Meditasi dan sistem saraf

Meditasi dan sistem saraf

Salah satu sistem yang paling penting di dalam badan adalah sistem saraf, yang juga dipanggil Pusat Kawalan badan. Ia mengandungi otak yang mengarahkan dan menyokong hampir kesemua fungsi badan: orang-orang yang secara sukarela dan sukarela. Jawapan secara sukarela adalah orang-orang yang kita boleh mengawal. Ini termasuklah berjalan, pergerakan tangan, bercakap dan sebagainya. Maklum balas yang sukarela termasuk pernafasan, menewaskan jantung, pencernaan, berpeluh, berkelip, refleks beberapa dan pergerakan lain yang bukan di bawah kawalan kami. Dan kerana sukarela sistem saraf atau sistem saraf autonomik biasanya menerima satu kesan yang paling oleh tekanan, kemurungan dan kelesuan lain-lain masalah berkaitan, pakar-pakar telah memikirkan penggunaan meditasi sebagai penyelesaian.

Pengantaraan adalah keadaan yang tertumpu kepada sesuatu, seseorang, atau pengalaman. Ia membolehkan seseorang untuk menunjukkan perhatian beliau ke dalam pemikiran tunggal. Tetapi mengapa ia dikatakan menjadi satu cara untuk mengawal selia kerja-kerja sistem saraf?

Pertama, marilah kita bahagikan dan mengkaji sistem saraf ke dalam dua bahagian: sympathetic sistem saraf dan sistem saraf parasympathetic. Sistem saraf sympathetic adalah yang bertanggungjawab untuk menggerakkan tindakan badan. Ia menghasilkan tindak balas yang dipanggil “melawan atau penerbangan” Bilakah orang mengalami tekanan. Maklum balas yang melawan atau penerbangan termasuk peningkatan dalam jantung dan kadar pernafasan seseorang, dan juga merapatkan pembuluh darah dan mengetatkan otot.

Di sisi lain, sistem saraf parasympathetic mencipta jawapan yang kita rujuk sebagai “rehat dan digest” respons apabila orang yang di bawah tekanan. Tindak balas sistem saraf parasympathetic adalah bertentangan dengan sistem saraf sympathetic. Di sini, melambatkan jantung dan kadar pernafasan berlaku, serta dilasi pembuluh darah, yang meningkatkan aliran darah ke dalam badan.

Meditasi, kata pakar, berfungsi dalam apa-apa cara bahawa ia mengurangkan kerja-kerja sistem saraf sympathetic dan menggalakkan atau energizes kerja-kerja sistem saraf parasympathetic. Kita semua tahu bahawa ini seterusnya akan menyebabkan pernafasan yang dipertingkatkan dan aliran darah yang membawa oksigen dan nutrien untuk bahagian-bahagian badan yang berbeza.

Terdapat banyak jenis meditasi. Ada yang orang-orang yang kita lakukan kadang-kadang dan sehari-hari walaupun sedikit, tetapi secara umum yang mereka sedang diiktiraf atau dikategorikan sebagai meditasi. Di antara amalan-amalan ini termasuklah pemikiran, mengelamun, optimis dan berdoa. Ini hanya menunjukkan bahawa meditasi bukanlah sesuatu yang sukar untuk dilakukan, malah, Semua orang boleh terlibat di dalamnya.

Meditasi adalah tidak tepat cabaran, jika anda meletakkan fikiran kepadanya. Kadang-kadang, kita hanya perlu mengetahui bagaimana ia dilakukan dan manfaat yang ia boleh lakukan kepada kita. Kita tidak perlu terlibat dalam meditasi yang sengit untuk mencapai kesannya, apa yang perlu kita lakukan adalah mempunyai sedikit masa untuk diri kita sendiri dan fokus minda kita pada sesuatu yang positif. Sebagai penegasan positif dan berulang dalam kehidupan kita dapat juga membantu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *