Masakan India Selatan Tamil Brahmin

Masakan India Selatan Tamil Brahmin

India Selatan tamil Brahmin memasak semata-mata adalah vegetarian. Hidangan tipikal terdiri daripada lebih daripada beberapa sayur-sayuran dan pelbagai rempah ratus India. Rempah memainkan peranan yang penting dalam masakan–dan ia telah seperti ini untuk ratusan tahun. Kajian saintifik terbaru telah didedahkan peranan penting rempah ini bermain dalam mengekalkan kesihatan yang baik contoh Fenugreek sebagai pencernaan, kunyit untuk sifatnya penyembuhan dan lain-lain.

Memasak Brahmin biasa tidak akan mengandungi sebarang bawang dan sekurang-kurangnya atau tiada bawang putih. Tahun kebelakangan ini walaupun kedua-dua sedang digunakan untuk kebanyakan resipi brahmin. Terdapat pelbagai resipi–brahmins telah menguasai seni masakan vegetarian.

Brahmin Sambar
Podimas pisang
Kacang Paruppu Uslil
Vathakulambu
UPMA Kozhakatta
Puli Ponga
Aviyal
Tangan kutu
Brahmin rasam
Tangan Poriyal

Antara gula-yang popular tamil brahmin gula adalah:

Sundal
Puttu
Kolakattai
Payasams

Cepat satu Nota–hidangan ini tidak semata-mata untuk brahmins semata-mata tetapi dinyatakan di sini kerana mereka sering dimasak oleh brahmins.
Untuk Sarapan Pagi, hidangan yang popular terdapat idli, adai, dosa dan upma. Makan tengahari dan makan malam biasanya dimakan dengan appalam. Makanan yang berakhir dengan nasi tauhu (thair sadam). Ini menyejuk badan dan baik untuk penghadaman serta.

Antara makanan ringan yang popular ialah bonda, seedai bhaji, sevu, murukku dan pakarora. Tamil Brahmin memasak adalah mudah lagi lazat.

Tawaran-tawaran yang dibuat kepada dewa-dewa dan dewi yang disebut oleh Brahmins sebagai Bakshanams. Berikut adalah beberapa daripada persembahan popular:

Kolkatta
Meruku
Kesari
Pongal (manis dan tidak manis versi).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *