Manfaat kesihatan wain

Manfaat kesihatan wain

Kerana selagi manusia telah meminum wain, tuntutan mempunyai ramai sekali mengenai manfaat kesihatan, wine. Tempahan berpuluh-puluh kajian saintifik telah menunjukkan manfaat terutamanya kepada kesihatan kardiovaskular, tetapi juga dalam bidang kesihatan antibakteria, mental, dan kawalan berat badan. Kunci kepada semua manfaat ini minum secara sederhana. Ini secara umumnya ditakrifkan sebagai 2-3 gelas pada waktu malam dengan makan malam. Minum lebih banyak daripada ini boleh menyebabkan kesan advers yang termasuk kerosakan hati, dan mungkin mengatasi faedah positif. Dengan wain mendamaikan disediakan di pasaran, memilih arak betul adalah sedikit sukar

Vs merah putih

Salah satu faktor utama dalam menerima manfaat dari minum arak adalah arak tepat anda mengambil. Wain merah mempunyai peratusan yang lebih tinggi daripada polyphenols dan lain-lain bahan kimia yang boleh membawa kepada peningkatan kesihatan. Selain itu, wain dari selatan Perancis dan Sardinia rantau Itali mempunyai tahap tinggi terutamanya bahan-bahan kimia ini. Sebaliknya, beberapa kajian telah menunjukkan tiada perbezaan dalam manfaat kesihatan daripada merah dan putih wain. Alkohol dalam apa-apa perubahan, tetapi masih dalam kesederhanaan, mempunyai kesan peningkatan HDL atau kolesterol baik, mengurangkan pembekuan darah dan menghalang kerosakan arteri yang disebabkan oleh LDL atau kolesterol yang tidak baik.

Kardiovaskular

Penyelidik telah menumpukan masa dan wang kesan kardiovaskular wain merah. Kajian telah menunjukkan penurunan yang ketara dalam kematian yang disebabkan oleh aktiviti kardiovaskular seperti serangan jantung antara peminum yang sederhana. Bahan-bahan kimia yang dipanggil procyanidins, terdapat dalam wain merah, menyekat kandungan kimia yang constricts pembuluh darah yang membawa kepada penurunan tekanan darah. Kajian ke atas tikus juga telah menunjukkan bahawa wain merah boleh bertindak sebagai elixir untuk anti-penuaan pada sistem kardiovaskular. Untuk mendapatkan sebahagian dari manfaat ini anda perlu minum perlahan-lahan, sebagai sebahagian besar daripada bahan-bahan kimia yang baik dalam wain merah dipecahkan di dalam usus tetapi boleh diserap secara terus di dalam mulut.

Anti

Pada tahun 2007, satu kajian menunjukkan manfaat yang antibakteria wain merah dan putih berbanding Streptococcus. Kajian ini tidak muktamad membuktikan bahawa minum wain sentiasa akan menghalang atau melawan jangkitan bakteria. Sebaliknya, ia menunjukkan potensi manfaat yang bernilai siasatan lanjut.

Penyakit Alzheimer

Satu lagi kajian 2007 menunjukkan peningkatan berfungsi dalam model tetikus Penyakit Alzheimer. Malangnya, kajian yang seterusnya telah membuktikan keberkesanan dalam orang-orang yang hidup dengan Alzheimer dan penyelidikan lanjut masih diperlukan.

Berat badan

Analisis statistik menunjukkan bahawa peminum arak merah sederhana lebih baik mempunyai berat kawalan. Terdapat soalan-soalan yang masih ketara tentang sama ada ini adalah disebabkan oleh arak itu sendiri atau jenis orang-orang yang cenderung untuk minum wain merah.

Kebanyakan doktor akan mengesyorkan memulakan minum untuk menerima manfaat daripada wain merah. Jika anda sudah minum, kemudian minum secara sederhana dan menikmati kemungkinan bahawa anda akan membantu kesihatan anda pada masa yang sama anda menikmati wain itu. Anda perlu mengambil usaha-usaha untuk mengkaji dan memilih wain yang berkualiti dari masa sekian wain kepelbagaian tersedia di pasaran.

Untuk maklumat lanjut layari:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *