Masalah domestik menarik perhatian Presiden Obama

Masalah domestik menarik perhatian Presiden Obama

Ada yang merasakan bahawa isu-isu di rumah telah disimpan Presiden Obama dari melaksanakan janji-janji kempen. Daripada mengasah di atas hubungan antarabangsa dan memperbaiki cara kebanyakan negara melihat Amerika Syarikat, beliau pernah ke sasaran perang Afghanistan dan Iraq. Beliau dan pentadbiran beliau juga diuruskan dengan ekonomi yang kendur dan telah diambil pada pembaharuan penjagaan kesihatan.
Kerana perjuangan ini Presiden telah menghabiskan usahanya yang memfokus kepada peraturan-peraturan tempatan dan biarkan tipu Antarabangsa kekal semua tetapi terlupa. Apabila beliau telah bertemu dengan pembesar asing dan pergi untuk melawat negara-negara lain yang dia telah terutamanya tertumpu pada peningkatan hubungan dengan China. Ramai yang percaya dia telah tidak memperdulikan seberapa banyak ke Eropah kerana dia harus. Ini telah terganggu ahli-ahli politik yang banyak kerana mereka kini ternanti-nantikan masa di pejabat. Mereka telah menjangkakan perkara-perkara yang akan mengubah dan hubungan yang mereka akan dengan Presiden Obama yang telah mengambil tempat.
Daripada memupuk mereka sekutu yang perlu mereka rasa bahawa mereka telah telah diabaikan. Inattention tersebut tidak juga diterima, terutamanya dengan America’s Berikat Eropah yang telah menyokong negara untuk sekian lama. Ada yang merasakan bahawa kini ia semakin dilupakan kerana powerhouse baru China.
Tetapi krisis lain Presiden berhadapan dengan di rumah bahawa dia mempunyai masalah mendapatkan beliau dasar-dasar yang diluluskan di Amerika Syarikat. Ini blunts Nya applomb antarabangsa. Doug Paal dengan endowmen Carnegie keamanan Antarabangsa mengulas bahawa “apabila Presiden Amerika mendapat lemah di rumah, ia benar-benar menjejaskan keupayaan mereka untuk bertindak di luar negara.”
Pada tahun 2009, Obama mengembara ke negara-negara dua puluh satu dan kebanyakan mereka adalah negara-negara Amerika Syarikat mempunyai hubungan jenis dengan. Manakala beberapa hubungan telah sembuh, sesetengah telah tinggal di kinzir manakala orang lain teruk, tetapi bimbang akan penuh dengan Iran dan Korea Utara. Jadi, ia adalah sukar untuk mengetahui bagaimana dunia benar-benar merasakan dan jika yang telah bertambah baik pada semua. Iran terus untuk dirinya dan adalah menyalurkan usaha-usaha ke arah program nuklearnya walaupun pengkritik seluruh dunia. Dan Korea Utara tidak bertambah baik. Mereka tidak pun pergi kembali ke persidangan bagi membincangkan program nuklear mereka.
Perjuangan di timur tengah adalah satu lagi isu yang memperlihatkan sedikit perhatian. Sebelum Obama mengangkat sumpah semua orang berharap bahawa resolusi yang dijumpai untuk menghadkan perasaan buruk antara Amerika Syarikat, Israel, dan baki dari Timur Tengah. Amanah Amerika sedang disoal dan apa-apa yang telah dilakukan kira-kira itu. Amerika Syarikat mempunyai isu-isu domestik yang begitu banyak yang Presiden tidak mampu untuk menumpukan perhatian kepada kebimbangan di seluruh dunia dan yang juga telah menganiaya imej yang Presiden Obama cuba menggambarkan.
Tetapi kerana hal-hal antarabangsa terus burgeoning dan Amerika Syarikat dan negara-negara lain terus perjalanan mereka sendiri, hubungan yang semakin rumit. Amerika Syarikat telah bettered perhubungan dengan Russia dan mereka akan bekerjasama untuk tekanan Iran. Walau bagaimanapun, disebabkan serangan siber daripada China terhadap Amerika Syarikat dan fakta bahawa Amerika Syarikat menghantar senjata kepada Taiwan bersama-sama dengan isu-isu lain hubungan semakin rockier.
Manakala situasi yang kurang sesuai, terutamanya mengenai Iran dan Korea Utara dunia telah ditingkatkan kepada plat dan mereka mengakui bahawa Amerika Syarikat boleh tidak mengendalikan benar-benar segala-galanya. Semua orang sedang mencuba untuk bekerja dalam weld bersama-sama kami komuniti global.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *