Masakan Lubnan – rasa hidup

Masakan Lubnan – rasa hidup

Ingat masa terakhir yang anda mempunyai hidangan Lubnan dan bahawa resolusi yang dibuat menjanjikan sendiri makan serupa yang lain tidak lama lagi? Anda juga mungkin berfikir tentang memasak makanan Lubnan diri anda, jika anda dapat mencari beberapa resepi Lubnan asli buatan sendiri. Dan begitu juga sihir resipi Lubnan. Hidangan Lubnan yang lazat, lebih ringan untuk makan dan berkhasiat untuk Kesihatan, hanya kerana mereka bahan-bahan unik dan penyediaan yang memaksa anda untuk meminta makanan Lubnan lagi dan lagi. Bahan-bahan utama yang digunakan dalam mana-mana resipi Lubnan cenderung untuk memasukkan bawang putih, minyak zaitun dan air limau di samping pelbagai bijirin, sayur-sayuran, ikan segar, makanan laut dan ayam. Makanan akan rebus, Bakar atau dimasak kebanyakannya menggunakan minyak zaitun dan tiada lemak minyak atau mentega lain. Dan intipati makanan Lubnan terletak dalam penggunaan herba dan rempah-ratus seperti rempah-ratus 7, Summak dan sejati ringan lain.

Masakan Lubnan adalah kacukan tempatan, Turki, Shami (bidang, Palestin, Lubnan, Jordan dan Syria), Parsi dan masakan lain daripada budaya yang mempengaruhi kawasan sepanjang abad.

Mezze: Hidangan Lubnan ini bukan sahaja terkenal dengan makanan yang lazat dan resipi, tetapi juga untuk persembahan. Dengan pelbagai warna, tekstur, aroma dan rasa yang biasanya dihidangkan di bahagian-bahagian kecil kepada para tetamu sebagai pembuka selera. Mereka mungkin termasuk gulai, sayur-sayuran, daging, makanan laut dan salad. Adat ini dirujukkan sebagai Mezze (aka Mezza) di Lubnan. Mezza boleh rentang ke atas 30 panas dan sejuk jenis pembuka selera.

Resipi salad Lubnan: Salad Lubnan paling terkenal dua adalah Tabouleh dan Fattoush. Tabouleh (aka Tabbouli) bermaksud “sedikit pedas”, dan ia mengandungi bahan-bahan seperti Bulgur, pasli, Mint, Sos Tomato, rempah-ratus 7 dan jus Lemon. Fattoush Salad termasuk roti pita yang digoreng kering dan sayur-sayuran lain dengan molas Summak rempah dan Delima.

Resipi Dips Lubnan: Lubnan makanan adalah sebahagian besar terkenal suka dips humus, Moutabala, Baba Ghanouj dan Toum (bawang putih berenang).

Semua bahan-bahan yang digunakan dalam resipi Lubnan boleh diperolehi di kedai-kedai runcit yang timur tengah dengan mudah. Selamat Makan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *