Manfaat kesihatan Mineral Kristal kuarza dan silika

Manfaat kesihatan Mineral Kristal kuarza dan silika

Silika adalah mineral paling popular yang kami dapat dalam kuantiti yang banyak pada permukaan bumi. Kebanyakan mineral yang ditemui pada batu-batu yang mengandungi silika sebagai komponen utamanya. Terdapat banyak sumber di mana silika boleh hadir iaitu Bukit-Bukit besar, hablur kuarza, batu pasir, kuarza pasir yang juga dikenali sebagai Pasir silika, kuarzit, Tripoli, flint, opal, diatomite dan lain-lain. Juga anda boleh menemui mereka dalam bentuk yang chalcedonic seperti onyx dan agate dan sebagainya. Kehadiran silika berbeza-beza dengan warna iaitu mereka akan mendapati di topaz kuning juga dikenali sebagai palsu topaz, ungu kuarza, cecair kuarza yang juga dikenali sebagai kuarza rose dan juga smoky kuarza. Di peringkat awal membina seramik dan kaca mata silikat, silika ini digunakan. Dua bentuk di mana silika boleh diperolehi adalah bentuk hablur dan juga dalam bentuk amorfus juga dikenali sebagai vitreous silika. Mereka juga boleh ditemui di sebatian silikon atau silikon di permukaan dalam bentuk Kristal yang bebas.

Hablur silika boleh dikelaskan dalam tiga bentuk yang berbeza iaitu, tridymite, kuarza dan cristobalite dan bentuk hablur ini datang dalam dua bentuk yang berbeza iaitu rendah dan tinggi. Fused silika adalah silika yang tulen hanya dengan sekitar 99.4-99.9% daripada silika yang hadir di dalamnya. Silika fused ini digunakan terutamanya dalam industri-industri yang berkaitan dengan elektronik dan ia dibuat oleh plasma arc, gabungan elektrod karbon atau gas dipecat penyemperitan berterusan dan arc karbon. Kerana sifatnya yang tinggi penebat dan dielectric, hampir 70% daripada industri elektronik menggunakan fused silika dalam eksperimen yang. Sebahagian daripada mereka juga menggunakan silika fused pemutus pelaburan atau sebagai bahan refraktori kerana apabila disimpan pada suhu yang tinggi ia mempunyai keupayaan yang mendapat kembali kekuatannya.
Sifat-sifat utama silika adalah:

1. Ia adalah penebat elektrik yang baik.
2. Haba kestabilan silika adalah sangat tinggi.
3. Mempunyai rintangan yang tinggi terhadap lelasan.

Pengeluaran silikon:
Kebanyakan silikon yang digunakan dalam pengeluaran keluli dengan menjadikannya sebagai mangan silikon atau ferrosilicon. Oleh percampuran campuran gas hidrogen dan hidrogen klorida dan serbuk logam yang mentah, kita boleh membuat silikon semikonduktor.

Industri elektronik kebanyakannya menggunakan silika dalam bekerja. Bidang utama dalam industri elektronik di mana silika digunakan adalah:

1. Litar: kerana sifat-sifat penebat dan dielectric, fused silika paling banyak digunakan dalam litar elektronik.

2. Khidmat: Struktur dalaman elektronik menjadikannya semikonduktor yang baik, dan itulah sebab mengapa mereka akan digunakan dalam aplikasi yang berkaitan dengan litar bersepadu.

3. Refraktori bahan: Ia mempunyai keupayaan yang mengekalkan kekuatannya walaupun pada suhu yang tinggi dan kerana ini ianya digunakan sebagai bahan refraktori yang baik. Ini adalah disebabkan kerana silika mempunyai takat lebur yang tinggi, mempunyai rintangan lelasan yang sangat tinggi dan pengembangan haba yang rendah.

4. Pengeluaran gelas: silika adalah bahan utama yang digunakan dalam pengeluaran silikat gelas. Mereka sama ada bercampur-campur dengan soda dan limau nipis yang menghasilkan gelas biasa yang digunakan dalam windows, balang, botol, kaca plat dan mentol lampu. Juga kita boleh mengeluarkan cermin mata tahan kejutan apabila silika dicampurkan dengan oksida soda dan boron.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *