Matrik Kesihatan adalah baik untuk perniagaan

Matrik Kesihatan adalah baik untuk perniagaan

Pencari kerja biasanya akan mencari sebuah syarikat yang menawarkan pakej gaji yang kompetitif serta faedah-faedah yang berpatutan. Kesihatan metrik adalah di antara pertimbangan yang mereka ambil sebelum menandatangani kontrak dengan mana-mana firma. Ini adalah kerana walaupun Kesihatan adalah keperluan asas, ia juga dianggap sebagai manfaat yang paling penting yang pekerja mendapat daripada majikan beliau. Pekerja tidak mahu berakhir di sebuah syarikat di mana kesihatan dan Keselamatan pekerja bukanlah satu keutamaan.

Ia perlu difahami bahawa seseorang pekerja yang sihat adalah lebih cenderung untuk menjadi pekerja yang produktif. Oleh itu, bagi sebahagian daripada pemilik perniagaan, ianya hanya sesuai bahawa dia pesanan sumber manusia kakitangan untuk mencari perlindungan kesihatan yang komprehensif dan berpatutan untuk semua kakitangan. Selain itu, peniaga-peniaga yang berpengalaman atribut kejayaan syarikat-syarikat mereka kepada tenaga manusia. Mereka tahu bahawa mendapat orang yang betul untuk pekerjaan yang betul bukanlah satu tugas yang mudah. Tetapi ia adalah satu fakta bahawa syarikat-syarikat memerlukan kakitangan yang berkelayakan untuk mencapai matlamatnya. Satu perkara lagi adalah bahawa dunia korporat yang berdaya saing hari meningkatkan kemungkinan kehilangan pekerja yang berbakat. Pekerja sentiasa mempunyai peluang untuk mencari lebih baik membayar firma. Oleh itu, ia adalah satu cabaran untuk pemilik perniagaan untuk memastikan kualiti pekerja di bawah sayap mereka. Memberi rawatan yang tepat dengan memastikan kesihatan mereka sememangnya satu langkah yang baik.

Menyediakan pekerja manfaat kesihatan mungkin tidak muncul mahal bagi syarikat-syarikat. Hakikatnya, program kesihatan untuk Kumpulan adalah lebih murah berbanding individu. Ambil perhatian walaupun bahawa syarikat perlu memutuskan dengan teliti pada jenis manfaat kesihatan mereka ingin memberi pekerja-pekerja mereka. Mesti ada perancangan mana matlamat ditetapkan. Pakar-pakar berkata penjagaan kesihatan adalah masih yang terbaik kos efektif yang mana-mana perniagaan boleh memberi untuk membayar balik pekerja untuk perkhidmatan mereka. Terdapat banyak rancangan kesihatan yang Syarikat mungkin memilih. Orang-orang yang biasa termasuk tradisional, organisasi penyelenggaraan Kesihatan (HMO), dan organisasi pembekal diutamakan (PPO). Syarikat-syarikat yang menawarkan salah satu daripada tiga pilihan ini. Walau bagaimanapun, Terdapat juga firma-firma yang menyediakan semua tiga atur cara untuk pekerja-pekerja mereka.

Program kesihatan tradisional terkenal fleksibilitinya. Kakitangan dalam pelan ini disediakan percuma untuk berunding dengan doktor apa pilihan mereka atau melawat mana-mana hospital dan menerima rawatan, mereka berada di bawah perlindungan. Walau bagaimanapun, ini adalah mahal berbanding pelan kesihatan lain. Untuk HMO, di sisi lain, tidak fleksibel. Tetapi opsyen ini adalah lebih murah. Dalam program ini, majikan akan membayar satu yuran tetap setiap pekerja yang mendaftar dalam program ini. HMO yang mencipta rangkaian doktor dan hospital. Pekerja hanya dapat melawat doktor dan hospital yang merupakan ahli di HMO. Sementara itu, PPO ini adalah serupa dengan HMO, hanya bahawa itu tidak mempunyai sekatan. PPO menjadi pilihan yang popular pada masa kini. Seperti HMO, PPO datang dengan sekumpulan doktor dan hospital. Tetapi perkara yang bagus tentang PPO bahawa pakar-pakar perubatan dan hospital-hospital di luar organisasi boleh masih boleh ditemui. Lebih tinggi bayaran, bagaimanapun, akan diperlukan dari pekerja Jika doktor dan Hospital tidak PPO ahli.

Kesimpulannya, pekerja boleh menawarkan beberapa metrik kesihatan pekerja mereka. Ingat untuk menjaga kesihatan pekerja-pekerja anda kerana ini adalah penting untuk produktiviti mereka dan perniagaan anda juga.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *