Manfaat rawatan Kalari – CVN Kalari Nadakkavu

Manfaat rawatan Kalari – CVN Kalari Nadakkavu

Kalarippayattu merupakan satu bentuk seni mempertahankan diri Kerala yang telah menjadi sangat popular di seluruh dunia. Kalarippayattu termasuk latihan fizikal untuk meningkatkan stamina, Kalari latihan, amalan pertahanan diri dan rawatan fisioterapi, berdasarkan Ayurveda. Kelebihan utama rawatan Kalari adalah bahawa ia membantu untuk mengimbangi badan dan minda kami dengan mempertingkatkan kekuatan, tenaga, fleksibiliti dan tahap ketahanan, membuat kita tekanan, bebas dan santai.

CVN menyediakan semua jenis Kalari rawatan ortho, neuro dan otot penyakit-penyakit seperti artritis, kecederaan tulang belakang, kecederaan sukan, patah tulang, penyakit sendi dan juga rawatan untuk pembaharuan, pembersihan badan, imunisasi badan serta pengurusan tekanan.

Menurut Ayurveda, kepala manusia dihubungkan kepada tubuh dengan cara tertentu bahawa rawatan yang dilakukan di kepala boleh kesan ke atas seluruh badan. Prosedur penggunaan minyak di kepala meremajakan seluruh badan. Rawatan Kalari membantu meningkatkan fleksibiliti dan kekuatan badan melalui urutan minyak dan ubat-ubatan semula jadi.

Perkhidmatan Urutan:

Massaging atau Uzhichil adalah rawatan Ayurveda Kalari yang penting di kerala. Mengurut adalah berdasarkan empat sistem badan manusia; sistem peredaran darah, sistem rangka, sistem otot dan sistem point penting. Tekanan digunakan secara sistematik di seluruh badan dengan tangan dan kaki oleh tukang urut yang dilatih khas. Minyak herba yang disediakan khas dan tampal yang dipanggil ‘kizhi’ juga digunakan untuk tujuan ini.

Faedah urutan kalari kerala termasuk pertumbuhan badan dan harmoni bahagian anggota badan, membaiki tisu-tisu yang Haus, peningkatan peredaran darah, rangsangan saraf yang mengakibatkan pembuangan toksin, penyingkiran ketegangan mental, ketegangan dan tekanan dari otot-otot, ketahanan kepada keletihan dan oleh itu kesihatan yang sempurna. Mesej juga membantu menyuburkan dan membersihkan tisu-tisu badan untuk menjadikan kulit berseri dan muda, mengurangkan kedutan.

Marma penyembuhan:

Mata Marma, mata tenaga adalah elemen penting kuasa penyembuhan. Perkara-perkara penting yang dipanggil marmas digunakan untuk membetulkan aliran tenaga badan dan menambah lagi sumber. Merangsang mata marma pelbagai dalam badan boleh memperbaiki aliran tenaga dan meningkatkan kesihatan. Marma rawatan menggunakan ubat-ubatan minyak dan persediaan herba untuk merawat pelbagai jenis penyakit dan adalah benar-benar sistem penyembuhan semulajadi untuk meyegarkan badan dengan menghapuskan ketidakseimbangan toksik untuk memulihkan ketahanan dan kesihatan yang baik.

Chikitsa Kalari Marma (Marma penyembuhan) telah mendapat populariti dan merupakan salah satu terapi penyembuhan yang paling digemari termasuk terapi rejuvenasi, kegiatan senaman dan urutan menggunakan minyak berubat. Terapi ini digunakan untuk memberi fleksibiliti, berketerampilan dan suppleness, untuk membetulkan dan mengubati kecacatan Ortopedik, kecederaan dan penyakit rheumatoid.

Rawatan Kalari adalah yang terbaik untuk hampir semua penyakit coz rawatan ini adalah berdasarkan semata-mata Ayurveda, yang merupakan benar-benar bebas dari kesan sampingan walaupun dirawat secara jangka panjang. Pada masa kini, semakin ramai orang sedang mencari rawatan kerala ayurvedic kerana pelepasan yang lengkap yang boleh dicapai melalui sistem ini.

Kalari latihan yang ditawarkan oleh institusi-institusi yang banyak di Kerala. Dengan melatih beberapa pelajar dari India dan di luar negara dan kanak2 reputasi tidak dapat ditandingi, CVN Kalari Nadakkavu berdiri berbeza dalam bidang ini. Institusi ini juga menyediakan koreografi tarian, kelas seminar, bengkel dan latihan kalaripayattu di kerala, pakej percutian Kalari bagi pelajar-pelajar asing dan tindakan koreografi untuk filem. Mendapat terlatih dan menjadi Kalari master sekarang tidak sukar. Jika anda tidak sabar-sabar untuk belajar kalaripayattu di kerala, Terdapat banyak kursus jangka panjang dan jangka pendek anda.

Untuk maklumat lanjut layari:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *