Manfaat latihan berbeza antara kumpulan etnik dan jantina

Manfaat latihan berbeza antara kumpulan etnik dan jantina

Menjalankan semua tidak dicipta samarata
Wanita Afrika-Amerika yang lebih tua boleh manfaat penuh daripada senaman, tetapi juga Kumpulan Tempahan enggan bersenam. Ini adalah dapatan daripada dua kajian. Pertama melihat di mana jantina dan kumpulan etnik yang menerima manfaat kesihatan kebanyakan daripada aktiviti fizikal yang kerap, dan yang kedua melihat mengapa wanita Afrika-Amerika yang begitu enggan untuk bersenam. Kedua-dua kajian mengakui bahawa semua individu, tidak kira apa jantina atau latar belakang etnik, mereka boleh menerima pelbagai faedah kesihatan daripada senaman yang kerap.

Kedua-dua kajian yang berpangkalan di Amerika, Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi extrapolated bahawa wanita hitam yang lebih tua yang tinggal di mana-mana negara boleh mendapat faedah yang sama daripada senaman. Kajian ini tidak pula melihat orang asli Australia atau orang-orang dari India atau Pakistan, yang sering dirujuk sebagai ‘hitam’ di sesetengah negara seperti UK. Kajian juga ditakrifkan wanita yang lebih tua sebagai orang-orang yang telah siap menopaus.

Tetapi kedua-dua kajian bersetuju atas satu aspek – wanita seolah-olah memperoleh manfaat kesihatan yang lebih dari satu program senaman yang kerap berbanding lelaki. Pengkritik kajian ini berpendapat bahawa wanita telah menjadi tumpuan pengajian perubatan yang lebih banyak daripada lelaki dalam tiga puluh tahun yang lepas. Sebagai contoh, kajian perubatan lebih seratus muncul dari jururawat bercita-cita tinggi kajian kesihatan yang dijalankan oleh Universiti Harvard, yang difokuskan Kesihatan lebih 80,000 jururawat wanita Amerika Syarikat. Belum ada kajian yang setara bagi lelaki. Pengkritik pengkritik yang menunjukkan bahawa manusia cenderung tidak sukarelawan untuk kajian perubatan seberapa kerap seperti wanita.

Kajian pertama
Lebih dari 8,700 lelaki dan wanita telah diberi borang soal selidik untuk melengkapkan mengenai tahap kolestrol dan tahap aktiviti mereka. Dua belas tahun kemudian, mereka mengisi borang tersebut sekali lagi. Mengapa tumpuan kepada tahap kolesterol? Kolesterol tinggi adalah faktor utama dalam membentuk syarat-syarat yang berpotensi maut seperti penyakit jantung. Paras kolesterol yang tinggi juga konsisten terdapat individu yang tidak bersenam atau yang menikmati pilihan makanan yang miskin.

Penyelidik mengambil data dan dipisahkan sukarelawan kepada jantina dan kaum. Ini adalah salah satu kajian utama yang pertama untuk memecahkan sukarelawan kepada kategori etnik. Hasil kajian menunjukkan bahawa sukarelawan yang dilaksanakan sederhana selama sekurang-kurangnya satu jam lagi daripada yang berlaku apabila mereka menjawab borang soal selidik pertama mempunyai tahap kolesterol yang lebih rendah sejajar dengan itu. Trigliserida ‘kolestrol’ menurun manakala HDL ‘kolesterol baik’ yang meningkat. Senaman ringan termasuk aktiviti seperti berjalan kaki.

Penyelidik juga mendapati bahawa tahap kolesterol wanita menurun lebih daripada lelaki-walaupun mereka telah melakukan jumlah senaman yang sama. Apabila kategori etnik telah dipecahkan, Afrika-Amerika berlangsung lebih baik daripada yang lain. Tetapi secara keseluruhan, Kumpulan yang diperolehi tahap kolesterol Tempahan secara konsisten sihat wanita Afrika-Amerika sahaja. (Membujur Monda et al. kesan aktiviti fizikal pada profil lipid dalam pertengahan dewasa: risiko aterosklerosis dalam kajian komuniti. ‘Jurnal Penyelidikan Lipid’, 2009.)

Kajian kedua
Tetapi Kumpulan yang berdiri untuk mengaut keuntungan daripada senaman yang kerap sering Kumpulan yang enggan bersenam. Wanita Afrika-Amerika adalah Kumpulan yang berisiko tinggi untuk membangunkan penyakit jantung, fobia obesiti dan diabetes jenis 2, bahkan lebih-lebih lagi lelaki Afrika-Amerika. Kajian ini telah dijalankan tanpa mengetahui hasil kajian sebelumnya, tetapi doktor Amerika telah dinyatakan bahawa pesakit wanita Afrika-Amerika lebih tua menunjukkan keengganan ditandakan pada mana-mana cadangan pelaksanaan. Mengapa Adakah ini? Kerana wanita Afrika-Amerika anggap bahawa mereka terlalu sibuk untuk menambah senaman dalam kehidupan mereka.

Penyelidik memilih atur cara berjalan sebagai latihan untuk mereka sukarelawan Afrika-Amerika. Kajian termasuk kanak-kanak perempuan semuda 11 serta sahaja wanita. Berjalan dipilih kerana ia tidak melibatkan peralatan yang mahal atau menyertai kelab kesihatan. Tetapi masih sebilangan besar wanita menolak keras. Apabila wanita ditanya mengapa, mereka ditunjukkan pelbagai alasan. Para penyelidik menyatakan alasan kegemaran mereka adalah bahawa peluh akan mengganggu gaya rambut mereka.

Tetapi wanita Afrika-Amerika menghadapi cabaran-cabaran yang jauh lebih banyak daripada rambut buruk semata-mata. Walaupun kemajuan di Amerika sejak kelulusan Akta hak awam tahun 1964, Afrika-Amerika secara konsisten tidak buat duit seperti banyak sebagai kelompok etnik yang lain (dengan pengecualian orang asli Amerika.) Wanita Afrika-Amerika mungkin tidak merasa berjalan di kawasan kejiranan mereka sendiri dan sering terpaksa bekerja lebih daripada satu kerja. Wanita ini memberitahu penyelidik bahawa mereka takut tiba di tempat kerja, disheveled dari senaman kerana penampilan mereka mungkin menyebabkan mereka boleh dipecat.

Penyelidik menyatakan bahawa alasan yang paling biasa adalah bahawa wanita tidak mempunyai bila-bila masa untuk bersenam. Alasan lain termasuk masalah Keluarga, kekurangan tenaga, keutamaan yang dinyatakan oleh rakan-rakan mereka bagi perempuan yang lebih berat dan ketiadaan tempat yang selamat untuk bersenam. (‘Kesan program berjalan pada manfaat yang dilihat dan halangan untuk bersenam di kalangan wanita Afrika-Amerika sahaja;’ Jalan Bernadette R. Williams, et al.; ‘Jurnal terapi fizikal geriatrik;’ 2006.)

Mempunyai masa yang
Kedua-dua kajian menyimpulkan kuat bahawa wanita Afrika-Amerika mempunyai keperluan terbesar dan paling mendapat daripada terlibat walaupun program senaman yang sederhana. Kunci untuk mencapai manfaat kesihatan adalah bahawa program senaman perlu dilakukan sekurang-kurangnya lima kali seminggu. Tetapi wanita Afrika-Amerika anggap banyak halangan yang menghalang mereka daripada bersenam. Kedua-dua kajian juga menggesa lebih kajian klinikal dilakukan bagi wanita Afrika-Amerika.

Kajian kedua mencadangkan bahawa doktor mendekati Wanita Afrika-Amerika bertimbangrasa dalam menyatakan bahawa mereka melibatkan diri dalam program senaman yang kerap. Doktor perlu menekankan bahawa senaman tidak mengambil sejumlah besar wang atau masa. Doktor perlu bersedia untuk membantu wanita Afrika-Amerika (terutamanya zaman sahaja) untuk mempelajari kemahiran pengurusan masa. Doktor boleh menggalakkan pesakit-pesakit mereka untuk menulis jadual harian mereka dan bersama-sama menentukan di mana berjalan mungkin boleh ditambah.

Walaupun semua individu daripada mana-mana latar belakang etnik harus mengekalkan program senaman yang kerap, orang-orang yang memperolehi manfaat kebanyakan adalah wanita Afrika-Amerika yang berumur 50 dan lebih tua. Doktor perlu mengetahui mengapa pesakit akan menentang pelaksanaan dan membantu pesakit mengatasi apa-apa salah faham tentang senaman.

Langkah demi langkah dengan menjalankan Program

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *