Masalah jerawat – Adakah minum susu punca jerawat?

Masalah jerawat – Adakah minum susu punca jerawat?

Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Akademi dermatologi Amerika pada tahun 2005, terdapat sambungan antara susu dan jerawat yang teruk.

Adakah susu ini menyebabkan jerawat? Selama beberapa dekad saintis telah mencari punca-punca jerawat. Satu kajian telah mengenal pasti salah satu pencetus utama: susu. Penyelidik mendakwa telah menemui hubung kait antara pengambilan susu dan insiden jerawat. Remaja yang minum pint satu atau lebih susu sehari adalah hampir 50 peratus lebih berkemungkinan untuk membangunkan tempat-tempat dan jerawat berbanding mereka yang jarang atau tidak pernah minum susu.

Ini menyokong hasil kajian sebelumnya, penyelidik mula dengan meminta orang ramai untuk ingat apa yang mereka makan. Satu kajian tersebut ditanya wanita yang 47,355 untuk mengingati apa yang mereka makan di sekolah tinggi 9 tahun terlebih dahulu. Satu lagi kajian lazim kanak-kanak remaja lelaki untuk ingat apa yang mereka makan dan untuk menentukan keterukan jerawat mereka. Selepas menganalisis makanan yang dimakan, penyelidik membuat kesimpulan bahawa kanak-kanak perempuan yang dimakan tiga atau lebih hidangan susu setiap hari adalah 22% lebih cenderung untuk mengalami jerawat yang teruk.

Kajian yang menyiasat pautan antara jerawat dan susu tidak memberi keputusan yang jelas. Buat masa ini kajian ini tidak menyokong kaitan yang kuat antara jerawat dan susu. Kajian ini juga mendapati bahawa orang-orang yang selalu minum skimmed susu, dengan half-pint dua gelas sehari meningkatkan risiko membangunkan jerawat sebanyak 44 peratus. Yang minum pint keseluruhan susu sehari adalah 12 peratus lebih berisiko untuk menghidap jerawat, manakala susu semi-skimmed risiko meningkat sebanyak 16 peratus. Secara keseluruhan, yang kerap minum susu adalah 22 peratus lebih mungkin untuk menderita dari jerawat berbanding mereka yang jarang atau tidak pernah minum bahan putih.

Kajian ini mempunyai batasan. Cuba ingat dengan tepat apa yang anda makan tahun lalu — atau bahkan lepas — boleh menjadi sukar, sehingga data yang dikumpul tidak dianggap boleh dipercayai sepenuhnya. Jadi mengapa minum susu boleh menyebabkan jerawat? Sesetengah berfikir ia adalah hormon yang didapati dalam susu. Susu mengandungi progesteron dan hormon lain yang tidak diketahui pelopor Kademlia DHT, menghasilkan jerawat hormon utama pada manusia.

Susu lembu juga mengandungi iodin, jumlah hormon semakin meningkat apabila petani menyuntik lembu-lembu mereka dengan lebih banyak hormon. Ini dilakukan bagi meningkatkan produktiviti susu oleh seekor lembu yang diberikan. Suntikan ini menambah jumlah IGF – 1 yang hadir dalam susu. Ia harus diperhatikan bahawa ia adalah IGF -1 kuali itu bersama-sama dengan testosteron dan Kademlia DHT menyebabkan jerawat.

Tetapi susu tepung tanpa lemak dikaitkan dengan tahap IGF-1 yang lebih tinggi daripada susu asli. Pemprosesan susu skim boleh Jelaskan mengapa ia dihubungkan kepada keterukan jerawat lebih kerap daripada susu asli. Whey protein ditambah untuk memberikan susu skim yang konsisten lebih berkrim. Beberapa spekulasi bahawa protein ini memberi kesan kepada pembangunan jerawat.

Jadi, ini tidak bererti bahawa anda harus berhenti minum susu sama sekali untuk menghilangkan jerawat? Tidak benar-benar. Cuba untuk memilih susu yang tiada dan tidak pemakanan tenusu bagi kira-kira seminggu. Jika anda mengalami peningkatan dalam keadaan jerawat anda, anda juga mungkin memberikan sehingga susu. Walau bagaimanapun, jika jerawat anda tidak bertambah baik anda boleh terus minum susu dan tidak melucutkan diri anda nutrien penting yang hadir di dalamnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *