Melengkapkan maklumat mengenai akut Gingivitis Ulcerative Necrotizing dengan rawatan dan pencegahan

Melengkapkan maklumat mengenai akut Gingivitis Ulcerative Necrotizing dengan rawatan dan pencegahan

Akut necrotizing ulcerative gingivitis (ANUG) adalah transmisi yang liberal dengan tubuh, bengkak dan sloughing kaki tidur tisu dari bibir dan tekak yang dibayar kepada penularan penghantaran dari gusi. Ia juga dikenali sebagai Vincent’s stomatitis, Vincent’s angina atau longkang seluas bibir. Ia boleh menjadi trauma. Gingivitis ulcerative necrotizing akut juga pergi oleh nama-nama baru yang banyak termasuk gingivitis membranous yang sengit fusospirillary gingivitis, fusospirillosis, fusospirochetal gingivitis, necrotizing gingivitis, phagedenic gingivitis, ulcerative gingivitis, Vincent’s gingivitis, Vincent’s penghantaran. Gangguan ini muncul dengan terikan. Pelajar Kolej boleh memilikinya semasa Final dan rakyat yang melanggar menaik boleh memilikinya. Serangan beberapa keadaan perubatan seperti jangkitan HIV boleh menyebabkan ia. Orang-orang yang Merokok, mempunyai khasiat yang miskin dan yang mempunyai jangkitan gigi yang terdedah.

Keadaan ini didapati kini lebih biasa dalam generasi muda. Gingivitis ulcerative necrotizing akut dicirikan oleh kawasan-kawasan di mana tisu gusi telah menjadi jadi radang bahawa ia telah meninggal dunia atau menjadi necrotic. Kawasan ini akan menjadi ulser kecil, akan grayish dalam warna dan akan cenderung untuk slough off. Tisu akan biasanya bengkak, dan di mana ia tidak mati, ia akan berdarah dengan mudah. Faktor-faktor tempatan yang lain, seperti malocclusion, kalkulus pergigian, hentaman makanan, restorations gigi yang rosak dan xerostomia, memainkan peranan sekunder dalam gangguan ini.Tanpa rawatan, Parit mulut terus memburukkan lagi, dan ia boleh membawa kepada keadaan-keadaan lain yang boleh menyebabkan jangkitan serius yang boleh merebak ke bahagian lain badan anda.

Penyakit ini juga biasanya berlaku akil baligh, semasa haid dan kehamilan, dan menopaus, agaknya kerana perubahan hormon. Begitu juga, anak kontraseptif oral boleh memburukkan keradangan. Mujurlah, rutin memberus dan menggunakan flos, pembersihan gigi yang profesional dan antibiotik boleh biasanya exonerate ke atas penghantaran dari longkang seluas bibir. Dan mengamalkan kebersihan mulut yang baik boleh membantu masalah seterusnya forbid. Pesakit dengan penyakit sistemik predisposing untuk gingivitis menjangka pembersihan pro tetap banyak. Gingivitis ulcerative necrotizing akut dan masalah-masalah kesihatan oral yang baru kebanyakannya boleh dielakkan dengan menjaga bibir anda mudah salivated, tidak merokok dan mengamalkan kebersihan mulut yang lebih baik.

Pemakanan yang baik dan kesihatan am yang baik juga membantu untuk mengelakkan gangguan. Rawatan adalah dengan pengurangan mudah bakteria melalui pembersihan mulut yang lebih baik dan air garam atau rinses berasaskan hidrogen peroksida. Chlorhexidine atau metronidazole juga boleh digunakan sebagai tambahan. Pesakit dengan akut Necrotizing Ulcerative Gingivitis diletakkan di tetracycline 500mg selama seminggu sebelum rawatan. Lawatan tetap ke Hygienist pada amalan pergigian yang akan membantu Penyembuhan, tetapi tanpa mencegah punca awal keadaan, jangkitan berulang akan berlaku. Walaupun gusi anda mungkin sembuh dan kembali ke bentuk biasa mereka dengan profesional pembersihan dan penjagaan rumah yang betul, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membantu memperbaiki mereka jika anda mempunyai kerosakan besar. Mengelakkan makanan pedas atau sangat panas, yang boleh merengsakan gusi anda tender. Merawat ANUG memerlukan bantuan profesional dalam bentuk antibiotik dan kadang-kadang pergigian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *