Manfaat kesihatan tambahan Pemakanan semulajadi

Manfaat kesihatan tambahan Pemakanan semulajadi

Terdapat begitu banyak manfaat kepada suplemen pemakanan yang sukar untuk tahu sahaja di mana untuk memulakan. Terdapat juga pelbagai makanan kesihatan, antara preskripsi, menukarkan, semulajadi, sintetik dan vitamin-kedai yang dibeli yang hampir hangat. Jadi bagaimana anda tahu yang makanan tambahan yang sesuai untuk anda? Mari kita mulakan dengan menentukan perbezaan di antara produk-produk ini, dan mengapa kita fikir semula jadi makanan tambahan yang terbaik.

Suplemen suplemen semulajadi pemakanan vs ubat

Bergantung kepada sebab anda mengambil suplemen pemakanan di tempat pertama, anda boleh mencari pada ubat-ubatan preskripsi. Sesetengah suplemen paling popular yang ditetapkan adalah vitamin pranatal untuk wanita yang hamil atau cuba untuk hamil. Ini masih dianggap suplemen diet, walaupun mereka yang ditetapkan oleh doktor. Hakikatnya, anda boleh mencari vitamin pranatal yang sangat baik pada anda kedai makanan kesihatan tempatan, dan bukannya melalui masalah mengisi preskripsi. Sering kali vitamin pranatal ini akan menjadi vegetarian atau vegan dan dari sumber semulajadi, manakala anda akan tidak semestinya tahu sumber jika anda hanya mendapat preskripsi diisi. Dengan melawat makanan kesihatan tempatan anda simpan atau melayari Internet bagi vitamin pranatal yang semulajadi, anda boleh membandingkan bahan-bahan dan pembuatan maklumat daripada membaca label yang hanya berbunyi, “mengambil sekali harian dengan makanan.”

Suplemen pemakanan suplemen semulajadi pemakanan vs. sintetik

Di luar skop vitamin pranatal, ada banyak alasan lain untuk mengambil makanan tambahan semula jadi. Selain ubat tambahan yang dihasilkan oleh Syarikat-syarikat besar ubat, pilihan lain adalah sintetik suplemen yang dibuat oleh Syarikat-syarikat yang lebih kecil. Tambahan ini, yang biasanya vitamin atau mineral, sering dipasarkan sebagai ubat ‘alternatif’ dan dijual di kedai-kedai makanan kesihatan.

Semula jadi vitamin dan mineral diperolehi daripada sumber-sumber tumbuhan dan haiwan, atau sumber-sumber semulajadi yang lain di bumi. Kata majmuk yang digunakan berasal daripada sumber-sumber semula jadi ini, dan dikilangkan menggunakan proses yang membuat mereka benar keadaan semula jadi mereka, walaupun setelah mereka adalah dalam bentuk tambahan. Oleh itu, apabila anda mengambil makanan tambahan secara lisan, anda akan mendapat bahan-bahan semulajadi sama yang anda akan mendapat jika anda benar-benar memakan tumbuhan hidup, haiwan atau sumber lain.

Vitamin sintetik dan mineral adalah buatan manusia, melalui pemprosesan kimia. Kadang-kadang, vitamin ini boleh diselaraskan dan dibuat untuk bertindak balas dalam badan sama seperti rakan-rakan mereka semulajadi, tetapi tidak semestinya. Pada asasnya, Syarikat yang membuat vitamin sintetik telah memastikan bahawa molekul yang sama kerana ia akan jika mereka mengambil tambahan dari sumber semulajadi. Dalam erti kata lain, soalan yang penting ialah sama ada tambahan sintetik yang bertindak dengan cara yang sama dalam badan sebagai suplemen semulajadi.

Dua daripada vitamin paling popular yang dibuat synthetically Vitamin C dan Vitamin E. Vitamin C adalah hampir tepat sama apabila ia dibuat synthetically sebagai apabila ia diperolehi daripada sumber-sumber semulajadi seperti oren atau brokoli. Oleh itu, sama ada anda mengambil bentuk semulajadi atau sintetik bentuk vitamin c, anda mendapat manfaat penuh vitamin — hanya kerana jika anda makan di loji (atau oren, dan lain-lain).

Dengan Vitamin E, Walau bagaimanapun, proses sintesis adalah berbeza. Terdapat pelbagai bentuk Vitamin E, yang anda mungkin sudah perhatikan apabila anda berbelanja di kedai vitamin yang anda buat. Sebahagian daripada label yang membaca, “- d” dan Baca beberapa “-dl,” bergantung kepada Tokoferol yang digunakan. Badan kita hanya boleh di “-d” pelbagai, maka kita tidak memperolehi apa-apa manfaat dari yang “-dl” borang. Dalam “-dl” bentuk vitamin E dibuat synthetically oleh Syarikat-syarikat yang cuba untuk membuat satu bentuk vitamin E yang bermanfaat untuk kegunaan manusia. Walaupun ia sudah tentu tidak akan memudaratkan anda, bentuk vitamin E hanya menawarkan kira-kira setengah potensi daripada di “-d” jenis atau bentuk semulajadi. Anda akan berakhir sehingga mengambil dua kali lebih banyak vitamin E dalam bentuk sintetik suplemen untuk mendapat manfaat kesihatan yang sama, anda akan mendapat dengan setengah tambahan semulajadi.

Manakala Vitamin E mungkin contoh yang paling mudah dan paling biasa, Terdapat banyak orang lain di luar sana. Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa beberapa bentuk sintetik mungkin lebih baik kerana mereka tidak menjalankan risiko pencemaran loji atau apa-apa jenis kerosakan. Tetapi secara umumnya, tambahan semulajadi yang akan menjadi bidaan terbaik anda. Bukan sahaja Adakah anda tahu bahawa ia datang dari alam semulajadi, tetapi ia akan digunakan oleh badan dengan lebih cekap. Ini bermakna anda boleh memperoleh faedah daripada sumber haiwan dan tumbuhan sihat yang berbeza hanya dengan mengambil makanan tambahan anda.

Sama ada anda cuba untuk meningkatkan daya ketahanan diri anda, memberi tumpuan kepada masalah kesihatan yang khusus atau hanya meningkatkan kesejahteraan keseluruhan, suplemen semulajadi anda boleh membantu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *