kepada anda apabila pembeli menerima penghantaran.

Sekarang bahawa kereta tersebut telah dijual, anda mempunyai wang tunai dalam akaun atau tangan anda, ia adalah masa untuk memaklumkan kepada Jabatan kenderaan bermotor tempatan anda urus niaga. Di UK, apabila anda menjual kenderaan anda secara peribadi atau melalui peniaga motor anda akan perlu untuk memberitahu pemandu dan agensi pelesenan kenderaan (DVLA). Jika anda gagal untuk memberitahu DVLA anda boleh diadakan bertanggungjawab bagi apa-apa kesalahan lalu-lintas masa depan yang komited di dalam kenderaan. Anda haruslah sentiasa menjaga Nota berasingan nama dan alamat pembeli seandainya mereka gagal untuk membuat pindahan pada akhir mereka.

Undang-undang ini adalah sama di Amerika Syarikat. Satu dengan nama gelaran diadakan bertanggungjawab bagi apa-apa denda atau bayaran sehingga pemindahan pemilikan dibuat. Kerana anda tidak boleh bergantung pada anda pembeli baru yang mengingati untuk membuat perubahan pada sebahagian mereka, ia adalah yang terbaik untuk menemani mereka ke Jabatan tempatan kenderaan pejabat dan menyelia proses.

Apabila pihak-pihak yang membeli kenderaan membuat pindah hakmilik, anda adalah percuma dan jelas dan telah dengan selamat dan selamat menjual kenderaan anda pada anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *