Manfaat kesihatan Muskmelon

Manfaat kesihatan Muskmelon

Muskmelon adalah salah satu buah-buahan yang paling popular di negara-negara tropika dan ia boleh didapati dalam pelbagai jenis. Utama kedua-dua jenis buah-buahan adalah mereka yang mempunyai kulit yang licin dan mereka yang mempunyai kulit yang netted. Faedah-faedah kesihatan daripada muskmelon adalah banyak, kerana ia mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Buah-buahan mengandungi Vitamin A, B, C dan mineral seperti magnesium, natrium dan kalium. Ia mempunyai sifar kolesterol dan selamat untuk pesakit-pesakit kolesterol darah.

Muskmelon rasa baik dan boleh memenuhi keperluan anda pencuci mulut. Ia boleh menjadi pengganti besar tinggi kalori makanan ringan dan boleh membantu dalam mengurangkan berat badan secara sihat. Kerana ia kaya dengan kalium, ia boleh membantu kawalan tekanan darah dan boleh mencegah risiko angin ahmar. Kalium dalam buah-buahan juga boleh mengurangkan masalah menghidap batu buah pinggang.

Muskmelon mempunyai banyak serat pemakanan (1.3 gram dalam 1 cawan daripada muskmelon) dan oleh itu ia boleh memberi kelegaan yang besar bagi mereka yang mengalami masalah sembelit. Manfaat kesihatan muskmelon diiktiraf oleh pakar-pakar perubatan yang banyak di seluruh dunia. Mereka percaya buah-buahan yang boleh menghalang kehilangan tulang berkaitan umur.

Muskmelon adalah sumber baik vitamin c, yang merupakan satu anti-oxidant. Ini membantu untuk mengelakkan penyakit jantung dan juga kanser. Ia juga mempunyai beta-karotena. Penyelidikan mendedahkan hakikat bahawa gabungan dan Beta-karotena, vitamin c boleh mencegah banyak syarat-syarat yang kronik.

Terdapat lagi beberapa manfaat kesihatan lain yang ditawarkan oleh muskmelon. Kerap penggunaan jus muskmelon boleh membantu untuk mengubati kurang selera makan, keasidan, ulser dan jangkitan saluran kencing. Ia boleh mengurangkan kepanasan dalam badan sebahagian besarnya dan oleh itu boleh menghalang haba berkaitan gangguan. Ia boleh melegakan keletihan. Ia mempunyai sifat laksatif yang berkesan dan jadi boleh membantu mengubati insomnia.

Jika anda dieter, maka muskmelon adalah buah-buahan yang sangat baik untuk anda. Ia mempunyai jumlah serat yang penting dan memberi anda rasa kenyang dengan cepat. Ia boleh merasa baik dan boleh membuat kombinasi yang baik untuk salad buah-buahan dan custards. Oleh itu, program penurunan berat badan yang cepat yang sepatutnya termasuk muskmelon.

Selain daripada faedah kesihatan, muskmelon mengambil penjagaan kulit anda. Ia mengandungi Vitamin A, yang adalah berguna dalam mengekalkan kulit yang sihat. Buah-buahan menyediakan cukup adil jumlah asid folik, yang adalah penting terutamanya bagi wanita hamil. Ia membantu untuk mencipta fetuses sihat dan bahkan boleh mencegah kanser pangkal rahim dan osteoporosis. Walaupun ia menawarkan faedah khas untuk wanita, lelaki juga boleh mendapatkan besar banyak manfaat. Asid folik dalam buah-buahan bertindak sebagai antidepressant yang ringan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *