Melatonin berbanding Valerian: Itulah bantuan tidur semula jadi yang lebih baik?

Melatonin berbanding Valerian: Itulah bantuan tidur semula jadi yang lebih baik?

Anda mempunyai masalah tidur juga akhir-akhir ini? Hampir semua orang mempunyai masalah pada satu-satu masa atau yang lain. Berjuta-juta orang mengalami masalah tidur kronik yang lambat laun membawa kepada kurang tidur. Memandangkan kesan-kesan sampingan dan bahaya yang mungkin terlibat dengan menukarkan atau preskripsi ubat tidur, alternatif semula jadi adalah pilihan terbaik untuk sesiapa sahaja yang mempunyai masalah tidur. Tetapi dengan semua pilihan yang ada, ubat yang boleh anda memilih? Artikel ini akan melihat lebih dekat pada dua ubat tidur asli yang paling popular di pasaran: melatonin dan valerian.

Kebanyakan pakar bersetuju bahawa remedi semulajadi tidur adalah lebih baik dan lebih selamat daripada ubat-ubatan preskripsi dalam jangka panjang. Pilihan semula jadi ini mempunyai kesan sampingan yang kurang. Malah menukarkan pil boleh menyebabkan mulut kering atau ragam yang murung. Ubat-ubat herba untuk tidur adalah lebih kurang cenderung untuk menyebabkan mana-mana pergantungan jangka panjang. Orang-orang yang memilih untuk mengambil pil tidur preskripsi sering mula bergantung kepada mereka sebagai satu-satunya cara yang mereka boleh tidur. Selain itu, ubat-ubatan semula jadi tidur tidak memerlukan preskripsi atau Pejabat mahal melawat doktor anda.

Satu bantuan tidur semulajadi yang sangat popular ialah melatonin. Melatonin adalah hormon yang mengawal tidur dan kitaran waking, serta biorhythms lain. Bahan ini dihasilkan secara semulajadi dalam badan kita, tetapi pengeluaran melatonin menolak kerana kita semakin tua. Kajian mengenai kesan melatonin telah menunjukkan bahawa remedi semulajadi ini membantu pengguna yang tidur lebih cepat, tetapi tidak memberi kesan ke atas jumlah tidur masa.

Valerian, atau akar valerian, sering disyorkan sebagai salah satu paling berkesan semulajadi tidur ubat disediakan. Ubat herba ini mempunyai sejarah yang panjang digunakan untuk insomnia. Ia adalah amat popular di Europe bermula pada abad ke-16. Valerian mempunyai perbezaan yang diluluskan oleh banyak agensi-agensi dadah utama di dunia. Ia telah telah dianggap selamat oleh US Food dan pentadbiran dadah, E Suruhanjaya di Jerman dan Pharmacopeia Eropah. Kerja-kerja Valerian dengan menjejaskan sistem saraf pusat. Ia adalah mungkin untuk membina toleransi yang untuk valerian dari semasa ke semasa.

Apabila memilih mana-mana bantuan tidur yang semula jadi, ia adalah penting untuk menentukan apa yang bekerja terbaik untuk anda. Jika anda menghadapi masalah tertidur, anda boleh cuba melatonin. Ianya juga baik untuk masalah jangka pendek seperti jet lag atau syif yang berubah-ubah. Di sisi lain, jika anda menghadapi masalah tinggal tidur, anda mungkin mahu memberi valerian cuba. Berita baik adalah bahawa anda boleh mengambil sama ada ubat semulajadi dengan keyakinan bahawa anda akan bekerja secara harmoni dengan tubuh bukannya drugging ke dalam penyerahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *