Masalah zakar yang biasa boleh dirawat di rumah

Masalah zakar yang biasa boleh dirawat di rumah

Hampir semua lelaki menghadapi keadaan zakar kecil dari masa ke semasa yang menyebabkan gejala-gejala seperti kekeringan, kegatalan, kemerahan, kesakitan dan bau yang tidak menyenangkan. Masalah zakar yang biasa ini, walaupun tidak selesa, secara amnya tidak membimbangkan banyak. Zakar kebanyakan isu-isu yang boleh dengan mudah diselesaikan di rumah menggunakan sebuah pelembap atau zakar Kesihatan crème mengandungi vitamin semulajadi dan pelembab (profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1). Masalah zakar yang menyakitkan, tidak jelas pada mereka sendiri selepas beberapa hari, atau yang disertai oleh sakit kepala, demam, bengkak atau pelepasan yang mungkin menjadi tanda keadaan yang lebih serius dan harus akan dirawat oleh pakar perubatan. Lelaki yang mungkin telah terdedah kepada penyakit jangkitan seks perlu menahan diri daripada seks (termasuk hubungan lisan) sehingga ia telah diperiksa oleh doktor. Beberapa masalah kesihatan zakar yang paling biasa yang jumpa lelaki akan diterangkan di bawah.

Jangkitan bakteria

Permukaan kulit dipenuhi microscopic organisma-organisma yang biasanya tidak merbahaya dan walaupun kadang-kadang bermanfaat. Walau bagaimanapun, sesetengah bakteria ini boleh menyebabkan masalah apabila mereka dibenarkan menembusi lapisan luar derma kepada tisu di bawah. Seks kasar, melancap, kondom lateks dan pakaian juga boleh merengsakan kulit dan menyebabkan rekahan yang kecil untuk membangunkan, membenarkan bakteria untuk menembusi lapisan yang lebih mendalam dan menyebabkan jangkitan.

Gejala-gejala

Tanda-tanda jangkitan bakteria termasuk kemerahan, bengkak yang ringan, ruam dan ketidakselesaan.

Rawatan

Manakala jangkitan yang kukuh mungkin memerlukan ubat-ubatan preskripsi, cara terbaik untuk merawat masalah ini adalah untuk mengelakkan ia di tempat yang pertama; memastikan kawasan tersebut bersih dan menggunakan pelembap harian boleh mencegah jangkitan bakteria dan meninggalkan permukaan zakar yang licin dan lembut.

Jangkitan yis Male

Seperti jangkitan yis wanita, versi lelaki adalah disebabkan oleh kulat Candida, yang biasanya ada di kulit. Walaupun organisma ini tidak aktif di bawah keadaan normal, ketidakseimbangan tertentu di dalam badan boleh menyebabkan kulat untuk berkembang, membawa kepada beberapa gejala yang tidak selesa. Jangkitan yis boleh diluluskan dan balik antara rakan-rakan seksual, jadi ia adalah penting bahawa jika seorang ahli beberapa membangunkan gejala, kedua-duanya dianggap.

Gejala-gejala

Lelaki, tanda-tanda jangkitan yis termasuk kemerahan (terutamanya pada hujung zakar), gatal-gatal, mengelupas kulit dan terbakar semasa membuang air kecil.

Rawatan

Apabila dirawat segera, jangkitan yis biasanya hilang dengan cepat, dalam perkara beberapa hari. Lelaki serta wanita boleh menggunakan ubat jangkitan yis menukarkan topik untuk merawat keadaan ini tidak selesa.

Phimosis

Keadaan zakar ini dikesan apabila kulup yang mengetat supaya ia tidak dapat menarik balik ke atas (kepala) kelenjar zakar. Walaupun masalah ini adalah perkara biasa bayi, ia juga boleh berlaku pada orang dewasa.

Gejala-gejala

Gejala yang paling jelas untuk phimosis adalah ketidakupayaan dalam kulup untuk menarik balik, yang boleh membawa kepada rasa tidak selesa atau kesakitan sewaktu Pelancapan atau seks. Dalam sesetengah kes, kulup itu mungkin benar-benar menjadi terperangkap di belakang kelenjar jika ia berjaya menarik balik.

Rawatan

Manakala ramai lelaki memilih untuk berkhatan untuk merawat masalah ini, orang lain memilih untuk meneruskan rawatan invasif kurang sebelum terus kepada pembedahan. Regangan kulit tersebut dengan berhati-hati dan menggunakan pelembap khusus zakar boleh membantu untuk gemburkan kulup tersebut dan membantu ia untuk menarik balik dengan mudah.

Kulit kering, jengkel

Kebanyakan lelaki mengalami kulit kering dan jengkel dari masa ke semasa, sama ada disebabkan oleh jangkitan atau hanya melalui pengendalian. Seperti yang dinyatakan di atas di bahagian jangkitan bakteria, agresif seks, melancap, dan sensitiviti kulit boleh membawa semua untuk pengeringan dan ketidakselesaan. Psoriasis yang menyebabkan gatal-gatal, kemerahan dan mengelupas, boleh juga menyumbang kepada zakar kerengsaan.

Gejala-gejala

Tanda-tanda jengkel kulit termasuk yang kering, berkedut penampilan, kemerahan dan mengelupas.

Rawatan

Merawat kulit kering dan jengkel zakar boleh semudah mengekalkan kebersihan, memakai bersih, Seluar dalam kapas dan menggunakan pelembap pada asas tetap.

Menjaga zakar anda yang sihat

Cara terbaik untuk mencegah masalah-masalah zakar adalah untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat dengan makan diet yang seimbang, menghadkan pengambilan alkohol, minum banyak air, dan mengelakkan penggunaan produk-produk tembakau; ianya juga penting untuk memilih rakan-rakan seksual dengan berhati-hati. Di samping itu, ia dicadangkan bahawa a crème Kesihatan zakar, (Kesihatan profesional mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi zakar khusus vitamin, mineral dan nutrien penting lain boleh digunakan setiap hari untuk melembapkan kulit dan melindungi zakar daripada jangkitan bakteria atau kulat dan bahan cemar alam sekitar yang boleh membawa kepada isu-isu kesihatan zakar yang lebih serius.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *