Melakukan aktiviti di luar musim bunga ini

Melakukan aktiviti di luar musim bunga ini

Dengan musim sejuk yang akhirnya mula hilang, Inilah masanya untuk spring dialu-alukan – masa yang tepat untuk menambah beberapa aktiviti luar ke dalam rutin senaman anda.

Bersenam di luar sahaja tidak membawa faedah fizikal. Menurut kajian yang dijalankan oleh Universiti Essex, aktiviti luar juga telah terbukti meningkatkan seseorang harga diri dan mengawal perasaan… kuat faktor-faktor yang memberi kesan pada kesejahteraan mental anda. Jadi jika anda mengalami blues musim sejuk, bekerja dalam udara segar boleh membuat anda gembira.

Berikut adalah empat aktiviti fizikal luaran besar untuk spring:-

1. Berbasikal: Senaman ini adalah indah bagi orang baru dan atlet-atlet yang sama. Intensiti boleh disesuaikan dengan keperluan khusus anda, dan lebih mudah pada lutut berbanding untuk berjalan. Bonus tambahan adalah bahawa ia juga baik untuk alam sekitar berbanding membuat jarak yang pendek di dalam kereta. Jika anda merasakan langkah ini adalah untuk anda, bersedia untuk membuat pelaburan yang kecil tetapi penting seperti membeli sebuah topi keledar well-fitted dan/atau pelindung gear untuk membuat anda aman.

2. Kembara Berjalan Kaki: sekarang bahawa marjerin menjadi salji dan ais mempunyai (Mudah-mudahan) cair, ia adalah masa yang tepat untuk menerokai aktiviti luar yang hebat – dan tiada cara yang lebih baik untuk berbuat demikian berbanding dengan Kembara Berjalan Kaki. Senaman ini secara literal akan mencabar setiap bahagian tubuh anda, termasuk tangan, kaki dan belakang. Yang menghairankan, kajian juga menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil kenaikan mereka ke hutan adalah kurang berkemungkinan menjadi tertekan. Aktiviti ini adalah bijak bagi kedua-dua kesihatan fizikal dan mental.

3. Roller meluncur ais: seperti Berbasikal, roller meluncur ais adalah cara yang hebat untuk meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda, manakala juga toning hamstrings, quads dan glutes anda. Ia adalah juga kurang masalah pada lutut anda, menjadikannya satu alternatif yang berkesan untuk stair climbing atau berjalan. Walau bagaimanapun, ia memerlukan banyak penyelarasan dan belajar bagaimana untuk roller skate boleh jadi pada mulanya sukar. Namun sebaik sahaja anda telah menguasai teknik ini, anda akan mempunyai Hotel yang menyeronokkan manakala pada masa yang sama, pembakaran Tan kalori.

4. Berjalan kaki: sudah tentu, anda melakukannya sepanjang masa, tetapi mengambil berjalan pantas 30 minit setiap hari boleh membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular anda. Ia juga tidak kos apa-apa kerana anda tidak memerlukan sebarang peralatan khusus, menjadikan ia pilihan yang boleh diakses tanpa mengira status kewangan anda. Kajian juga menunjukkan bahawa ia boleh merendahkan tekanan darah dan mengurangkan risiko anda untuk penyakit kencing manis jenis 2.

Jadi apa yang anda tunggu? Mendapatkan di luar dan melakukan beberapa tekanan neoklasik senaman di lokasi yang indah untuk menyuburkan minda, badan dan jiwa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *