Manfaat kesihatan Vitamin B kompleks

Manfaat kesihatan Vitamin B kompleks

Terdapat lapan vitamin B dalam vitamin B kompleks dan beberapa bahan-bahan yang berkaitan. Vitamin lapan akan tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxine (B6), cobalamine (B12), asid folik, asid pantothenic dan biotin. Bahan-bahan berkaitan yang lain termasuk kolina, inositol dan asid aminobenzoic – perenggan (PABA).
Walaupun setiap individu vitamin atau bahan yang berkaitan menjalankan fungsi yang berbeza di dalam badan, mereka semua bekerja bersama-sama untuk mengekalkan keremajaan dan kesihatan yang baik. Diet seimbang perlu memberikan kami semua vitamin B yang kita memerlukan, tetapi kerana mereka adalah air larut dan oleh itu tidak tertahan oleh badan, kita perlu sumber pemakanan harian.
Majoriti suplemen multivitamin dan mineral mengandungi vitamin B-kompleks serta vitamin dan mineral lain. Sejak suplemen multivitamin/mineral yang lebih lengkap daripada vitamin B-kompleks dengan sendirinya, suplemen multivitamin-mineral biasanya disyorkan untuk mengelakkan kekurangan berbanding individu vitamin tambahan.

Vitamin B kompleks adalah penting untuk betul RNA dan DNA sintesis dan sel pembiakan. Sebagai kami kulit, rambut dan kuku sentiasa berkembang dan memperbaharui diri kita memerlukan vitamin B yang berikut untuk memastikan kesihatan yang baik dari struktur ini – Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B9, Vitamin B12, Biotin dan kolina. Kekurangan salah satu daripada vitamin B ini boleh membawa kepada Cucian, kelabu kulit, dermatitis, kedutan, jerawat, ruam, rambut yang jatuh dan lemah, membelah kuku.

B1, dikenali sebagai tiamin, berfungsi sebagai pemangkin dalam metabolisme karbohidrat dan membantu mensintesis bahan-bahan yang mengawal selia saraf. Kekurangan boleh menyebabkan jantung bengkak, kejang kaki bermacam dan kelemahan otot. Kaya dengan sumber makanan tinggi tiamina termasuk, hati, jantung dan buah pinggang daging, telur, sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, kekacang, beri, kuman gandum dan bijirin yang diperkaya. Disyorkan pemakanan elaun (RDA) ialah 1.5 mg. Ada yang percaya tiamina membantu melindungi daripada ketagihan arak dan bahawa ia adalah baik untuk kemurungan, tekanan, dan kebimbangan. Ia juga dikatakan untuk meningkatkan keupayaan mental dan membantu senak.

Kebanyakan vitamin B-kompleks bekerjasama sinergi untuk menyediakan sejumlah manfaat kesihatan untuk tubuh. Secara amnya, mereka telah telah ditunjukkan untuk meningkatkan sistem saraf dan fungsi imun, peluk metabolisme, menggalakkan pertumbuhan sel-sel dan bahagian — termasuk sel darah merah yang mencegah anemia, dan mengekalkan nada kulit dan otot yang sihat. Mereka juga berusaha bersama-sama membantu menentang tekanan, keletihan, kemurungan dan penyakit kardiovaskular.

Vitamin B-12 Nota kerana ia tidak didapati daripada produk-produk tumbuhan, membuat kekurangan B-12 menjadi kebimbangan bagi orang vegan. Pengeluar makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan yang kadang-kadang akan melaporkan kandungan B-12, membawa kepada kekeliruan tentang apa sumber hasil B-12. Kekeliruan itu timbul kerana kita Pharmacopeia (USP) Kaedah standard untuk mengukur kandungan B-12 tidak mengukur B-12 secara langsung. Sebaliknya, ia mengukur tindak balas bakteria kepada makanan.

Kimia varian vitamin B-12 yang ditemui dalam sumber-sumber tumbuhan yang aktif untuk bakteria, tetapi tidak boleh digunakan oleh tubuh manusia. Ini fenomena yang sama boleh menyebabkan over-reporting yang penting kandungan B-12 dalam jenis makanan serta lain-lain.

Umur seseorang individu akan menentukan berapa banyak vitamin B kompleks mereka akan mengambil masa. Terdapat beberapa manfaat yang baik anda boleh menerima dengan mengambil vitamin B kompleks. Gementar dan tekanan dapat dikurangkan jika anda mengambil vitamin B kompleks. Jika anda menderita daripada keletihan ini boleh dikurangkan dengan mengambil vitamin B kompleks. Di samping itu, pengambilan tetap vitamin B kompleks boleh membantu individu-individu yang pulih lebih cepat dari penyakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *