Manfaat kesihatan teh hijau Cina

Manfaat kesihatan teh hijau Cina

Sejak lebih daripada 4,000 tahun, teh hijau Cina diet telah lama dihormati sebagai minuman yang lazat yang boleh menghindari penyakit dan meningkatkan kesejahteraan seseorang. Terdapat hanya beberapa herba yang boleh mengatasi sejarahnya yang mengagumkan.

Kerana yang pertama direkodkan menggunakan semasa Maharaja Shen Nung, kaitan antara teh hijau Cina diet dan kesihatan yang baik telah tidak telah diputuskan. Hari ini, lagi kajian dibuat bagi menguji manfaat elixir kesihatan yang luar biasa.

Terdapat banyak jawapan kepada soalan ini kerana terdapat penyelidik yang menyiasat sifat-sifat semulajadi teh hijau. Contohnya, herba untuk majalah Kesihatan memetik laporan Jepun menyatakan bahawa orang yang minum cawan teh hijau sehari sepuluh tinggal tanpa kanser selama tiga tahun lebih lama daripada lelaki yang minum kurang tiga cawan sehari (terdapat kira-kira 240-320 mg polyphenols dalam tiga cawan teh hijau). Sementara itu, satu kajian di Cleveland Western Reserve University membuat kesimpulan bahawa minum empat atau lebih cawan teh hijau setiap hari dapat membantu mengelakkan artritis reumatoid, atau mengurangkan gejala-gejala individu yang sudah mengidap penyakit ini. Dan ahli-ahli sains Jepun Saitama di Institut Penyelidikan Kanser mendapati bahawa terdapat sedikit recurrances kanser payudara, dan boleh merebak kurang cepat, pada wanita dengan sejarah minum lima cawan atau lebih daripada teh hijau setiap hari.

Teh hijau telah digunakan secara tradisional untuk mengawal gula dalam darah di dalam badan. Haiwan kajian mencadangkan bahawa teh hijau boleh membantu mencegah perkembangan diabetes jenis 1 dan melambatkan perkembangan sebaik sahaja ia telah dibangunkan. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 menghasilkan insulin yang sedikit atau tiada, hormon yang menukarkan glukosa (gula), kanji dan makanan lain ke dalam tenaga yang diperlukan untuk kehidupan seharian. Teh hijau boleh membantu mengawal glukosa dalam badan.

Beberapa kajian klinikal yang kecil telah menemui bahawa harian tambahan diet dengan serbuk ekstrak teh hijau diturunkan Sabit A1c tahap individu menghidap diabetes garis sempadan.

Satu kajian yang dilaporkan pada di dalam American Journal of Clinical Nutrition, mendapati bahawa ekstrak teh hijau yang mengakibatkan peningkatan ketara dalam perbelanjaan tenaga di (dalam metabolisme ‘pancutan’). Penyelidik juga membuat kesimpulan bahawa dalam tempoh 24 jam, teh hijau cabutan meningkatkan kadar metabolisme sebanyak 4%. Kesan ini adalah mungkin disebabkan oleh kepekatan tinggi catechin polyphenols dalam teh hijau. Ini berfungsi untuk membantu Memperkasakan tahap lemak kejadian pengoksidaan dan thermo (kadar di mana badan anda membakar kalori).

Berasaskan populasi kajian klinikal telah menunjukkan bahawa lelaki yang minum lebih daripada 10 cawan teh hijau setiap hari adalah kurang berisiko untuk menghidap penyakit hati. Teh hijau juga seolah-olah melindungi hati daripada kesan kerosakan bahan-bahan toksik seperti alkohol. Kajian haiwan telah menunjukkan bahawa teh hijau membantu melindungi pembangunan hati tumor pada tikus.

Hasil daripada beberapa kajian haiwan dan manusia mencadangkan bahawa salah satu polyphenols yang hadir dalam teh hijau, dikenali sebagai catechin, boleh membantu merawat virus hepatitis (radang hati dari virus). Dalam kajian ini, catechin adalah terasing daripada teh hijau dan digunakan dalam kepekatan yang sangat tinggi. Ia adalah tidak jelas sama ada teh hijau (yang mengandungi tumpuan yang lebih rendah daripada catechins) memperuntukkan manfaat ini sama untuk penghidap hepatitis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *