Manfaat kesihatan memasak dengan pemanis tiruan

Manfaat kesihatan memasak dengan pemanis tiruan

Rakyat Amerika mengambil purata 20 sudu teh gula sehari. Bahawa gula menyumbang kepada masalah kesihatan yang pelbagai bermula dari kencing manis untuk gigi reput. Hampir setiap Organisasi Kesihatan dunia telah mengutuk tinggi jumlah gula yang kita makan dan minum dalam diet moden kita dan menggalakkan mengurangkan gula biasa – sukrosa – dalam apa-apa cara yang mungkin. Salah satu daripada kekunci alat untuk mengurangkan sukrosa dalam diet yang pelbagai “pemanis tiruan” terdapat di pasaran.

“Pemanis tiruan” agak. Seperti sukrosa, kebanyakan pemanis tiruan yang kononnya diperolehi daripada sumber-sumber semulajadi. Kebanyakannya lebih kurang ditapis dari gula. Sukrosa yang diperbuat daripada tebu atau gula beets, sangat ditapis dan diproses. Kebanyakan pemanis lain juga dibuat dari sumber tumbuhan. Pemanis tiruan seperti beracun (NutraSweet dan sama), saccharin (manis ‘N’ termasuklah rendah, berkembar gula dan Necta manis) dan sucralose (Splenda) mempunyai beberapa kelebihan Kesihatan berbanding sukrosa.

Pemanis tiruan akan rendah kalori

Perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk kesihatan anda adalah untuk mengekalkan berat badan yang sihat. Obesiti telah terbabit dalam kencing manis, penyakit jantung, angin ahmar, sengal sendi dan banyak keadaan kesihatan yang lain. Persatuan Diabetes Amerika berkata bahawa orang boleh mengurangkan risiko mereka mendapat kencing manis dengan mengurangkan berat badan mereka hanya 10%.

Salah satu cara paling mudah untuk mengurangkan berat badan adalah untuk mengurangkan kalori, dan salah satu cara paling mudah untuk mengurangkan kalori yang berlebihan untuk menggantikan pemanis tiruan bagi gula dalam makanan harian anda. Berapa banyak kalori yang anda boleh memotong dengan menggunakan pengganti gula dalam makanan anda daripada gula? Ia bergantung kepada pemanis yang anda pilih. Pemanis tiruan lima yang diluluskan oleh FDA boleh mengurangkan banyak kalori, kerana mereka pada dasarnya bebas kalori.

Selain pengganti gula yang diluluskan tersebut, Terdapat beberapa lain pengganti gula dalam makanan yang dipanggil ‘gula alkohol’ walaupun mereka gula mahupun alkohol. Yang paling biasa dikenali ini adalah xylitol, digunakan dalam Orbit gusi dan lain-lain produk percuma gula. Lain-lain termasuklah sorbitol dan malitol.

Pemanis tiruan tidak menggalakkan kerosakan gigi

Salah satu isu-isu ini dengan gula ialah bahawa ia menggalakkan kerosakan gigi. Kesihatan pergigian yang miskin boleh menyumbang kepada pelbagai masalah lain dengan kesihatan anda. Karies gigi adalah merupakan saluran untuk jangkitan gusi, yang serius boleh menjejaskan kesihatan anda. Apabila anda mengurangkan gula dalam masakan dengan pengganti gula, anda akan membantu untuk mengurangkan kerosakan gigi dan semua masalah-masalah dan atendan.

Pemanis tiruan boleh membantu pesakit kencing manis paras gula darah kawalan

Kencing manis jenis 2 menjadi wabak di Amerika Syarikat. Pesakit diabetes perlu mengawal tahap gula dalam darah mereka untuk mengelakkan kerosakan kepada organ-organ dan sistem tubuh badan seperti edaran mereka. Pemanis tiruan adalah alat yang penting dalam membantu pesakit kencing manis mengawal paras gula dan karbohidrat dalam darah mereka. Oleh pemanis makanan tanpa sukrosa, anda boleh memasak makanan yang lazat untuk diri anda atau pesakit diabetes dalam keluarga tanpa menjejaskan kesihatan mereka.

Pemanis tiruan boleh mengurangkan Indeks glisemik makanan yang anda masak

Indeks glisemik makanan menunjukkan perbezaan cara bahawa karbohidrat digunakan dalam badan kita. Makanan dengan Indeks glisemik yang tinggi yang cenderung untuk menyebabkan perubahan dramatik dalam tahap gula dalam darah anda, yang boleh memudaratkan kesihatan anda kerana ia menolak badan anda ke ekstrem. Makanan dengan rendah GI’s akan lebih sihat dalam beberapa cara.
Diet GI yang rendah membantu anda menurunkan dan mengawal berat badan anda. mengurangkan berat badan akan meningkatkan tahap aktiviti dan kesihatan anda secara keseluruhan.
Diet GI yang rendah meningkatkan sensitiviti badan anda terhadap insulin. Rendah sensitiviti terhadap insulin bermakna badan anda tidak metabolisme makanan yang baik, dan boleh membawa kepada banyak masalah kesihatan yang lain.
Pengganti gula rendah GI boleh membantu anda mengurangkan risiko penyakit jantung, mengurangkan kolesterol darah dan meningkatkan kawalan penyakit kencing manis.
Kerana makanan GI rendah digunakan lebih perlahan oleh badan, anda berasa penuh lebih panjang dan kurang kerap makan. Itulah bantuan yang besar dalam mengurangkan berat badan.

Cara yang paling mudah untuk beralih ke GI diet yang sihat, rendah adalah untuk menggantikan makanan GI rendah bagi makanan GI tinggi yang biasanya anda menikmati. Bahawa cara-cara membuat sedikit perubahan seperti makan nasi brown dan bukan putih, roti gandum bukan roti dibuat dengan tepung putih, dan pemanis semulajadi substituting sukrosa dan glukosa.

Pendek kata, menggunakan pemanis tiruan bukan gula apabila anda bakar dan masak boleh membantu keluarga anda makan diet yang sihat dan mengurangkan risiko mereka menghidap keadaan kesihatan yang serius seperti obesiti, kencing manis, hipertensi, penyakit jantung dan angin ahmar. Ia merupakan satu cara yang mudah untuk memulakan keluarga anda seumur hidup makan sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *