Mary Lincoln dan Mary Mahoney tahan pengaruh kejururawatan

Mary Lincoln dan Mary Mahoney tahan pengaruh kejururawatan

Walaupun biasanya tidak diketahui, Mary Todd Lincoln, isteri Presiden Abraham Lincoln, adalah salah satu jururawat terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat. Pada permulaan perang saudara ramai yang kritis kesetiaan benar Presiden kerana isterinya dari Selatan.

Walau bagaimanapun, awal dalam kerjayanya Mary membuktikan dia setia kepada Kesatuan. Beliau menjadi terkenal untuk ketahanan dia hebat sebagai seorang jururawat.

Dia sering ditemui di hospital-hospital yang memberi makan, kering dan sakit yang menenangkan dan cedera. Salah satu cerita pertama penglibatan beliau dalam perang saudara sebagai seorang jururawat adalah apabila beliau melawat Campbell Hospital.

Beliau melawat kem betul selepas hospital telah dikeluarkan beberapa anggota melalui Amputasi. Hasilnya, bau di dalam hospital adalah teruk dan amputees yang telah dilimpahi dalam kesakitan.

Bau dan bunyi bising di hospital ketika itu adalah begitu besar bahawa ramai sukarelawan terpaksa meninggalkan kerana mereka tidak dapat berdiri bau dan bunyi bising, yang menjadikan perkara-perkara yang lebih teruk lagi. Walau bagaimanapun, Mary tinggal untuk keselesaan amputees, menggunakan kain basah foreheads mereka.

Dia membawa banyak keselesaan kepada orang-orang di hospital itu hari itu dan banyak hospital lain di seluruh Kesatuan. Mary yang datang daripada keluarga yang kaya, jadi dia tidak diperlukan banyak kemahiran dalam bidang kerjaya.

Ramai mengatakan dia patut peranan ibu, Suri rumah dan wanita pertama Amerika Syarikat sangat baik. Walau bagaimanapun, semasa dia di rumah putih dia dibangunkan satu tabiat berlaku beria-ia membeli-belah yang mewah.

Ini adalah hasil dari hakikat bahawa dia merasakan keluarga mereka diperlukan untuk menunjukkan kestabilan sebagai Ketua Kesatuan. Menimbulkan Walau bagaimanapun, kebanyakan rakyat Amerika adalah semata-mata kemarahan oleh perbelanjaan beliau apabila begitu ramai rakyat Amerika jadi miskin akibat Perang.

Malangnya, kemudian kematian suami dan anak serta tekanan dari perang saudara patah semangat beliau. Walaupun ia belum disahkan, beliau mengalami kemurungan kemudian nanti dalam kehidupan dan ada yang akan mengatakan bahawa dia mempunyai tabiat menyertai tingkah-laku yang “gila”.

Walau bagaimanapun, selepas itu laksana Pemasyhuran 1863, dia juga dikenali kerana memberi rawatan perubatan dan pakaian untuk dibebaskan. Sokongan beliau untuk memerdekakan hamba-hamba yang tidak pernah meragui.

Jururawat hebat yang lain dalam sejarah Amerika Syarikat adalah Mary Eliza Mahoney. Mahoney lulus dari sekolah jururawat pada 1879.

Beliau terkenal dalam bahagian kerana dia jururawat Afrika Amerika pertama. Kebanyakan wanita hitam pada masa itu memutuskan untuk menceburi perkhidmatan dalam negeri, tetapi Mary adalah mencari sesuatu yang berbeza.

Hospital pertama yang beliau bekerja adalah New England Hospital wanita dan kanak-kanak, yang adalah merupakan institusi pertama yang menyediakan latihan kejururawatan. Beliau mendapat banyak pengalaman bekerja di sini sebelum beliau pergi ke Kolej.

Mary adalah salah satu daripada hanya tiga hingga ke akhir program 16 bulan yang mencabar dan sukar. Menyebarkan pengaruh beliau dalam dunia kejururawatan, dan beliau telah dijemput untuk memberikan alamat dialu-alukan pada Persidangan pertama daripada negara Persatuan daripada berwarna Siswazah jururawat (NACGN) pada tahun 1909.
Beliau juga memenangi Anugerah Mahoney Mary pada tahun 1936 oleh sumbangan beliau. Hari Anugerah Mahoney Mary diberi biennially kepada seseorang yang telah menunjukkan atau memberi banyak sumbangan kepada hubungan Ras.

Beliau telah tamat pengajiannya ketika dia berumur 34 tahun. Selepas menjadi seorang jururawat Siswazah, beliau menjadi lambang kuasa wanita Afrika Amerika dan apa yang mereka boleh mencapai. Dedikasi dan kerja keras beliau juga diilhamkan awal Kebangsaan Persatuan daripada berwarna Siswazah jururawat.

Mahoney membantu negara Persatuan daripada berwarna Siswazah jururawat pada tahun 1908. Kerana dia membesar lebih tua, Mahoney digunakan apa yang dia telah belajar sepanjang tahun untuk membantu wanita yang mengejar matlamat pendidikan dan profesional mereka dan menyokong hak-hak mereka.

Ini banyak mempengaruhi status kejururawatan apa dilihat seperti hari ini. Mary Mahoney dikenali di seluruh dunia kejururawatan cara beliau tenang untuk mendapatkan perkara-perkara yang dilakukan dengan cekap dan beliau kasih sayang yang abadi bagi yang sakit dan cedera.

Pesakit tidak pernah kecewa apabila dia mengambil berat untuk mereka. Dikatakan bahawa beliau telah mula berminat dalam kejururawatan sebagai seorang remaja.

Hari ini, pengaruh perintis jururawat seperti Mary Mahoney dan Mary Lincoln dilihat dalam penjagaan kualiti perubatan yang kita nikmati. Sumbangan mereka telah sekian lama untuk menyelamatkan beribu-ribu nyawa.

Kerja mereka juga membawa banyak keselesaan dan tuntutan yang lebih cepat kepada mereka yang telah pulih bagi kecederaan atau penyakit. Pengaruh wanita-wanita yang hebat ini tidak akan dilupakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *