Masalah kesihatan ke atas bahan-bahan Seluar dalam

Masalah kesihatan ke atas bahan-bahan Seluar dalam

Petikan Akhbar semalam melaporkan alahan kulit disebabkan oleh Seluar dalam membawa isu tekstil yang menamatkan kimia ke hadapan bukan sahaja dalam industri fesyen, tetapi media umum. Keselesaan di dalam seluar dalam telah mengambil peranan yang lebih besar termasuk Kesihatan pemakai dalam apa sekali dianggap sebagai item keperluan utilitarian ghaib, kerana telah disebutkan dalam almari semua orang.

Pada bulan November 2008, laporan diedarkan itu AS pakaian gergasi, Victoria’s Secret telah disaman oleh berpuluh-puluh wanita mendakwa ruam yang menyakitkan selepas memakai Bra memeluk rahsia malaikat. Peguam bagi pihak mereka, memfailkan saman undang-undang di Mei 2008 dan telah menguji coli di makmal. Ujian mengesan formaldehid, sering digunakan dalam industri tekstil untuk membuat fabrik tahan lipatan. Hakim akan membuat keputusan tahun depan jika tuntutan itu boleh dibawa terhadap rahsia Victoria dan jika tindakan kelas yang boleh teruskan. Manakala keputusan tidak lagi di bagi kes tertentu, ia menimbulkan persoalan tentang penggunaan tekstil selesai dalam industri tekstil secara keseluruhan, dan Seluar dalam industri khusus.

Tekstil yang menamatkan bahan kimia mungkin kelihatan untuk sesetengah orang sebagai jawapan kepada kebimbangan almari pakaian mereka. Kehidupan moden menentukan keselesaan, gaya hidup yang mudah, tolak kerja-kerja rumah dan persekitaran antiseptik. Dengan selesai menuntut manfaat penjagaan yang agak lembab, mudah dan tahan lama Seluar, asli menjadikan ambil menangkis, pelepasan tanah, anti-static kalis api, non-slip, anti-pilling, warna fastness, perlindungan ultraviolet, penyerapan haba dan keluaran, antimikrobial, tahan serangga, mite repellant, dan baru selesai anti-odor dan wangian, sukar untuk berdebat pada mulanya terhadap penggunaan bahan-bahan kimia tersebut. Daiwa kimia industri Inc. sebagai contoh, laporan agen-agen yang berjaya (Prethermo C-25 dan C-31) digunakan untuk mengubah kenyataan serapan dan haba haba untuk mengekalkan suhu yang selesa untuk Seluar, baju dan peralatan tempat tidur. Bagi mereka yang tinggal di iklim panas ini datang sebagai berita baik.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan negatif yang berkaitan daripada bahan kimia ini akan menjadi jelas. Panduan industri, agensi-agensi kerajaan dan Jurnal-Jurnal Sains menyiasat dan melaporkan masalah kesihatan daripada penggunaan finishers tekstil. Perindustrian panduan seperti kimia penamat bagi tekstil Wolfgang D Schindler dan Peter J Hauser (2004), dan bahan kimia penamat tekstil, An perindustrian panduan oleh Ernest W Flick (1990) menghuraikan lebih 3,000 tekstil kimia penamat disusun dari 74 pengilang dan pengedar bahan kimia ini, kini boleh didapati untuk kegunaan industri. Buku ini menyelak menyediakan notis amaran pada permulaan beliau berkata buku: “dalam sesetengah kes, tekstil yang menamatkan bahan kimia boleh menjadi toksik dan oleh yang demikian sewajarnya berhati-hati perlu dilaksanakan.” Ternyata kemudiannya bahawa isu berusia 18 tahun ini bukanlah satu yang baru.

Agensi-agensi kerajaan telah ditingkatkan kepada plat untuk menyiasat dan mengawal had-had yang boleh diterima daripada kemasan tekstil. Pada Ogos 2001, The Washington State Jabatan Buruh dan industri di Amerika Syarikat mengeluarkan laporan bertajuk: pakaian Dermatitis dan syarat-syarat kulit Clothing-Related. Sebagai Tempahan sebagai Julai 2008, New Zealand mengeluarkan kenyataan dasar kerajaan produk keselamatan pada had-had formaldehid dalam pakaian dan tekstil lain yang boleh diterima. Had-had yang tertentu bagi pakaian untuk bayi di bawah umur 2 tahun, kanak-kanak dan dewasa dengan kulit yang sensitif, pakaian dan tekstil yang datang ke dalam hubungan secara langsung dengan kulit dan pakaian dan tekstil tidak berhubungan secara langsung dengan kulit disyorkan kerana kesan-kesan kesihatan yang kritikal. Australia negara perindustrian kimia pemberitahuan dan skim penilaian kesan-kesan kesihatan yang dikenal pasti kerengsaan deria melalui penyedutan pendedahan kepada gas formaldehid, aerosol atau kabus; pemekaan kulit berikutan pendedahan derma kepada formaldehid penyelesaian; dan carcinogenicity melalui penyedutan pendedahan kepada gas formaldehid atau kabus. Jelas, terdapat keperluan untuk terus mengawal dan akibatnya undang-undang penggunaan kemasan tekstil tersebut.

Jurnal Sains juga telah meneroka kesan kemasan tekstil. Seawal tahun 1985, Kathryn Hatch et al, menerbitkan sebuah rencana di Wiley Interscience jurnal yang bertajuk: tekstil kimia selesai Dermatitis. Artikel ini melaporkan bahawa: “bahan-bahan kimia yang digunakan pada fabrik untuk meningkatkan ciri-ciri prestasi yang berbeza 10 telah mengakibatkan pedih atau alahan contact dermatitis. Masalah yang paling ketara adalah kerana formaldehid dan N-methylol compounds untuk menghasilkan fabrik Seluar tahan lama. Dua puluh tiga tahun kemudian, hari ini tuntutan mahkamah terhadap rahsia Victoria tertumpu tepat ini sama bahan kimia dan kesan kesihatan.

Dengan jelas dalam industri fesyen pembekal dan peruncit perlu mengambil langkah-langkah untuk memastikan diri mereka dan pelanggan mereka bahawa pakaian dan tekstil mereka memenuhi garis panduan yang disyorkan untuk penggunaan bahan kimia. Khususnya, industri Seluar mesti ambil perhatian kerana paras tinggi bersentuhan kulit dengan produk mereka. Satu syarikat yang telah mengambil langkah ini adalah Alenver Inc. pesaing baru dalam industri Seluar dalam lelaki dan wanita. Koleksi Alenver ini dibuat daripada kapas tulen dari Peru – kini dianggap sebagai pengeluar kapas berkualiti terbaik di dunia. Peru adalah salah satu Pertubuhan Bangsa-bangsa hanya 15 yang menghasilkan kapas organik. Kapas organik ditanam tanpa toksik baja kimia, racun serangga atau Racun rumpai, mempunyai impak yang rendah terhadap alam sekitar, diisi dan mengekalkan kesuburan tanah dan membina pelbagai dari segi biologi pertanian. Ini adalah penting apabila mempertimbangkan kapas yang konvensional ditanam pada dianggarkan 3% daripada jumlah kawasan penanaman di dunia tetapi menggunakan 25% daripada semua racun serangga yang digunakan dalam pertanian. Hari ini, keturunan India budaya kuno yang Peru masih berputar dan penuaian, gin kapas oleh tangan yang tidak menyebabkan kekotoran scratchy bahawa industri pembalakan mencipta. Di samping itu, selesai bahan kimia tidak ditambah kepada produk-produk di Alenver yang menjadikannya pilihan Seluar dalam yang lebih selamat dan sihat.

Penganalisis industri akan menonton untuk hasil tuntutan itu ketara terhadap rahsia Victoria dan memerhati kesan di Seluar dalam pasaran. Pembekal dan peruncit akan menjadi bijak untuk mengikuti garis panduan yang disyorkan bagi penghasilan tekstil yang selamat dan mengikut jalan tinggi dalam pengeluaran semulajadi Seluar yang diambil oleh pesaing tersebut baru seperti Alenver Inc.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *