Manfaat kesihatan yang biji chia: 5 fakta yang anda tidak tahu

Manfaat kesihatan yang biji chia: 5 fakta yang anda tidak tahu

Manfaat kesihatan yang biji chia mendapat banyak akhbar sejak kebelakangan ini. Anda mungkin pernah mendengar ramai orang yang menggunakan perkataan “superfood” dan “makanan lengkap semulajadi.” Tiada makanan yang tunggal dengan sendirinya berubah boleh mengubah kesihatan anda, jadi tidak boleh diambil dalam semua gembar-gembur! Walau bagaimanapun, jika kita sudah makan chia benih secara tetap, mungkin anda telah melihat beberapa manfaat kesihatan yang konkrit.

Tetapi Adakah anda faham mengapa chia benih yang begitu bermanfaat untuk anda? Dan Adakah anda memahami bagaimana untuk membuat sebahagian daripada mereka? Berikut adalah lima perkara menarik yang anda mungkin tidak tahu tentang benih chia.

1. Chia benih tidak ciptaan yang baru.

Chia adalah sebutir banyak penting di pre-Hispanic Mexico, seperti yang diingini seperti jagung dan kacang. Chia adalah termasuk dalam penghormatan dan tol antara masyarakat Aztec, dan manfaat kesihatan biasanya diterima. Jadi walaupun anda mungkin perasan orang hari lakaban chia “superfood baru”, ia adalah benar-benar tidak baru pada semua.

2. Chia benih lebih baik bagi kamu daripada biji flaks.

Ini adalah bukan untuk mengatakan bahawa biji flaks tidak baik untuk anda – cemerlang! Tetapi chia adalah lebih baik. Chia telah sehingga 64% daripada asid lemak omega-3 yang membela sistem kardiovaskular anda. Ini adalah lebih daripada flaks, dan HEM. Selain itu, chia telah seimbang nisbah 3:1 omega-3 untuk omega-6, yang ideal bagi remedying ketidakseimbangan yang wujud dalam diet westerner tipikal.

3. Anda boleh minum biji chia, terlalu!

Manfaat kesihatan yang biji chia tidak terhad kepada makanan pepejal. Untuk minuman yang lazat dan berkhasiat, Campurkan sudu kira-kira setengah teh kepada 1 sudu teh biji chia ke dalam segelas air limau yang segar. Tunggu kira-kira sepuluh minit untuk memberi masa benih chia untuk berkembang dan menjadi gelatinous. Seperti anda menghirup minuman, menikmati tekstur benih gooey terhadap lidah anda. Anda juga mungkin menambah chia benih apa-apa jenis jus, air kosong atau satu spritzer.

4. Putih dan hitam chia benih adalah sama dalam pemakanan.

Yang anda makan – putih atau hitam? Ia adalah semata-mata peribadi keutamaan, supaya Jangan melibatkan diri anda tentang hal itu. Jika anda mempunyai lihat hitam chia benih dengan berhati-hati, anda akan melihat jurang warna antara hitam hingga putih dan coklat. Chia putih datang dari benih putih yang telah ditanam berasingan dari biji-biji hitam chia.

5. Chia benih adalah katil-katil tambahan di kedai runcit.

Semua betul-betul, anda mungkin sudah tahu ini. Tetapi anda mungkin berfikir bahawa benih chia tinggi-berharga kerana mereka sukar untuk memupuk atau luar biasa. Ini bukanlah kes. Lagipun, chia benih adalah pokok Aztek dan maya untuk beribu-ribu tahun, ingat? Apabila benih chia berkembang menjadi lebih arus sebahagian daripada tabiat pemakanan moden kita, mungkin kita akan lihat harga turun di kedai-kedai runcit. Sehingga itu, cara yang paling bijak untuk membeli benih chia adalah dalam talian.

Manfaat kesihatan Chia benih membantu orang untuk mengekalkan diet yang seimbang dan hidup lebih sihat. Jangan asyik dalam semua gembar-gembur mengenai chia. Cuba untuk diri sendiri dan membuat pilihan yang tepat untuk anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *