Matlamat perancangan – menetapkan fikiran melalui pemetaan minda

Matlamat perancangan – menetapkan fikiran melalui pemetaan minda

Ianya menarik untuk datang dengan idea baru yang hebat untuk mengubah hidup anda, mulakan kerjaya baru atau hanya untuk memecahkan tabiat seumur hidup. Masalah saya adalah bahawa terdapat terlalu banyak perkara untuk memikirkan dan sebagai hits otak saya midlife saya agak lupa mereka semua cara yang saya gunakan terlalu. Jadi saya menggunakan teknik yang dipanggil pemetaan minda untuk melakukannya. Perkara yang menarik mengenai pemetaan idea-idea anda ialah anda Jangan lupa apa-apa atau sekurang-kurangnya anda berharap bahawa anda tidak. Bergantung kepada bajet anda anda boleh melakukan ini atas kertas. Terdapat juga program-program perisian yang akan melakukannya untuk anda seperti pengurus Mindjet-minda, yang anda akan perlu membayar untuk tetapi benar-benar hebat. Terdapat beberapa perisian yang percuma di sana jika anda melihat sekeliling untuk itu.
Berikut adalah peta minda asas, ini boleh juga dilakukan dalam Microsoft Word menggunakan belon mereka memberi grafik yang lebih banyak melihat anda idea-idea anda, dimana ia juga merupakan satu cara yang murah untuk membuat peta minda yang. Jika anda seperti saya apabila saya pergi bercuti, saya membuat ia turun di jalan raya dan kemudian mula tertanya-tanya sama ada saya dikunci pintu depan atau tidak. Dengan cara ini anda boleh tandakan tugas anda melengkapkan mereka dan apa-apa yang lebih kelihatan.

Apa yang perlu anda lakukan sebelum pergi bercuti sebagai contoh. Saya telah tidak dapat meletakkan Carta Alir ke dalam artikel ini, namun jika anda telah pergi bercuti ini akan menjadi topik utama anda dan kemudian ia akan dipecahkan seperti ini:

Topik utama:—HOLIDAY

Sub-topik: dokumen perjalanan—rumah dikunci—

Topik-topik kecil: Tiket—mematikan air—
—Mematikan lampu—pasport
—Tumbuh-tumbuhan air—insurans kesihatan

Dengan ini, anda boleh menapis melalui sudut gelap fikiran anda untuk mencari permata tersembunyi yang anda tahu di situ, tetapi tidak mudah seperti yang mereka gunakan untuk dan juga menambah beberapa orang-orang yang baru datang. Sebaik sahaja saya mula peta minda perkara-perkara lain yang datang ke fikiran dan saya boleh menambah mereka di tempat yang sesuai. Saya mungkin mahu untuk menambah senarai item yang saya mahu jiran saya lakukan apabila saya pergi. Saya boleh melakukannya dengan melampirkan kotak teks atau jadual kandungan walaupun gambar dan pautan dalam versi perisian. Anda akan perlu menghabiskan sedikit masa untuk bekerja dengan Microsoft word tetapi ia tidak perlu mengambil masa yang lama untuk memahamkan ia.
Ini adalah tempat yang hebat untuk bermula, jika anda tidak faham apa yang ia adalah anda ingin membuat dalam hidup anda atau projek anda memerlukan satu struktur. Jika anda mahu anda boleh mulakan dengan matlamat akhir di dalam minda dan kemudian mula bekerja ke belakang untuk mencapai matlamat tersebut. Sebagai contoh, katakan anda seperti idea kebebasan kewangan, anda akan mula dengan ini matlamat akhir dan kemudian datang dengan kemungkinan untuk mencapai matlamat ini. Kemudian memecahkan lagi sehingga anda tahu bagaimana anda akan melaksanakan pelan anda setiap langkah perjalanan.
Anda boleh semak maklumat lanjut di laman web saya “Midlife Quest .CA”, di mana saya bercakap tentang perkara ini lebih mendalam dan juga merangkumi mata pelajaran yang lain untuk mendapatkan yang terbaik daripada pengalaman hidup anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *