Melaksanakan perubahan dalam sistem penjagaan kesihatan

Melaksanakan perubahan dalam sistem penjagaan kesihatan

Bagi kebanyakan daripada kita perubahan adalah satu proses yang sukar. Dalam organisasi seperti penjagaan kesihatan ia seolah-olah terlebih dahulu di dalam siput yang kadar kadang-kadang. Terdapat keperluan untuk perubahan dalam penjagaan kesihatan, Tempahan bersetuju, walaupun kita akan keras ditekan untuk bersetuju kepada perubahan yang diperlukan. Satu insentif untuk perubahan adalah program-program bayar untuk prestasi yang kini mula dalam beberapa bidang. Saya ingin menerangkan beberapa yang mempengaruhi penjagaan primer doktor dan kemudian memberi beberapa cadangan tentang bagaimana untuk melaksanakan perubahan untuk mengambil kesempatan daripada program-program ini. Walaupun anda tidak berada dalam program doktor penjagaan primer, kaedah-kaedah yang dicadangkan untuk perubahan akan berguna, saya percaya.

Pada tahun 2006 Medicare merancang untuk memulakan atur cara gaji bagi prestasi di peringkat doktor penjagaan primer. Hak model sekarang sedang diuji dan seolah-olah melakukan agak baik. Di beberapa syarikat Blue Cross Blue perisai organisasi akan ujian atur cara gaji bagi prestasi. Di sini di Barat Michigan, keutamaan Kesihatan, sebuah syarikat insurans penjagaan kesihatan, telah dipromosikan program tersebut selama lima tahun. Bagaimana ini berfungsi, anda boleh bertanya? Keutamaan Kesihatan, sebagai contoh, dana program bagi setiap pesakit dengan jumlah yang ditetapkan. Doktor yang memenuhi keperluan program bagi pesakit akan ganjaran dengan wang tambahan untuk pesakit itu. Oleh itu, dengan ramai pesakit pendapatan bagi amalan dapat dirangsang dengan banyaknya. Hakikatnya adalah bahawa kebanyakan tidak meningkat kepada peluang. Dengan potongan yang dirancang dalam Medicare pembayaran balik dalam tempoh beberapa tahun yang lalu, ini sumber pendapatan tidak boleh diabaikan! Program penjagaan kesihatan perlu berubah, tidak kira bagaimana sukar.

Dorongan untuk perubahan perlu berehat dengan kepimpinan organisasi, walaupun perubahan tidak harus semata-mata tanggungjawab pemimpin. Wakil-wakil dari semua bahagian di dalam organisasi perlu terlibat. Apabila keperluan untuk perubahan dalam proses yang dipersetujui, sama ada kerana pendapatan tambahan daripada gaji untuk prestasi program atau lain-lain agen-agen atau data yang memberi kesan positif kepada baris bawah, pemimpin perlu mengadakan tugasan merancang perubahan. Dengan input dari semua, pemimpin perlu Peta proses kerana ia kini keluar dan kemudian perlu membuat peta baru bagaimana mereka mahu ia menjadi untuk menggabungkan perubahan positif. Prosedur baru harus diselaraskan untuk meluluskan semua.

Bagaimana anda boleh pergi tentang mengguna pakai perubahan ini pada setiap hari? Ini mungkin adalah bahagian yang paling sukar. Kerana manusia belajar dalam pelbagai cara, ia akan membawa berbagai-bagai cara untuk melaksanakan perubahan. Pelaksanaan perubahan yang perlu berdasarkan kepada gaya pembelajaran individu yang terlibat. Izinkan saya memberi contoh menggunakan Medicare program. Pesakit yang memasuki Medicare program berhak dibayar awal fizikal. Doktor penjagaan primer akan mengambil kesempatan ini. Ramai yang tidak. Jika saya sebagai Pengurus pejabat tersebut, saya akan Ingatkan kakitangan saya yang sediakan perlantikan perlu sedar hakikat ini. Saya akan mengingatkan mereka di Mesyuarat-Mesyuarat kakitangan berkala. Saya hantar peringatan yang boleh dilihat di pejabat. Saya juga mungkin mempunyai mesej yang bertudung pada skrin komputer sekali-sekala. Kemudian saya akan mengkaji semula perlantikan pesakit-pesakit yang telah menjadi Medicare yang berkelayakan dan lihat berapa banyak telah mereka fizikal awal atau telah ditempah untuknya. Saya akan sesuaikan kaedah saya mengingatkan kakitangan keperluan untuk peperiksaan-peperiksaan itu dan terus meningkatkan sehingga pejabat mencapai pematuhan 100% dengan matlamat ini.

Terkini peperiksaan bukanlah perubahan diperlukan sahaja. Doktor yang melakukan fizikal mesti mencapai maklumat peperiksaan dan tindakan-tindakan yang dibentangkan oleh Medicare. Oleh itu, perlu dibayar untuk peperiksaan, setiap doktor mestilah mematuhi butir-butir peperiksaan. Saya akan membantu mencapai matlamat ini dalam pelbagai cara, bergantung kepada gaya pembelajaran doktor doktor. Sebagai contoh, satu senarai semak butiran peperiksaan mungkin dimasukkan ke dalam folder sejarah pesakit apabila peperiksaan dilakukan. Dengan cara itu, doktor tidak akan kehilangan apa-apa langkah-langkah. Sebagai pemimpin perubahan, saya akan semak dengan bil untuk melihat bahawa semua langkah-langkah yang telah dijalankan dan menyesuaikan pendekatan baru atau mengukuhkan yang sedia ada untuk melihat perubahan yang dicapai 100% pada masa itu.

Perubahan seperti ini perlu menjadi sebahagian daripada program peningkatan kualiti secara berterusan di setiap organisasi pembekal penjagaan kesihatan. Izinkan saya cepat mengkaji langkah-langkah yang paling penting. Pemimpin pertama seharusnya mengenal pasti perubahan yang diperlukan. Kemudian, pemimpin perlu mengadakan Jawatankuasa semua kakitangan yang terlibat untuk membangunkan bagaimana untuk mencapai perubahan. Apabila kakitangan bersetuju atas pendekatan, pemimpin harus membangunkan cara-cara untuk melaksanakan perubahan secara harian mengguna pakai kaedah yang menggabungkan gaya pembelajaran individu yang terlibat. Kemudian, mereka terus-menerus perlu menganalisis perkembangan perubahan dan membuat pelarasan sehingga matlamat dicapai. Mereka kemudian perlu audit perubahan sekali-sekala untuk memastikan bahawa organisasi itu tidak jatuh kembali ke tabiat lama.

Saya percaya bahawa melaksanakan perubahan proses tersebut akan secara dramatik membantu Laman web anda. Anda akan melihat penjimatan masa, peningkatan kesihatan pesakit atau pelanggan dan kepuasan, serta satu baris bawah lebih baik!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *