Mekanik zakar – anatomi dan fungsi kulup yang

Mekanik zakar – anatomi dan fungsi kulup yang

Semasa berkhatan masih norma bagi kebanyakan orang anak lelaki yang dilahirkan di Amerika Syarikat, kajian perubatan telah mendedahkan beberapa manfaat kesihatan yang berkaitan dengan amalan ini, dan bagi ramai lelaki, berkhatan sebenarnya mungkin mempunyai kesan-kesan sampingan yang negatif. Bagi lelaki yang mempunyai kulup yang utuh, ia boleh kelihatan seperti satu beban tambahan untuk memastikan ia bersih, dan mereka mungkin tertanya-tanya tentang apa yang baik ianya mempunyai lipatan ini tambahan daripada daging yang melekat pada hujung zakar.

Walau bagaimanapun, kulup itu adalah lebih daripada hanya tambahan kulit; Ia menghidangkan beberapa fungsi yang penting. Memahami apa yang ia tidak dan menjaga ia dengan betul, serta menyuburkan dengan kombinasi zakar vitamin dan mineral yang betul, boleh membantu lelaki-lelaki semua peringkat umur untuk membuat sebahagian kulup mereka dan menikmati kehidupan seks yang memuaskan dan semuanya.

Apakah kulup itu?

Kulup, juga dikenali sebagai “prepuce,” ialah dua lapisan kulit yang merangkumi kepala, atau kelenjar, zakar ketika ia lembik. Lapisan luar kulup itu adalah lanjutan dari tisu derma yang meliputi batang zakar. Lapisan dalaman, sebaliknya, merupakan sejenis membran mukus yang unik kepada zakar. Di samping itu, ridged band encircles pembukaan kulup, mengetatkan untuk melindungi kelenjar semasa tidak aktif dan menarik balik untuk membenarkan penembusan apabila zakar tegak. Sebuah band yang kecil, connective dikenali sebagai frenulum yang (sama dengan tisu di bawah lidah yang) didapati di bawah zakar.

Apakah fungsi paling penting kulup itu?

Penyelidik telah mengenal pasti beberapa fungsi penting prepuce; yang paling menonjol ini disenaraikan di sini:

1. Untuk melindungi zakar bayi daripada ammonia dan najis di dalam lampin;

2. Untuk melindungi kelenjar daripada geseran dan chafing;

3. Untuk melembutkan kulit kelenjar dengan emollients berlaku;

4. Untuk berkhidmat sebagai semasa melancap;

5. Untuk memudahkan penembusan semasa persetubuhan;

6. Untuk bertindak sebagai bahan perangsang seksual kerana jumlah reseptor saraf yang mendasari kulit erogenous;

7. Untuk merangsang perempuan “g-spot” semasa persetubuhan.

Beberapa masalah kulup yang biasa

Walaupun ia adalah penting untuk fungsi keseluruhan zakar, kulup yang boleh membangunkan beberapa masalah yang boleh menyebabkan kesakitan, keradangan atau ketidakupayaan untuk menarik balik kulit sepenuhnya (yang boleh menjurus kepada sakit semasa persetubuhan).

• Balanatis – jangkitan ini sering dilihat sebagai hasil daripada kebersihan; Ia membentangkan sebagai kemerahan kelenjar, bengkak, gatal-gatal atau pembakaran, dan/atau untuk pelepasan yang berbau tidak menyenangkan, chunky. Pembersihan yang betul dan penggunaan antibacterials semulajadi boleh membantu untuk mengelakkan keadaan ini.

• Phimosis – apabila ridged band pada penghujung kulup itu dengan betul, meregangkan balik boleh menjadi sukar dan menyakitkan. Ramai lelaki berjaya boleh menarik balik kulup mereka melalui regangan dan pelembab daripada kulup yang lembut.

• Paraphimosis – keadaan ini dikesan apabila kulup yang ditarik masuk, tetapi kemudian terlalu ketat diperluaskan ke atas kelenjar. Dalam sesetengah kes, ia boleh jadi ketat bahawa ia menghadkan pengedaran kepada kelenjar, yang boleh menyebabkan kerosakan kekal jika tidak dirawat. Rawatan perubatan diperlukan apabila ini berlaku.

Menjaga kulup yang

Untuk menjaga kulup itu dengan betul, lembut basuh dengan Pembersih semulajadi yang (sabun biasa boleh menyebabkan pengeringan dan retak kulit) dinasihatkan. Melembap dan menyuburkan kulup dengan zakar khusus kesihatan formula (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) yang mengandungi vitamin, mineral dan ejen pelembap yang berlaku secara semula jadi boleh membantu untuk mengekalkan keanjalan semulajadi dan nada kulup, membenarkan ia untuk melindungi zakar dan meningkatkan sensitiviti yang optimum dan fungsi semasa seks.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *