Melayan RENCAH – Odd gangguan

Melayan RENCAH – Odd gangguan

Gangguan was Odd (GANJIL) adalah satu gangguan yang sangat biasa kelakuan. Tingkah laku sukar kanak-kanak dengan RENCAH menyebabkan mereka masalah kedua-dua di rumah dan di sekolah. Kanak-kanak ini berkelakuan agresif dan membuat usaha untuk sengaja mengganggu atau mengganggu orang lain

Description/kawalan

Odd was kanak-kanak menunjukkan corak yang konsisten daripada keengganan mematuhi perintah atau permintaan oleh orang dewasa. Kanak-kanak akan kerap marah, bercakap kembali untuk dewasa, dan menentang peraturan-peraturan dan arahan. Kanak-kanak ini mudah menjadi marah dan mereka menyalahkan kesilapan mereka pada orang lain. Kanak-kanak dengan GANJIL menunjukkan pola sikap keras kepala dan sering menguji had, malah kanak-kanak awal.

Kanak-kanak ini boleh manipulasi dan sering mendorong perbalahan dalam orang-orang di sekeliling mereka. Biasanya mereka berpaling perhatian dari diri mereka sendiri dengan menghasut ibu bapa dan ahli keluarga yang lain untuk melawan antara satu sama lain.

Gejala tingkah laku

Kanak-kanak biasa kadang-kadang mempunyai episod was kelakuan, terutamanya semasa zaman peralihan seperti 2 hingga 3 atau remaja di mana kanak-kanak menggunakan defiance dalam cubaan untuk menegaskan dirinya. Kanak-kanak yang letih, lapar, atau kecewa mungkin was.

Odd tingkah-laku was adalah satu perkara yang ijazah dan kekerapan. Kanak-kanak dengan gangguan Odd memaparkan tingkah laku sukar ke tahap di mana ia boleh mengganggu pembelajaran, pelarasan sekolah, dan, kadang-kadang, dengan hubungan sosial kanak-kanak itu.

Tingkah laku yang biasa dilihat di Odd gangguan termasuk:

-Kehilangan baran Nya

-Bertengkar dengan orang dewasa

-Aktif ingkar permintaan

-Enggan mengikut peraturan

-Sengaja mengganggu orang lain

-Menyalahkan orang lain untuk kesilapan sendiri atau salah laku

-Menjadi touchy, mudah marah

-Menimbulkan yang mudah kemarahan, resentful, tak, atau vindictive

-Bercakap kasar, atau apabila tidak kecewa

-Ingin membalas dendam

-Mempunyai ragam yang kerap

Ramai ibu bapa melaporkan bahawa kanak-kanak yang GANJIL mereka tegar dan mencabar dari usia awal.

Diagnosis

Diagnosis GANJIL bukan sentiasa lurus ke hadapan dan perlu dibuat oleh pakar psikiatri atau beberapa profesional kesihatan mental yang lain selepas satu penilaian yang menyeluruh.

Jika anda merasakan anak anda mungkin mempunyai GANJIL, ada Ujian Saringan yang cepat. Pergi ke: GANJIL saringan ujian

Sebab-sebab

Ianya, tidak jelas apa yang menyebabkan gangguan Odd. Terdapat dua teori.

Teori pembangunan mencadangkan GANJIL yang benar-benar hasil daripada pembangunan yang tidak lengkap. Untuk sebab-sebab tertentu, ANEH kanak-kanak tidak pernah menyelesaikan pembangunan tugasan induk biasa kanak-kanak itu semasa tahun anak kecil. Mereka tersekat di peringkat was 2-3 tahun lama dan tidak pernah benar-benar berkembang daripadanya.

Teori pembelajaran mencadangkan bahawa pembangkang gangguan datang sebagai tindak balas kepada interaksi yang negatif. Teknik-teknik yang digunakan oleh ibu bapa dan pihak berkuasa angka dengan kanak-kanak ini membawa kepada tingkah laku was Odd.

Co-Morbidity

Odd gangguan biasanya tidak berlaku semata-mata.

50-65% daripada kanak-kanak yang GANJIL juga mempunyai ADHD Tambah 35% daripada kanak-kanak ini membangunkan beberapa bentuk gangguan afektif 20% yang mempunyai beberapa bentuk gangguan mood, seperti gangguan Bipolar atau kebimbangan 15% membangunkan beberapa bentuk gangguan personaliti, banyak kanak-kanak ini mempunyai masalah pembelajaran

Mana-mana kanak-kanak dengan gangguan Odd mesti dinilai untuk penyakit lain juga. Jika anak anda mempunyai GANJIL adalah penting untuk mengetahui apakah masalah Ko. Ini adalah kunci untuk merawat keadaan, kerana tidak lama lagi kita akan berbincang.

Prognosis

Jadi apa yang berlaku kepada kanak-kanak ini? Terdapat empat laluan boleh didapati.

Sesetengah akan tumbuh daripadanya. Separuh daripada kanak-kanak Prasekolah yang dilabelkan GANJIL akan normal mengikut umur 8. Walau bagaimanapun, dalam kanak-kanak yang GANJIL, 75% akan masih kriteria diagnostik kemudian nanti dalam kehidupan.

Gangguan pihak pembangkang boleh menjadi sesuatu yang lain. 5-10% daripada kanak-kanak Prasekolah dengan RENCAH mempunyai diagnosis mereka berubah daripada RENCAH untuk ADHD.

Dalam sesetengah kanak-kanak, tingkah-laku was menjadi lebih teruk dan kanak-kanak ini akhirnya didiagnosis dengan gangguan menjalankan. Perkembangan ini biasanya berlaku agak awal. Jika kanak-kanak mempunyai RENCAH untuk 3-4 tahun dan dia belum dibangunkan menjalankan gangguan, maka dia tidak akan pernah membangunkan.

Kanak-kanak boleh terus mempunyai GANJIL tanpa apa-apa benda yang lain. Ini adalah luar biasa. Masa kanak-kanak Prasekolah dengan RENCAH yang berusia 8 tahun hanya 5% mempunyai RENCAH dan apa-apa lagi.

Kanak-kanak berkembang penyakit lain selain GANJIL. Ini adalah sangat biasa.

Rawatan

Campur tangan perubatan

Terdapat beberapa kajian terkini yang telah memeriksa kesan ubat-ubatan tertentu pada gangguan Odd. Semua kajian ini adalah awal dan hanya mencadangkan bahawa rawatan tertentu boleh membantu.

Satu kajian mengkaji penggunaan Ritalin untuk merawat kanak-kanak dengan ADHD dan GANJIL. Kajian ini mendapati bahawa 90% daripada kanak-kanak yang dirawat dengan Ritalin tidak lagi mempunyai GANJIL di akhir kajian.

Penyelidik menyebelahi mereka hasil sedikit. Bilangan kanak-kanak telah menurun daripada kajian kerana mereka tidak mematuhi regimen rawatan. Namun, jika kanak-kanak ini akan dimasukkan sebagai rawatan kegagalan kajian masih menunjukkan kadar kejayaan yang 75%.

Terdapat dua kajian yang memeriksa kesan Strattera pada kanak-kanak dengan ADHD dan GANJIL. Satu kajian menunjukkan bahawa Strattera membantu dengan RENCAH, satu kajian menunjukkan ia tidak membantu.

Jadilah satu kajian Kanada yang besar yang menunjukkan bahawa deria membantu dengan tingkah-laku yang agresif dalam kanak-kanak dengan kecerdasan yang normal. Ia tidak penting jika kanak-kanak yang mempunyai ADHD atau tidak.

Ini kajian menunjukkan bahawa 80% daripada kanak-kanak dengan letupan tingkah laku bertambah baik apabila diberi penstabil mood, divalproex.

Ini satu lagi kajian perintis yang memeriksa penggunaan minyak Omega-3 dan vitamin E dalam kanak-kanak yang GANJIL. Kedua-duanya membantu kelakuan GANJIL ke tahap yang tertentu.

Intervensi psikologi

Latihan pengurusan induk masih dilihat sebagai rawatan utama gangguan Odd. Program kami, bagaimana untuk memperbaiki tingkah laku kanak-kanak anda yang boleh didapati secara online atau sesetengah induk latihan program lain masih dianggap penting jika anda mahu membantu anak anda. Juga, masa muda anda kanak-kanak adalah apabila anda mengikuti program seperti itu, lebih baik keputusan.

Kesimpulan: Nasihat kepada ibu bapa

Pada masa ini, terdapat masih terlalu sedikit penyelidikan ini gangguan yang sangat biasa.

Dari segi perubatan, pertimbangan yang paling penting adalah untuk merawat penyakit lain yang datang bersama-sama dengan RENCAH. Memandangkan Ritalin boleh membantu mengurangkan masalah dalam 75-90% ANEH kanak-kanak yang mempunyai ADHD, dan memandangkan bahawa kebanyakan kanak-kanak dengan RENCAH juga mempunyai beberapa tahap ADHD, saya merasakan bahawa ia sangat bernilai masa anda untuk cuba anda kanak-kanak yang GANJIL pada Ritalin kecuali anda tahu dengan pasti bahawa dia tidak mempunyai ADHD. Bergantung kepada alam semula jadi kanak-kanak anda, rawatan lain yang boleh menjadi bernilai cuba.

Saya merasakan bahawa menggunakan makanan tambahan Omega-3 dan tambahan vitamin E perlu dibicarakan di Semua kanak-kanak. Sebabnya adalah bahawa kebanyakan kanak-kanak mempunyai kekurangan nutrien ini. Walaupun ini tidak apa-apa untuk membantu gejala-gejala yang ANEH, anak anda masih akan sihat.

Ibu-bapa yang latihan adalah cara masih yang paling berkesan untuk menangani gangguan Odd. Dua kelemahan utama kebanyakan program-program ini adalah perbelanjaan dan ketersediaan.

Beberapa pengamal kos $100 atau lebih setiap kunjungan dan memandangkan program ini akan mengambil masa beberapa bulan menambah kos. Insurans biasanya tidak akan membayar bagi program itu. Ramai ibu bapa yang mengadu kepada saya bahawa mereka tidak mampu program yang anak-anak mereka sangat memerlukan.

Problen lain adalah bahawa program-program untuk kanak-kanak yang GANJIL tidak sentiasa tersedia kepada ibu bapa. Selama ini, banyak ibu bapa telah memberitahu saya bahawa di mana mereka tinggal terdapat tiada program untuk kanak-kanak was Odd.

Saya telah mencipta cara untuk memperbaiki tingkah laku kanak-kanak anda untuk menangani masalah-masalah ini dua. Ia membolehkan ibu bapa untuk membantu anak-anak mereka tidak kira di mana mereka tinggal dan dengan kos yang kurang daripada satu lawatan pejabat.

Walaupun ia adalah percubaan untuk cuba mentadbir program tersebut secara online dan sehingga kini tidak ada orang lain yang melakukan hal ini, tempoh dua tahun yang lalu untuk memperbaiki tingkah laku kanak-kanak anda telah terbukti berkali-kali untuk membantu ibu bapa mendapatkan kawalan anak-anak mereka was.

Ia adalah sukar untuk hidup dengan kanak-kanak yang GANJIL. Walau bagaimanapun, jika anda memastikan bahawa anak anda mempunyai masalah beliau lain ditangani dan anda meningkatkan kemahiran keibubapaan anda dengan mendaftar untuk menjalani program latihan ibu bapa, anda boleh melakukan banyak untuk meningkatkan keadaan anak anda dan masa depan.

Pendahuluan ADHD Tambah Anthony Kane, MD

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *